Odată cu finalul verii, polițiștii încep să desfășoare controale pentru a depista hoții de lemn. Într-o singură zi, la Iași au ieșit la iveală mai multe nereguli. În următoarea perioadă, oamenii legii vor continua controalele
Polițiștii Serviciului de Ordine Publică Iași împreună cu jandarmi și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Județean Iași și ai Direcției Silvice Iași au organizat și desfășurat o acțiune pentru verificarea modului de respectare a legislației în vigoare privind proveniența, circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos.
În acest context, a fost efectuat un control la punctul de lucru al unei societăți comerciale, din județul Iași, în urma căruia reprezentantul acesteia a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010, fiind dispusă confiscarea valorică a cantității de 17,09 metri cubi de cherestea, întrucât s-a constatat lipsa acestei cantități de material lemnos față de stocul scriptic. Și polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Rurală Ciurea au oprit pentru control, pe DJ 248, în comuna Ciurea, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, care transporta material lemnos. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu deținea documente de proveniență pentru materialul lemnos transportat. Acesta a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010, și s-a dispus confiscarea a 1,5 metri cubi de material lemnos.
La nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii
Încă de anul trecut, la nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Astfel, polițiștii ieșeni, alături de reprezentanții altor structuri, au acționat, pe raza județului Iași, pentru verificarea legalității transporturilor și comercializării de material lemnos, combaterea infracțiunilor și contravențiilor din domeniul silvic și asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică.
În primele 7 luni ale anului trecut, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic. Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 de obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.
Au fost împărțite mii de sancțiuni în urma controalelor efectuate în țară
Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice) de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.