Local

Iadul pe pământ la Spitalul Sf. Spiridon din Iași! Se operează fără calmante: „lipsă stoc farmacie spital”

Publicat: 13 iul. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Iadul pe pământ la Spitalul Sf. Spiridon din Iași Se operează fără calmante lipsă stoc farmacie spital
Cel mai mare spital din Iași, Sf. Spiridon, stă pe un butoi de pulbere

La finalul lunii iunie, reprezentantul asociațiilor de pacienți din cadrul Consiliului Etic al Spitalului Sf. Spiridon, Vlad Ghiga, a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la faptul că în data de 16 iunie 2022, în cadrul Spitalului Sf. Spiridon au fost efectuate 5 intervenții chirurgicale (amputații), iar pacienților nu li s-au administrat post-operator calmante! Spitalul Sf. Spiridon nu avea pe stoc analgezice care se administrează post-operator pentru calmarea /atenuarea durerilor pacienților. După trecerea efectului anesteziei, cei cinci pacienți internați în secția ATI au îndurat dureri groaznice. Pe fișele medicale, în dreptul tratamentului cu calmante, cadrele medicale aflate în acea tură au menționat cu pixul: „lipsă stoc farmacie spital”. Cadrele medicale de la Spiridon spun că cele cinci intervenții sesizate de Vlad Ghiga nu sunt singulare. Pe 1 iulie 2022, Ministerul Sănătății a transmis Direcției de Sănătate Publică Iași o adresă prin care a solicitat demararea unei anchete la Spitalul Sf. Spiridon

Cel mai mare spital din Iași, Sf. Spiridon, stă pe un butoi de pulbere. În mai puțin de 1 an și jumătate, de când conduce această unitate medicală, managerul Daniel Vasile Timofte a reușit să aducă spitalul în pragul colapsului, punând în pericol atât viața pacienților cât și activitatea cadrelor medicale. Spitalul nu mai este condus de mai multă vreme, Timofte ocupându-se mai mult de celelalte 5 job-uri pe care le mai are și mai puțin de funcția de manager, iar persoana delegată să-i preia atribuțiile nu este în stare să gestioneze haosul creat.

În ședințele Consiliului Director, Daniel Vasile Timofte se lamentează că este foarte dificil de condus Spitalul Sf. Spiridon, că nu și-a imaginat vreodată cât de grea e funcția de manager și că nici acum, după mai bine de 1 an și jumătate de când ocupă acest post, nu știe cum să gestioneze problemele curente. Deși recunoaște că funcția îl depășește, Timofte ține cu dinții în continuare de fotoliul de manager. Consiliul de Administrație doarme, fiind mai mult o umbrelă de protecție pentru managerul Timofte decât un organism de coordonare și supraveghere. Spitalul se confruntă de luni bune cu lipsa medicamentelor de bază, a materialelor sanitare și a reactivilor de laborator. În tot acest tablou sumbru, zilele trecute au răsuflat două informații bombă: Direcția de Sănătate Publică derulează o investigație cu privire la criza de medicamente din spital și modul cum sunt tratați pacienții, iar pe de altă parte Ministerul Sănătății derulează o misiune de audit cu privire la activitatea din timpul mandatului de manager al lui Daniel Vasile Timofte!

Pacienți în chinuri din cauza lipsei calmantelor

La finalul lunii iunie 2022, reprezentantul asociațiilor de pacienți din cadrul Consiliului Etic al Spitalului Sf. Spiridon a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la haosul de la cel mai mare spital din Iași. Sesizarea lui Vlad Ghiga semnalează o situație de o gravitate extremă: în data de 16 iunie 2022, în cadrul Spitalului Sf. Spiridon, au fost efectuate 5 intervenții chirurgicale (amputații), iar pacienților nu li s-au administrat postoperator calmante! De ce?! Pentru că Spitalul Sf. Spiridon nu avea pe stoc algocalmin sau alte analgezice care se administrează post-operator pentru calmarea/atenuarea durerilor pacienților! Astfel, după trecerea efectului anesteziei, cei cinci pacienți internați în secția ATI au îndurat dureri groaznice. O tortură la adresa unor oameni care nu au greșit cu nimic! Conform surselor noastre, pe fișele medicale, în dreptul tratamentului cu calmante, cadrele medicale aflate în acea tură au menționat cu pix-ul ”lipsă stoc farmacie spital”! Vlad Ghiga a informat Ministerul cu privire la deficiențele și discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente (chiar și cele uzuale cum sunt paracetamol, algocalmin, etc) și materiale sanitare (feșe, pansamente, etc). Ghiga a atras atenția asupra faptului că actuala conducere a Spitalului nu reușește să asigure stocurile necesare de medicamente, reactivi și materiale sanitare, nefiind realizate procedurile de achiziție la timp. Contactat telefonic, Vlad Ghiga confirmă sesizarea.

„În calitate de reprezentant al pacienților, este de datoria mea să sesizez Ministerul atunci când integritatea fizică sau viața pacienților este pusă în pericol.  Nu este o acțiune împotriva unei persoane, ci este o atitudine față de o stare de fapt care periclitează viața pacienților. Interesul este remedierea cât mai rapidă a situației și implementarea unor măsuri care să prevină pe viitor cazuri similare. După ce vom avea un rezultat al verificărilor vom putea discuta și alte detalii”, a declarat Vlad Ghiga, membru în Consiliul Etic al Spitalului Sf. Spiridon. Cadrele medicale de la Spiridon spun că cele cinci intervenții sesizate de Vlad Ghiga nu sunt singulare, doar că restul cazurilor nu au ajuns la urechile reprezentantului pacienților din Consiliul Etic al Spitalului.

DSP a demarat o anchetă

Pe 1 iulie 2022, Ministerul Sănătății a transmis Direcției de Sănătate Publică Iași o adresă prin care a solicitat demararea unei anchete la Spitalul Sf. Spiridon. Pe 7 iulie 2022, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Iași a solicitat Spitalului Sf. Spiridon ca în termen de 5 zile să pună la dispoziție un set de documente cu privire la situațiile reclamate de Vlad Ghiga.

Conform documentului intrat în posesia 7iasi, DSP a solicitat Spitalului o notă informativă cu privire la disfuncționalitățile în aprovizionarea cu medicamente, la situația stocurilor de medicamente și materiale sanitare și mai ales în ceea ce privește procedurile de achiziții. DSP cere managerului Sf. Spiridon să indentifice cauzele și persoanele responsabile și să analizeze situația în cadrul Consiliului Director. Dar, mai presus de orice, DSP cere un raport detaliat despre cele cinci intervenții chirurgicale din data de 16 iunie, solicitând să se precizeze în mod clar tratamentul post-operator administrat pacienților, conform fișelor medicale! Directorul DSP, Vasile Cepoi nu a dorit să comenteze pe baza acestei anchete. A precizat doar că Spitalul a avut termen până pe data de 12 iulie 2022 să transmită documentele și informațiile solicitate, urmând ca după analiza lor să poată formula un punct de vedere.

Timofte a acoperit vinovații, dar a îngropat spitalul

Sursele susțin că la nivelul Ministerului Sănătății au fost trimise mai multe sesizări cu privire la problemele înregistrate în aprovizionarea cu medicamente. Informarea MS a venit ca o ultimă măsură după ce, mai bine de un an de zile, managerul Daniel Vasile Timofte a ignorat problemele sesizate de personalul administrativ și cadrele medicale de la Spiridon.

Timofte a fost sesizat în mai multe rânduri cu privire la deficiențele în aprovizionarea cu medicamente de către șefii clinicilor medicale și de către auditul intern al Spitalului, însă persoana responsabilă de această situație era chiar pupila sa, șefa Serviciului Achiziții, Daniela Nechifor. În timp ce auditul intern arăta ilegalitățile comise în cadrul procedurilor de aprovizionare cu medicamente, persoana vinovată, Daniela Nechifor, fusese proptită de Timofte în coasta comisiei de organizare a concursului pentru postul de manager. Nechifor era preocupată sifonarea informațiilor către Timofte pentru a-i asigura un avantaj în cadrul concursului și mai puțin de organizarea procedurilor de licitație din Spital.

Timofte a ales să o susțină necondiționat pe Nechifor în ciuda faptului că aceasta a blocat efectiv activitatea spitalului. Nouă angajați ai Serviciului Achiziții au plecat în ultimul an  pe alte posturi în cadrul Spitalului sau și-au dat demisia din cauza mediului de lucru creat de Daniela Nechifor. Timofte a adoptat politica struțului, crezând că dacă nu ascultă nemulțumirile oamenilor problemele vor dispărea de la sine. Serviciul Achiziții funcționează subdimensionat întrucât Timofte și Nechifor au refuzat să recunoască că au o problemă. Spitalul nu a reușit în 2021 și 2022  să organizeze licitațiile pentru medicamente din cauza incompetenței Danielei Nechifor și a managerului Daniel Vasile Timofte. Timofte a ascuns raportul auditului în sertar aproape un an de zile, așa cum a făcut-o și cu alte adrese ale șefilor de clinici sau ale farmaciei spitalului care reclamau lipsa medicamentelor. Consiliul de Administrație este complice la toată această situație deoarece, deși a fost informat cu privire la aceste probleme, nu a intervenit conform prerogativelor legale, potrivit 7iasi.ro.

Comentarii
  • Analgezicele costa bani ! La fel si materialele, adica tifon, ace, etc.
    Ne trimit / vin bolnavi din toate judetele, dar bani curu.
    E nevoie de sange ? Hai iesenii la donat, ca provincia sta bine-mersi !
    Si se leaga lumea de Timofte !
    Dati-l bai jos si puneti unul care caca bani si tine in brate n-spe judete care vin la Iasi sa se trateze !! Atunci sa vedem !

Adauga un comentariu