Făina de tapioca este fină, albă și fără gluten, fiind o alternativă populară pentru persoanele ce au intoleranță la gluten.
Este derivată din rădăcina de manioc, ce este o plantă tropicală din America de Sud, dar cultivată în cantități mari și în alte regiuni.
Ce beneficii îți aduce făina de tapioca?
Una dintre cele mai importante calități ale acestei făini este faptul că nu conține gluten, ceea ce o face o alegere ideală pentru persoanele ce au boala celiacă, pentru cei care au intoleranță sau pentru cei ce pur și simplu doresc să îl evite din diverse motive.
Această făină nu conține colesterol sau grăsimi, și are un conținut scăzut de sodiu. O porție are 20 de miligrame de calciu și de fier. De asemenea, este o alegere perfectă pentru persoanele ce urmează o dietă fără gluten, deoarece are o textură foarte ușoară și fină, ceea ce o face ideală pentru a fi folosită în rețete de deserturi delicate.
Nu are un gust pronunțat, așadar, nu va influența aroma deserturilor pe care le prepari, iar datorită conținutului ridicat de amidon, poate fi un agent de îngroșare excelent. Poate fi utilizată pentru consistența sosurilor, a budincilor, cremelor sau a gelurilor, fără a le da o textură grea sau un gust neplăcut.
În același timp, este foarte ușor de digerat, ceea ce o face ideală pentru persoanele ce au o sensibilitate digestivă sau pentru cei ce au nevoie de alimente ușor de digerat. Este și o sursă importantă de energie, deoarece este bogată în carbohidrați simpli.
Este lipsită de orice alergen comun, ceea ce o face sigură pentru o varietate mare de restricții alimentare și de diete. Astfel, poți pregăti preparate, care să fie sigure și pentru persoanele cu diverse alergii.
Iată în ce rețete o poți utiliza
Budinca de tapioca e printre cele mai cunoscute deserturi ce folosește acest ingredient. Perlele ce sunt obținute din această făină sunt fierte în lapte animal sau vegetal până când devin translucide. Această budincă se poate îndulci cu miere, sirop de agave sau cu orice alt îndulcitor natural și se poate decora cu fructe proaspete, pentru un plus estetic și de savoare.
Acest desert este perfect ca și gustare în orice moment al zilei, datorită conținutul său de carbohidrați, ce îți vor oferi energie.
Dacă vrei să faci clătite fără gluten, această făină este ideală, pentru un preparat pufos și ușor de digerat. Se poate amesteca aceasta cu alte tipuri de făină fără gluten, astfel încât să obții un aluat cu o textură ideală și să adaugi ouă, lapte vegetal, sare și îndulcitor natural. Le poți servi cu miere, fructe proaspete sau uscate, pentru un mic dejun sau o gustare delicioasă.
Poate fi utilizată și pentru a face diverse blaturi de prăjituri și de tarte fără gluten. Trebuie amestecată cu alte tipuri, pentru a obține o textură ideală, fragedă și crocantă. Aceste blaturi pot fi folosite pentru ocazii speciale sau pentru a te delecta cu un desert sănătos.
În același timp, pentru o gustare pe parcursul zilei, poți face niște batoane energizante. Se poate combina făina cu fructe, semințe și nuci, care se pot presa și se pot obține niște batoane delicioase.
Făina de tapioca este un ingredient foarte sănătos, ce poate fi utilizat în multe preparate.