Printre cele mai cunoscute hanuri din Iași și din întreaga zonei Moldova se demolează chiar în aceste momente.
În urmă cu doi ani, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea obiectivului Hanul „Trei Sarmale”, dar și extinderea acestuia cu un nou hotel. Proprietarul hanului, Marian Panainte, a precizat pentru BZI că noul hotel va avea 4 stele. Nu a pomenit nimic despre vânzarea proiectului.
„Hanul Trei Sarmale va avea aceeași funcțiune știută până acum. Noul hotel va avea cel puțin 4 stele. Nu am făcut o estimare privind valoarea finală a investiției. Va fi o investiție în timp, pe etape, în regie proprie. Nu pot să spun acum la cât va ajunge”, a spus afaceristul la acel moment.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul lui Marian Panainte a fost aprobat în luna august a anului 2018. Conform documentului, suprafața de teren studiată este de 4.899 metri pătrați. Hanul are regimul de înălțime S+D+P+1E+M. Noul hotel are următorii indicatori urbanistici: 2S+D+2E+3R, POT (procent de ocupare a terenului) – 35 la sută, CUT (coeficient de utilizare a terenului) – 2,16. Proiectul din șoseaua Bucium, nr.50, a fost inițiat prin societatea Fio Grup Company SRL. Anul trecut, cifra de afaceri a societății a fost de 6.518.505 lei, profit de 1.448.984 lei, datorii de 7,5 milioane lei, cu un număr de 13 angajați pe statul de plată.
Hanul Trei Sarmale a fost cumpărat de la executorii judecătorești
În 2017, Hanul „Trei Sarmale” a fost tranzacționat în cadrul unei licitații, care a fost organizată de către executorii judecătorești. Cumpărător a fost societatea Fio Grup Company SRL, controlată de afaceristul Marian Panainte, cu suma de 2,9 milioane lei, adică 630 de mii de euro.
După 1990, Hanul Trei Sarmale a intrat în proprietatea societății Turism Moldova, controlată de Dănuț Prisecariu. Ulterior au apărut trei moștenitori care au câștigat clădirea în instanță. Asta, chiar dacă Prisecariu a făcut o serie de investiții. Între timp, moștenitorii au gajat hanul la fostul patron de la clubul Skin, George Bărbulescu, pentru suma de 500.000 euro.
Ulterior, omul de afaceri a decedat la vârsta de 41 de ani. După ce nu și-a primit banii, Bărbulescu a cerut executarea imobilului. Odată cu adjudecarea către Panainte, Prisecariu a pierdut cel mai mult, suma consistentă revenind lui Bărbulescu. Clădirea menționată se află într-o stare destul de avansată de degradare.
Șocant!
Chiar daca animalele răspunzătoare or să ajungă la pușcărie,nu e destul.
Gunoaie spurcate.
Sa de-a Dumnezeu să înceapă războiul și în România și să o râdă că nație de pe fața pământului.
vita de chirica distruge Iasu cel plin de oi ,va meritati soarta ..
Doamne ce pacat….
ce buti… lamentati-va la orice initiativa
f bine, era o darapanatura inutila. sa construiasca ceva acolo.
Ce jegos de primar!!! N-a fost în stare să păstreze o clădire cu o așa încărcătură istorică. Mă chiș pe planurile voastre de 2+S+2E+pi.zda lu mă-ta de primar corupt!!! La gunoi cu voi, gunoaielor!!!
Ce blocuri faine vor creste acolo…
Jeguri ordinare
Cat de incompetenti putem fi… astia suntem, numai la furaciuni. O sa mai comenteze lumea cateva zile iar ei au sa faca orcum ce si-au propus
Cocalari proști fără cultură. Cum poți numi un asemenea retardat semidoct ‘investitor’ ? Poate parvenit ordinar care distruge patrimoniu cu girul autorităților – asta este titulatura corectă. Jenantă țară, jenant popor.
AVEAU SAU NU AUTORIZATIE DE DEMOLARE ???
AVEAU SAU NU AUTORIZATIE DE DEMOLARE ???
Cladirea actuala ce s-a demolat nu are nicio valoare istorica sau patrimoniala. E din 1970 facuta de comunisti pe locul vechiului han demolat in 1969.
Mai informati-va cand postati fel de fel de aberatii si smiorcaieli inculte!
În anul 1969, clădirea a fost trecută în administrarea Oficiului Național de Turism (ONT), în acel moment hanul aflându-se în ruină. Nu exista instalație de iluminat, încălzirea era asigurată cu sobe și se impunea înlocuirea stâlpilor de susținere putrezi și a învelitorii de carton. ONT a investit sume importante în reabilitarea hanului [5], demolându-l în 1970 și reconstruindu-l la o dimensiune de trei ori mai mare decât cel anterior [6]. Lucrările de renovare s-au efectuat după planurile arhitectului I. Costinescu, hanul redeschizându-și porțile în vara anului 1971.
anonim 12345 – si asta este un motiv sa ridici inca un kitsch cu sclipici? Nu era originalul, dar vechea cladire avea personalitate.
Se dovedeste inca o data ca:
1. Cine are bani nu are gust.
2. Raul nu ar izbandi fara zelosii care-l apara.
3. Primaria Iasi este de tot rahatul.