Prima pagină » Culinar » Iată cum să faci cornulețe fragede cu untură, smântână și praf de copt! Se topesc în gură!

Iată cum să faci cornulețe fragede cu untură, smântână și praf de copt! Se topesc în gură!

07 oct. 2025, 11:24,
Redacția BZI în Culinar

Cornulețele cu untură, smântână și praf de copt fac parte din categoria dulciurilor din copilărie. Cu siguranță bunicile și mamele preparau aceste prăjiturele, la fiecare eveniment special din familie. Rețeta de bază cere să se folosească untură, dar cornulețele vor ieși fragede și dacă pui smântână și unt.

Cornulețele nu se fac doar în perioada postului, cu margarină și apă minerală, ci există rețete de pe vremea bunicilor noastre, care le făceau cu untură și smântână.

Iată cum să faci cornulețe fragede cu untură, smântână și praf de copt

Rețeta se face la fel de ușor ca mai toate rețetele de cornulețe, iar dacă ții cont de secretele bunicii, vei obține un preparat special, fraged și cu siguranță, vei simți din nou gustul copilăriei. Astfel că, pentru această rețetă vei avea nevoie de 800 g de untură; 800 g de smântână; un praf de sare; făină cât cuprinde; rahat; zahăr pudră pentru ornare; 1 ou și 1 plic praf de copt.

Într-un bol mare se amestecă bine smântâna, ținută la temperatura camerei, cu oul, apoi cu sarea și cu făina. Astfel, se obține un aluat, potrivit de tare, ce se frământă, apoi se lasă în jur de 30 de minute la frigider.

După aceea, se așază pe masă și se întinde într-o foaie nu foarte subțire. E important să nu tapetezi masa cu făină, deoarece compoziția este îndeajuns de grasă încât să nu se lipească. Apoi, se taie pătrățele egale. Se pune câte o bucățică de rahat și se rulează de la un colț la altul.

Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt și se așază cornulețele. Apoi se dau la cuptor până se rumenesc. La final, se scot și se pudrează cu zahăr.

Trucuri pentru cornulețe de casă perfecte

Unul dintre cele mai importante aspecte în prepararea cornulețelor de casă este selectarea ingredientelor de calitate. Fiecare ingredient folosit în rețetă contează enorm pentru a obține cele mai delicioase cornulețe. Alege făina de cea mai bună calitate, dar și untură de la producători locali.

Pentru a obține cornulețe de casă moi și pufoase, evită să frămânți aluatul prea mult. Este suficient să-l frămânți până când toate ingredientele se omogenizează. Dospirea este, de asemenea, foarte importantă pentru a obține aluatul perfect. Dacă aluatul nu a crescut suficient, cornulțele pot ieși tari și lipsite de volum.

Deși magiunul de prune și rahatul sunt cele mai populare umpluturi, poți experimenta și cu alte variante, cum ar fi gemul de caise, dulceața de cireșe sau chiar o cremă de ciocolată.

Cornulețele de casă pot fi servite într-o varietate de modalități, fie ca desert după o masă prinicpală, fie ca gustare în timpul zilei. În ceea ce privește băuturile care se potrivesc cel mai bine acestui desert, cornulețele sunt cele mai bune atunci când sunt proaspăt scoase din cuptor, pudrate generos cu zahăr pudră și servite alături de un ceai sau o cafea.

Dacă totuți îți mai rămân, le poți păstra într-o cutie închisă ermetic timp de câteva zile, iar ele vor rămâne la fel de fragede și gustoase. Cornulețele cu untură, smântână și praf de copt sunt delicioase și ușor de făcut.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025
Articole similare
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
02:00
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
02:00
FOTOVIDEO Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
02:00
FOTOEXCLUSIV Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
02:00
FOTO Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
02:00
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
02:00
FOTO Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
02:00
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
02:00
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
02:00
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro
02:00
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro