Local

Iașul va găzdui cel de-al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei

Publicat: 16 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul va găzdui cel de-al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei
În perioada 15-18 septembrie 2022, la Iași, va avea loc cel de al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei (ISHM)

În perioada 15-18 septembrie 2022, la Iași, va avea loc cel de-al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei (ISHM). Evenimentul se va desfășura sub deviza „Semper Altius. Extinderea Frontierelor”

Va fi pentru a treia oară când Congresul Societății Internaționale de Istoria Medicinei se întrunește în România, după ce, în anul 1932, cel de-al 9-lea congres s-a desfășurat în București, în timp ce al 22-lea care a avut loc în anul 1970 s-a desfășurat în Constanța și București. Cele două congrese desfășurate anterior în România au stimulat interesul pentru domeniul iatro-istoric, jucând un rol important și în extinderea ISHM către țările din Europa de Est și Balcani.

Cel de-al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei se va întruni la Iași

Societatea Română pentru Istoria Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Academia de Științe Medicale – Filiala Iași s-au alăturat pentru a promova și organiza cel de-al 48-lea Congres ISHM.

Societatea Internațională de Istoria Medicinei are în spate 93 de ani de activitate. În tot acest timp, Societatea Română de Istoria Medicinei a avut mereu un reprezentat și s-a implicat în proiectele științifice desfășurate la nivel internațional. Colaborarea continuă și în prezent, președintele actual al SRIM fiind prof. univ. dr. Nicolae Marcu, delegatul național al României la ISHM.

Congresul cu numărul 48 este dedicat evoluției Medicinei și Farmaciei, personalităților de renume și descoperirilor marcante care au marcat istoria omenirii în diferite perioade și zone geografice. În cadrul congresului se vor aborda și teme precum impactul bioingineriei medicale, nutriției și sportului asupra sănătății. De asemenea, se va lua în considerare și rolul pe care cultura, spiritualitatea și etica profesională îl joacă în teoria și practica medicală și farmaceutică. Un loc aparte îl va ocupa analizarea progresul medicinei și a farmaciei românești, evaluate în contextul standardelor și provocărilor europene și mondiale curente ce privesc sănătatea și morala cercetărilor și a asistenței socio-medicale.

Care sunt orientările tematice ale congresului

Congresul Societății Internaționale de Istoria Medicinei este sprijinit de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași care, în decembrie 2021, a sărbătorit 142 de ani de existență, de Societatea de Medici și Naturaliști din Iași care a împlinit 192 ani de activitate, în ianuarie 2022, de Muzeul Municipal Regina Maria și de Primăria Iași.

Având în vedere contextul pandemic, evenimentul va fi desfășurat în format hibrid, incluzând atât sesiuni onsite, cât și online. Acestora li se adaugă vizitele virtuale sau reale la monumente și cele mai importante muzee din Iași și din împrejurimi.

Congresul își propune să redefinească statutul istoriei medicinei și a istoriei științelor, în general, în diverse instituții academice, de a descoperi și reinterpreta pe baza documentelor aspecte ale trecutului și prezentului medico-farmaceutic.

Cel de-al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinei va aborda diverse teme, precum confluențele internaționale în medicina est-europeană, coordonatele internaționale în istoria medicinei și farmaciei românești, progresul bioingineriei și revoluțiile medicale, microbiologie-vaccinologie-epidemiologie, etică și deontologie medicală și farmaceutică – provocări contemporane, medicina și sportul de-a lungul timpului, clădiri de patrimoniu aparținând unor instituții medicale și nu numai.

Adauga un comentariu