Află care este evoluția varicelei pe zile, toate simptomele și fazele prin care poți trece într-o ordine cronologică.
Varicela este o boală destul de contagioasă a copilăriei, ce evoluează în mai multe etape și debutează cu simptome generale, asemănătoare unei gripe.
Care este evoluția varicelei pe zile
În faza inițială, zilele 0-2 în organism se manifestă primele semne de apariție a virusului. Aceste zile sunt marcate de simptome ușoare, generale ce pot fi confundate foarte ușor cu o gripă sau răceală obișnuită. Poți dezvolta febră, întrucât temperatura corporală crește treptat, la valori între 38 și 39 de grade, fiind primul răspuns al sistemului imunitar la această infecție, ce poate dura câteva zile. Alte simptome din primele zile pot fi oboseala și durerile musculare, apetitul scăzut de mâncare, dureri de cap și o stare generală de indispoziție și de disconfort.
În a doua fază, în zilele 2-4 virusul începe să afecteze mucoasele și pielea, apărând erupția ce se dezvoltă foarte repede și progresiv. Aceasta debutează în special pe abdomen și pe piept și apare sub forma unor pete mici și roșii, ce pot fi confundate inițial cu o alergie sau cu înțepături de insecte. Aceste pete evoluează foarte rapid ca niște ridicături ale pielii, apoi se fac vezicule ce sunt pline cu lichid, apoi eurupția se extinde către față, scalp și extremități.
Odată cu apariția lor, începe și senzația de mâncărime ce este severă și greu de controlat, mai ales la copii, însă scărpinatul trebuie evitat. Procesul de erupție continuă pentru aproximativ 3-5 zile, când pot apărea vezicule, pete roșii și cruste.
Ce se întâmplă în faza de vârf a erupției
În zilele 4-7 are loc faza de vârf a erupției, unde manifestările bolii ating intensitatea maximă, când veziculele se dezvoltă complet și apar pe toată suprafața corpului. Veziculele se trasformă din papule mici în bășici pline cu lichid, cu o dimensiune variabilă de la 2 până la 10 milimetri și sunt înconjurate de o zonă roșie inflamată. În această etapă erupția se manifestă prin alte valuri de vezicule noi pe întreaga suprafață a corpului, ce apar la intervale de aproximativ 12-24 de ore, ce duce și la o creștere a temperaturii corporale și la intensificarea mâncărimii.
De asemenea, acum vor fi prezente simultan leziuni în diferite stadii, unele vezicule în proces de uscare și altele abia formate. Și conținutul veziculelor se schimbă, marcând procesul de vindecare.
Zilele 7-14 reprezintă ultima fază, cea de vindecare, când veziculele se usucă și formează cruste, iar sistemul imunitar începe să își revină. Veziculele încep să își piardă treptat din conținut și membrana acestora începe să devină mai subțire, pregătindu-se pentru transformarea lor în crustă.
Acum se transformă veziculele uscate în cruste de culoare galben-maronie și oferă o protecție naturală împotriva infecțiilor secundare, apoi evoluează treptat în scuame și încep să se desprindă de pe suprafața pielii.
Procesul complet durează până în 14 zile, iar leziunile se vindecă în ordinea apariției lor, procesul fiind cel mai rapid la persoanele sănătoase.
Aceasta este evoluția varicelei pe zile, ce necesită atenție pentru a gestiona adecvat simptomele.