BZI LIVE

LIVE VIDEO – Iașul ar putea scăpa de poluare prin înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor! Cristian Neagoe, PR Greenpeace și Mihai Diac, reprezentant Codrii Iașilor vorbesc la BZI LIVE despre protejarea pădurii Bârnova-Dobrovăț

Publicat: 30 sept. 2021

Vineri, 01 octombrie 2021, de la ora 11:00, invitați în cadrul emisiunii BZI LIVE vor fi Cristian Neagoe, PR Greenpeace pentru păduri și viață sălbatică și Mihai Diac, reprezentant Codrii Iașilor, care vor informa publicul despre beneficiile înființării Parcului Natural Codrii Iașilor, o barieră verde de protecție a capitalei Moldovei. Pădurea Bârnova-Dobrovăț este întinsă pe aproape 15.000 de hectare, fiind o rămășită a Codrilor Iașilor din vechime, de care mii de ieșeni se bucură încă la sfârșit de săptămână.

Pe această zonă se suprapun două sit-uri Natura 2000, care atestă importanța ei crucială pentru conservarea biodiversității și a unui ecosistem complex, trăind aici sute de specii protejate, unele nou descoperite pe teritoriul României în ultimii ani. Din păcate, pădurea este exploatată în regim de producție, arbori multi-secular fiind tăiați pentru a fi transformați în lemn de foc. Pădurea Bârnova-Dobrovăț și speciile rare pe care le găzduiește riscă să dispară prin faptul că nu este protejată corespunzător iar invitatul Roxanei Caraiman va prezenta soluțiile identificate pentru eliminarea acestei amenințări.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Comentarii
 • Vorbiți serios
  Pădurea pe care Alexa a pus-o la pământ
  Ce pădure ,când ați fost ultima oară in pădurea dobravatului sau a Barnovei ?
  Ii mai trebuie încă 20 de ani sa se regenereze

 • Vorbești prostii și habar nu ai de regenerare pădurii…toate suprafețele de pădure sunt regenerate si păduri din sitului natura 2000 Barnova Dobrovat…arată foarte bine și sunt frumoase datorită executării corecte a lucrărilor silvice, de ani de zile, ceea ce a făcut să se păstreze foarte bine toate habitatele….a se vedea Planul de management al sitului….
  Nu vă mai luati după specialiști ca M.d…care habar nu are de silvicultura si de mediu….stie numai să vă instige si sa va manipuleze….nu a făcut nimic în viața asta…si acum se pricepe la păduri??E ls modă…niste vânzători ai României.
  Întrebați dacă acasă a renunțat la tot ceea ce este din lemn…si apoi sa mai vorbească și să strige in gura mare…ca se defriseaza și că habitatele sunt in pericol…
  Mergeți, cititi si vă documentati…din carti de specialitate și studii, apoi puteti sa va dati cu parerea…!

 • Niste ipocriti cei care lupta sa nu se mai recolteze material lemnos. Tocmai „ONG” istii au amplasat zilele astea o constructie din material lemnos pe platou Bucium Releu. Probabil materialul lemnos care s-a folosit, provine din mare sau ocean…nu din padure. In plus, marea de oameni care o sa umble prin paduri o sa alunge toata fauna salbatica.

 • Codrii Iasului nu propun interzicerea exploatarii sau a lucrarilor silvice. Parcul national vine cu o zonare si in consiliul de administratie vor fi si silvicultori. In celelalte parcuri nationale din Romania zona de protectie stricta are 10-20% din suprafata. In rest se permit activitatile umane si economice. Diferenta e ca profitul nu mai ajunge la Directia Silvica, care momentan interzice accesul in padure pentru public dar nu pentru ATV-uri si masini de teren. Profitul din vanzarea materialului lemnos se foloseste in administrarea parcului, inclusiv in realizarea unor noi planuri de management. Pavilionul din lemn este realizat din lemn pentru ca lemnul este o resursa regenerabila si e normal ca lemnul sa fie folosit in constructii si ca sursa de energie daca provenienta lui este legala.

 • Problema planului de management actual este ca nu tine cont de legislatia europeana actuala si ca lucrari de taiere se suprapun partial pe situri Natura 2000. Adica arbori batrani care nu au o valoare economica deosebita ajung lemn de foc in loc sa ramana habitat pentru specii periclitate. Exploatarea lemnului se va face in continuare in parcul natural. Nu confundati parcul natural cu parcul national. Directia silvica s-a prefacut ca nu a observat schimbarile legislative si a pierdut in instanta procesul. Greenpeace si Codrii Iasului nu sunt absurzi. Va rog sa ii ascultati pana la capat.

 • Daca aceste paduri erau taiate asa cum spuneti voi acum va plimbati prin porumb’ asa ca aceasta padure inca exista datorita SILVICULTORILOR. Acum sunt specialistii FACEBOOK care se pricep la tot si la toate

 • Chestia este ca nu ne salveaza o padure mica de aer poluat, numai oamenii pot aduce ceva pozitiv pentru mediu prin atitudine verde. Sa nu uitam ca cei care fac comert cu lemn nu se dau la un prang de padure undeva langa oras, ei taie mult lemn acolo unde nu se gaseste picior de om, si asta este. Dar de dragul celor mici, la toate, saracii est europeni, am sa zic ca da, va fi bine ca se face padure.

 • Lemnul pavilionului este dintr-o padure si provenienta lui este trasabila. Nu este nicio contradictie. Parcul natural nu presupune incetarea exploatarilor de lemn pentru lemn de foc sau cherestea, ci limitarea acestora in zonele unde nu sunt afectate habitate fragile (situri Natura 2000). Vi se pare normal sa se taie stejari de 300 de ani pentru foc? E vorba de respectarea egislatiei europene pana la urma, nimic mai mult.

Adauga un comentariu