Prima pagină » Culinar » Iată cum poți să faci o cremă caramel cu mascarpone delicioasă – Rețetă simplă, ce poate fi integrată în foarte multe deserturi

Iată cum poți să faci o cremă caramel cu mascarpone delicioasă – Rețetă simplă, ce poate fi integrată în foarte multe deserturi

21 mai 2025, 11:33,
în Culinar

O cremă de caramel cu mascarpone reprezintă o opțiune delicioasă pentru foarte multe deserturi, fiind ideală pentru ocaziile speciale sau pentru un moment de răsfăț cu ceva dulce.

Nu este deloc dificil de făcut, însă necesită puțină atenție și câteva mici secrete pe care trebuie să le știi.

Rețeta de cremă caramel cu mascarpone

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 150 grame de smântână, de 50 grame de unt, de 250 grame de mascarpone și de 150 grame de zahăr.

Începe prin a carameliza zahărul într-o tigaie sau o cratiță potrivită până când devine arămiu. Adaugă apoi și smântâna, care trebuie încălzită în prealabil. Este foarte important să fie caldă și să ai grijă la aburi, întrucât în contact cu zahărul topit, apa din smântână poate fierbe instant. Ideal este să torni treptat smântâna, amestecând și retrăgând mâna.

Continuă să amesteci și adaugă și untul, ce trebuie topit în sosul format. Nu trebuie fiartă mult compoziția, ca să nu se întărească prea mult. Focul trebuie oprit când la consistență se face ca și smântâna.

Pune sosul la răcit, apoi bate foarte bine mascarponele, care este la temperatura camerei, până la omogenizare. Pune treptat câte o lingură de sos făcut în mascarpone și amestecă cu grijă, ușor. Când este amestecat complet, se mai adaugă încă o lingură și tot așa până când termini sosul. Crema făcută se pune la rece până în momentul în care o vei folosi la orice tort sau desert dorești.

Dacă vrei o cantitate mai mare, se folosesc proporțiile 1/3/3, adică o parte de unt, trei de smântână și trei de zahăr.

Cum o poți folosi?

Această cremă este una dintre cele mai versatile și apreciate creme pentru deserturi. Poți să o folosești în torturi cu blat de cacao, pandișpan simplu sau în combinație cu foi de miere. Este ideală pentru deserturi la pahar, mai ales dacă o alternezi cu biscuiți digestivi sfărâmați, fructe proaspete sau frișcă bătută.

Pentru o prăjitură cu o textură mai complexă, o poți combina cu un strat de cremă de ciocolată, frișcă naturală sa un mousse de cafea. Merge foarte bine și cu nuci caramlizate, alune de pădure, migdale sau fulgi de cocos. Dacă vrei un desert fără coacere, crema poate fi pusă peste un blat de biscuiți cu unt, similar unui cheesecake, și decorată cu fructe sau sos de caramel.

Un avantaj al acestei creme este că poate fi adaptată foarte ușor și pentru deserturi mai lejere, înlocuind o parte din mascarpone cu smântână vegetală bătută sau cu iaurt grecesc cremos. În acest mod, obții o variantă mai ușoară, dar la fel de gustoasă.

Dacă vrei o cremă cu un gust mai intens de caramel, poți lasă zahărul să se caramelizeze puțin mai mult, dar nu ars, sau poți folosi zahăr brun pentru o aromă ușor diferită. De asemenea, poți adăuga foarte puțină scorțișoară sau cardamom, dacă vrei o aromă mai exotică.

Fie că vrei să umpli un tort sau să impresionezi cu o prăjitură, o cremă de caramel cu mascarpone este alegerea ideală, cu adevărat delicioasă.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2025
12 decembrie 2025