O cireșată este o băutură alcoolică foarte aromată, ce se face foarte ușor, așadar, venim cu câteva rețete în ajutor.
Acest lichior de cireșe reprezintă o modalitate ideală de a ne bucura de aceste fructe pe tot parcursul anului, într-o variantă pentru adulți.
Rețete de cireșată
Pentru prima rețetă vei avea nevoie de 300 grame de cireșe, de 150 ml de alcool cu minim 40 de grade, de 315 grame de zahăr, de 300 ml de apă, de 2-3 cuișoare și de puțin anason. Începe prin a spăla cireșele, apoi usucă-le cu ajutorul unui prosop curat sau a unor servețele de bucătărie.
Pregătește un recipient cu gura largă în care să le adaugi, apoi pune peste ele și alcoolul și cuișoare. Pentru sirop, fierbe apa împreună cu zahărul timp de câteva minute la foc mic, apoi lasă-l la răcit și adaugă anasonul. Adaugă și siropul în recipient, apoi acoperă-l foarte bine și lasă-l pentru aproximativ 3 luni la macerat.
Pentru a doua rețetă vei avea nevoie de 2,5-3 kg de cireșe de orice tip, de 1 kg de zahăr și de 1 litru de alcool rafinat sau de țuică naturală. Începe prin a spăla foarte bine cireșele, curățe-le de codițe sau de sâmburi, dacă dorești. Asigură-te că damigeana este foarte curată, apoi așează în ea straturi de fruct, alternate cu straturi de zahăr.
Închide damigeana și las-o la fermentat la soare pentru minim o săptămână sau până când zahărul este topit complet și se lasă cât mai multă zeama. Adaugă acum și alcoolul, pune-i dopul și las-o la macerat pentru aproximativ 1 lună, agitând-o în mod frecvent. Află cum poți prepara și un sirop de mentă, ce merge integrat în multe băuturi.
Încă o rețetă și sfaturi de consum
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 1 kg de cireșe bine coapte, de un soi mai dulce, de 500 grame de zahăr și de 500 ml de alcool etilic dublu rafinat sau de 1 litru de votcă de 37-40%.
Începe prin a spăla cireșele și pune-le într-o sticlă cu gură largă. Adaugă peste ele zahărul și leagă sticla la gură, punând-o la soare pentru 3 zile, până când cireșele lasă suficient sirop pentru ca boabele să fie acoperite în totalitate cu sirop.
Se toarnă apoi alcoolul peste sirop și se mai lasă câteva zile cu capac, după care mai poți completa cu apă, în funcție de cât de tare dorești să fie preparatul final. Important de menționat este că cireșele cu zahărul vor fermenta, așadar, și acestea vor mări puțin conținutul de alcool. Dacă vrei să păstrezi cireșele fără conservant, folosește alcoolul dublu rafinat, adaugând apa doar cu o săptămână înainte de a conuma cireșata.
Această băutură alcoolică are o aromă intensă fructată, și un gust dulce-acrișor specific, care este foarte apreciată în sezonul de vară. Se servește de obicei rece, în pahare mici, dar poate fi integrată și în diverse cocktailuri sau pentru însiroparea anumitor deserturi. Este ideală pentru a fi servită la cinele de familie sau la diverse ocazii speciale.
Aceste rețete de cireșată sunt cu adevărat delicioase și foarte ușor de făcut, fiind o variantă ideală de răcorire pentru vară.