Cu o aromă intensă și o textură fină, un șerbet de afine poate fi un desert delicios pentru orice moment al zilei, în special vara.
Gustul său îmbină prospețimea afinelor cu un desert tradițional, rafinat și care îți amintește de copilărie, când bunicii îl serveau cu apă rece sau îl întindeau pe pâine.
Rețeta pentru un șerbet de afine delicios
Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de 500 grame de afine proaspete sau congelate, de 500 grame de zahăr, de 100 ml de apă, de zeama de la ½ lamâie și opțional, de 1 albuș de ou pentru a fi mai aerat.
Se pregătesc afinele prin a le spăla bine, se pasează cu un blender sau orice aveți la dispoziție, apoi se strecoară printr-o sită astfel încât să obții un piure fin de afine. Se pune zahărul și apa într-o cratiță la foc mic și se fierbe până când se formează un sirop destul de gros, pentru aproximativ 10-15 minute, până când se leagă totul bine.
Se pune pireul de afine în siropul făcut și se amestecă bine, punând totul la fiert pentru încă 10 minute și amestecând frecvent. Ca să testezi dacă este gata, se ia o picătură de sirop și se pune într-un pahar cu apă rece, iar dacă se formează un fir subțire și elastic, atunci este gata.
Aici se adaugă zeama de lămâie și se amestecă bine, iar dacă vrei un șerbet mai cremos, se bate albușul de ou spumă și se încorporează în compoziția făcută. Se toarnă compoziția într-un recipient și se lasă la răcit, apoi se amestecă șerbetul cu o lingură de lemn până când devine aerat și cremos. Acesta de pune în borcane și se păstrează în congelator.
Sfaturi de consum
Șerbetul trebuie să fie mereu pus în congelator, într-un recipient bine sigilat și scos cu aproximativ 10-15 minute înainte de servire, pentru a se înmuia puțin, lucru care îi va asigura o consistență ideală, precum o înghețată.
Există mai multe tipuri de servire, acesta aste adesea asemănat cu înghețata tradițională, însă conține mult mai puține lactate sau deloc, lucru care îl face să aibă aromele mai pronunțate.
Poți transforma șerbetul într-un cocktail, cu diferite combinații de șerbet aromat, sucuri și sifon. Băuturile care sunt pe bază de șerbet au incluse de obicei apă tonică cu ghimbir, sifon, suc de fructe și șerbet cu orice aromă.
Se pot realiza și deserturi, precum o ruladă sau o prăjitură. Pentru ruladă vei avea nevoie de un aluat, pe care îl vei coace și îi vei desface marginile, se va lăsa la răcit, apoi se fa desface și întinde șerbetul peste tot. Se rulează cu grijă înapoi și se pune în congelator până devine mai tare, apoi se poate consuma. În ceea ce privește prăjitura, poți face un tort din pandișpan, să îl tai în 2 straturi și să pui șerbet între, apoi să îl congelezi pentru aproximativ 25-30 de minute.
Un șerbet de afine poate fi consumat în mai multe moduri, toate fiind absolut delicioase, datorită gustului intens pe care îl are.