Numărul beneficiarilor de indemnizație socială, pensionari din Iași, a crescut în luna mai 2025, comparativ cu luna precedentă. Iașul este pe locul 3, la nivel național, ca număr de beneficiari care încasează lunar pensia minimă în valoare 1.281 de lei. În județul Iași sunt 160.000 de pensionari
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2025, de 31.100 de persoane, mai mare în comparaţie cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Județeană de Pensii Iași. La nivel național, numărul acestora a ajuns la 914.000 de persoane. Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații sunt în Bucureşti, respectiv 38.606 persoane, şi în judeţele Suceava (34.794 pensionari), Iaşi (31.100), Dolj (29.842), Prahova (27.430) şi Maramureş (27.429). Iașul este pe locul 3, la nivel național, ca număr de beneficiari care încasează lunar pensia minimă în valoare 1.281 de lei, iar cei mai mulți provin din rândul pensionarilor agricultori. În județul Iași, sunt 160.000 de pensionari în sistemul public.
Iașul este în topul județelor cu cei mai mulți pensionari beneficiari de indemnizație socială
În cazul pensionarilor din România, valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat a fost de 531 de lei. Potrivit Casei Județene de Pensii Iași, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii cumulate se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar acest cuantum, denumit „indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare. Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.
Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale, ci un ajutor cu caracter social. Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantată” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”. Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege. Pe de altă parte, o femeie din Iași este nemulțumită că nu i-au fost luate în calcul la dosarul de pensie sporurile de noapte.
A început distribuirea pensiilor mărite în Iași
Pensionarii din Iași au primit pensiile mărite, în această lună, retroactiv. Ieșenii care beneficiază de aceste modificări au lucrat la Cooperativele Agricole de Producție (CAP) și aveau pensiile minime de 1.281 de lei fiecare. Pensionarii primesc retroactiv veniturile mărite cu până la 1.000 de lei lunar, în funcție de fiecare dosar. Astfel, trebuie să încaseze banii retroactiv, începând cu luna septembrie 2024, până în prezent. Un număr de peste 8.000 de ieșeni sunt beneficiarii acestei recalculări realizate de Casa de Pensii Iași, proces demarat în 2024 și finalizat în luna aprilie 2025. Pe de altă parte, numărul beneficiarilor de indemnizație socială, pensionari din Iași, a crescut în luna mai 2025, comparativ cu luna precedentă.