Prima pagină » Economic Local » Hanul Trei Sarmale, clădirea simbol a Iașului, este aproape finalizat și va fi redeschis până la sfârșitul anului 2024 – FOTO

Hanul Trei Sarmale, clădirea simbol a Iașului, este aproape finalizat și va fi redeschis până la sfârșitul anului 2024 – FOTO

20 feb. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Hanul Trei Sarmale, clădirea simbol a Iașului, prinde contur. A fost finalizat exteriorul clădirii, a fost pusă sigla cu denumirea locației, iar constructorul se ocupă de interior. În curând vor începe lucrările la hotel și parcare, pentru ca anul acesta să fie inaugurate cele două clădiri

Lucrările la Hanul Trei Sarmale din Iași sunt în grafic, potrivit constructorului, și se redeschide după aproape 20 de ani de când a fost închis. Noua unitate de cazare propusă prin proiect ar urma să aibă 96 de camere și 5 apartamente.

„Nu avem o dată programată pentru deschiderea oficială pentru că mai sunt de făcut lucrări la interior și pentru că parcarea la han este comună cu cea de la hotel, cu care suntem în faza de proiect și avize. Noi ne dorim să finalizăm, anul acesta, lucrările și să deschidem hanul și hotelul”, susține Marian Panainte, proprietarul hanului, pentru BZI.

Hanul Trei Sarmale din Iași, unul dintre cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, care a fost închis aproape două decenii, va fi redeschis în anul 2024. Clădirea veche, ce se afla în stare avansată de degradare, a fost demolată ilegal în primăvara anului trecut, după cum a afirmat, la acea vreme, primarul Mihai Chirica, iar acest lucru a stârnit emoție în rândul populației.

Hanul Trei Sarmale, din Iași, va fi redeschis anul acesta

Proiectul din șoseaua Bucium, nr. 50, a fost inițiat prin societatea Fio Grup Company SRL. Anul trecut, cifra de afaceri a societății a fost de 4,3 milioane de lei, cu un profit de 554.000 de lei, datorii de 13 milioane de lei și un număr de 17 angajați pe statul de plată. Investiția inițială se ridica la 4 milioane de euro și era vorba de modernizarea hanului și extinderea imobilului cu un hotel, anunț făcut, în anul 2021 de firma de Fio Grup Company SRL, al cărei proprietar este Marian Panainte. Înainte de acest anunț, hanul și terenul se vindeau cu 1,2 milioane de euro. Omul de afaceri a renunțat la vânzare și acum se ocupă de finalizarea lucrărilor la Hanul Trei Sarmale, din șoseaua Bucium, dar și la hotel, investiție care depășește 4 milioane de euro din cauza prețului mai mare al materialelor de construcții.

Hanul a fost reconstruit în anii 70

Clădirea nu este monument istoric, deoarece hanul vechi a fost distrus de bombardamentele din 1944 și reconstruit în anii 70. De-a lungul timpului a fost frecventat de Mihai Eminescu, Ion Creangă și Vasile Alecsandri. În 2017, Hanul Trei Sarmale a fost tranzacționat în cadrul unei licitații care a fost organizată de executorii judecătorești.

Cumpărător a fost societatea Fio Grup Company SRL, controlată de afaceristul Marian Panainte, cu suma de 2,9 milioane de lei, adică 630 de mii de euro. După 1990, Hanul Trei Sarmale a intrat în proprietatea societății Turism Moldova, controlată de Dănuț Prisecariu. Ulterior, au apărut trei moștenitori care au câștigat clădirea în instanță, chiar dacă Prisecariu a făcut o serie de investiții. Între timp, moștenitorii au gajat hanul fostului patron al clubului Skin, George Bărbulescu, pentru suma de 500.000 de euro. Ulterior, omul de afaceri a decedat la vârsta de 41 de ani.

După ce nu și-a primit banii, Bărbulescu a cerut executarea imobilului. Odată cu adjudecarea către Panainte, Prisecariu a pierdut cel mai mult, suma consistentă revenind lui Bărbulescu. După ce a fost achiziționat de Marian Panainte, omul de afaceri a decis să construiască un han modern, dar să păstreze vechea imagine arhitecturală. Denumirea provine de la faptul că trecătorii primeau trei sarmale. Pe lângă acestea, erau servite bucate alese și vinuri din podgoria Bucium. Astfel, lucrările la Hanul Trei Sarmale din Iași sunt în grafic, potrivit constructorului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`