Eveniment-Social

Iaşi: Liturghie în cinstea Fericitului Anton Durcovici, la 71 de ani de la moartea sa martirică – VIDEO

Publicat: 12 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iaşi Liturghie în cinstea Fericitului Anton Durcovici la 71 de ani de la moartea sa martirică - VIDEO
Liturghie în cinstea Fericitului Anton Durcovici, la 71 de ani de la moartea sa martirică

Se împlinesc anul acesta 71 de ani de la moartea martirică a Fericitului Anton Durcovici, în 10 decembrie 1951. Calendarul Bisericii locale de Iaşi are ca dată de comemorare ziua naşterii lui pentru cer, în închisoarea din Sighetu Marmaţiei. Cu acest prilej, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, sâmbătă, 10 decembrie 2022, s-a celebrat o Liturghie solemnă prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar.

A fost prezent şi PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu preoţi din Iaşi şi de la Seminarul Mare. Seminariştii au animat cântările. Predica a fost ţinută de pr. Iosif Enăşoae.

Liturghie în cinstea Fericitului Anton Durcovici, la 71 de ani de la moartea sa martirică

În cuvântul său de salut, PS Petru Sescu a amintit tuturor că în Fericitul Anton Durcovici avem un model de credinţă: „Biserica ni-l propune astăzi ca model pe fostul episcop de Iaşi, Fericitul Anton, care a ştiut să pună mai presus de toate binele Bisericii, care a ştiut să se dovedească ferm, categoric în a apăra dreapta credinţă.” De această fermitate au nevoie toţi credincioşii în drumul lor spre Crăciun.

Cei prezenţi în catedrală şi cei care erau în comuniune prin intermediul ERCIS FM au fost invitaţi la reculegere şi recunoaşterea păcatelor pentru o participare demnă la sacramentul Euharistiei.

Pr. Iosif Enăşoae, în predica ţinută, a parafrazat întrebarea lui Isus cu privire la Botezător: „Ce aţi ieşit să vedeţi în pustiu?”, subliniind că şi martirul Anton Durcovici a fost un profet care a interpretat în realitatea timpului său voinţa lui Dumnezeu: „Episcopul Anton a dat mărturia supremă a credinţei lui, devenind martir, martor suprem al iubirii lui Dumnezeu în lume”. Inspirându-se din întrebarea retorică pe care o lansează Apostolul Paul în Scrisoarea către Romani, „Cine ne va despărţi de iubirea lui Cristos?” (Rom 8,35), pr. Iosif a întărit gândul că pe episcopul Anton „nimeni şi nimic nu l-a putut despărţi de iubirea lui Cristos”. A îndurat suferinţe în trupul său şi a rezistat pentru că le-a pregătit dinainte în mortificările şi chiar biciuirea propriului trup. În calitate de episcop, dar şi de profesor la Bucureşti, acest „titan al credinţei noastre” a fost mărturisitor al iubirii.

După liturgia euharistică şi ritul împărtăşaniei, PS Petru Gherghel şi-a exprimat bucuria de a rosti un gând la sărbătoarea pe care Biserica locală o trăieşte în această zi: „Avem o mulţime de motive să-l preamărim pe Dumnezeu, să-i arătăm recunoştinţă şi dragoste. Un motiv aş vrea să-l scot în evidenţă: imaginea episcopului nostru Anton Durcovici.” Preasfinţia Sa a evocat persoana preotului şi a studentului de altă dată Florian Müller, care l-a cunoscut direct pe Fericitul Anton Durcovici şi care a fost primul care a scris despre el. Acesta a mărturisit că nu poate uita niciodată imaginea fostului profesor, preot, rector şi, desigur, apostol al iubirii lui Dumnezeu. Continuând, PS Petru Gherghel a afirmat că Fericitul Anton ne cheamă şi pe noi să mergem „pe drumul iubirii şi al sfinţeniei”.

Liturghia s-a încheiat cu Îngerul Domnului, în forma cântată, aşa cum se obişnuieşte în timpul Adventului, şi cu binecuvântarea dată de episcopul auxiliar.

Domnul să reverse haruri peste dieceza în fruntea căreia a stat cu şapte decenii în urmă episcopul martir Anton Durcovici şi să o facă rezistentă la aversiunile pe care le are de înfruntat în timpurile noastre.

Adauga un comentariu