Local

Iașul de excepție! Elevul Radu Stoleriu, Colegiul Național „Emil Racoviță”, medaliat cu aur la cea mai importantă olimpiadă de Matematică a momentului din întreaga Europă – EXCLUSIV

Publicat: 02 iul. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Iașul de excepție Elevul Radu Stoleriu Colegiul Național Emil Racoviță medaliat cu aur la cea mai importantă olimpiadă de Matematică a momentului din întreaga Europă - EXCLUSIV
Radu Stoleriu a dat lovitura și a obținut medalia de aur

Succes aparte și o poveste de aur cu un elev-olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Emil Racoviță” printre cei mai buni matematicieni din Europa. La finalul lunii mai 2022, acesta a obținut cel mai mare punctaj la barajul pentru calificare în lotul național de Matematică. Tânărul participă la Olimpiada Balcanică de Matematică 2022, competiție care are loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, chiar în aceste zile (30 iunie-2 iulie). Aici, Radu Stoleriu a dat lovitura și a obținut medalia de aur. El este medaliat, în trecut, la importante competiții naționale și internaționale de acest gen. Spre exemplu, a luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) și la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție, s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani.

Radu-Ionuț Stoleriu, printre cei mai buni matematicieni din Europa

Reamintim faptul că la finalul lunii mai, Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Emil Racoviță” a obținut cel mai mare punctaj la barajul pentru calificare în lotul național de Matematică. Tânărul va participa la Olimpiada Balcanică de Matematică, competiție care va avea loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în iunie-iulie 2022.

„Un lucru remarcabil la Radu reprezintă abilitatea sa de a crea și a inova, reușind să impresioneze de fiecare dată prin eleganța soluțiilor la problemele extrem de dificile. Este un elev înzestrat cu o capacitate intelectuală excepțională, însă ceea ce face cooperarea cu el atât de plăcută este dedicarea și implicarea de care dă dovadă în pregătirea pentru olimpiade. Radu este un copil cu un viitor promițător, care a excelat și va continua să exceleze în cadrul olimpiadelor și concursurilor școlare”, îl descria, anul trecut, pentru BZI, profesorul său, Cătălin Budeanu.

De asemenea, în urma probelor de baraj din 28-29 mai 2022, la Olimpiada Națională de Matematică 2022 a avut un punctaj de 109, cel mai bun din cei 15 participanți. Radu vorbește mereu cu însuflețire despre disciplina de studiu care a devenit cea mai mare pasiune a sa.

„Matematica m-a fascinat încă de mic, iar când am descoperit cifrele, am simțit că în spatele acestor simboluri există ceva mai mult. Am descoperit Matematica la un nivel competitiv, riguros și atractiv, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Budeanu, căruia îi sunt extrem de recunoscător. Acum, matematica este o modalitate de a gândi, de a înțelege problemele pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi. Matematica mă face să mă simt special, ea mi-a prilejuit multe experiențe frumoase de-a lungul acestor ani de studiu”, arată acesta.

Radu Stoleriu- tânărul virtuoz al matematicii

Radu-Ionuț Stoleriu a luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) și la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție, s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani.

„Pentru Radu Stoleriu, drumul în studiul matematicii a fost presărat cu succes încă de la debut, când, în clasa a III-a, a participat la Concursul “Leris”, destinat elevilor de clasa a IV-a, obținând punctaj maxim. Acest rezultat excepțional i-a permis înscrierea la Colegiul Național “Emil Racoviță“, însă, mai presus de toate, i-a inițiat viitoarele reușite la Olimpiada de Matematică.

Totuși, în spatele virtuozității sale se găsesc ani de muncă perpetuă, pe lângă inteligența atipică de care dispune. L-am întâlnit pe Radu când a absolvit clasa a III-a, întâmpinând cu bucurie și curiozitate deopotrivă oportunitatea de a parcurge cu el materia de clasa a V-a.

Bineînțeles că, și de această dată, eforturile i-au fost răsplătite, reușind să se califice la finalul clasei a IV-a la faza națională a Olimpiadei de Matematică pentru clasa a V-a, la care a luat premiul III.

Pe parcursul gimnaziului, Radu a fost distins cu nenumărate premii la Olimpiadă, în clasa a V-a a câștigat premiul al II-lea la faza Națională pentru clasa a VI-a, urmând ca un an mai târziu să obțină punctajul maxim la clasa a VII-a, fiind medaliat cu argint în cadrul Balcaniadei pentru Juniori (Junior Balkan Mathematical Olympiad) , printre multe alte rezultate deosebite la concursuri internaționale de prestigiu, desfășurate online în contextul pandemiei.

Pot spune însă că, în clasa a VIII-a, volumul colosal de muncă depus pe parcursul a 5 ani i-a fost răsplătit. În urma celor patru baraje pentru selecția echipei României la  Junior Balkan Mathematical Olympiad (olimpiadă desfășurată între 29 iunie-2 iulie 2022, în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina), Radu Stoleriu s-a calificat pe primul loc, fiind liderul echipei, obținând ulterior medalie de aur. Ca profesor îndrumător, nu pot spune decât că este un privilegiu să lucrez cu un astfel de elev, deoarece am posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a-mi forța limitele. Radu este un elev motivat, a cărui inteligență este dublată de puterea de muncă ieșită din comun. Mă bucur că am avut parte de o colaborare atât de plăcută și că am putut să-i fiu alături în șansa de a performa în domeniul matematicii”, declară profesorul Cătălin Budeanu.

Așadar, reiterăm faptul că elevul Radu Stoleriu, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, este medaliat cu aur la cea mai importantă olimpiadă de Matematică a momentului din întreaga Europă.

Comentarii
  • Zici ca a concurat cu chinezii nu la un bambilici de olimpiada între Bosnia,Bulgaria,România Și Turcia!Dom’profesor dar un copil amărât nu reușiți sa pregătiți?!Iaca o poveste de succes,raportata de fiecare data!Bă,si de ce nu spuneti ca pe Răducu l-a bătut Baia Mare și o fata de la Timișoara și ca dacă nu era tat’so cu bani și ma-sa mai tinerică…nimic.

  • Cum l-a trecut pe Radu un copil din Baia Mare?Si o fată?😄Care mai e măndria și virtutea locală dragi părinți?😀😄Inspectorat-se aude?!!

  • Bravo lui, felicitari.. dar la cum arata nu cred ca va avea viata sociala, ceea ce este pacat…
    Dupa frizura de „academician” iti dai seama ca pentru el doar cartile conteaza

  • Felicitari , om minunat ! Continua-ti drumul si chemarea . Nu astepta recunoasterea celor multi…, acolo sus unde esti aerul e rarefiat.
    Mult succes si sanatate ! Vestile despre oameni ca tine aduce speranta .

  • Banii escrocului de tac su și bataile curvoaicei de ma sa…se stie….copil chinuit…”saracul”…
    La Viovas se fac bani grei…promovabilitate zero…

Adauga un comentariu