Prima pagină » National » Iată de ce l-au achitat judecătorii pe Liviu Dragnea în dosarul Belina

Iată de ce l-au achitat judecătorii pe Liviu Dragnea în dosarul Belina

21 iun. 2022, 19:03, 1 ,
în National

Judecătorii din cadrul Tribunalului București au decis recent să îi achite pe Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea și Adrian Gâdea, președintele CJ al Teleorman, în celebrul dosar Belina.

În motivare se arată faptul că procurorii DNA s-au înșelat în formularea acuzațiilor. Magistrații au invocat mai multe decizii ale Curții Constituționale a României (CCR), motiv pentru care au dispus achitarea suspecților.

Trebuie reamintit faptul că Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh au fost trimiși în judecată în iunie 2018, pentru corupție, mai exact pentru trecerea Insulei Belina din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman.

Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh au fost trimiși în judecată în iunie 2018, pentru corupție

Iată motivarea dată de judecători în achitarea lui Liviu Dragnea din dosarul Belina

Magistratul a considerat însă că insula Belina și brațul Pavel nu ar fi „obiect exclusiv al proprietăţii publice”

Magistratul Bogdan Alexandru Dari a considerat însă că insula Belina și brațul Pavel nu ar fi „obiect exclusiv al proprietăţii publice, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice” și a invocat mai multe decizii CCR ulterioare trimiterii în judecată a dosarului potrivit cărora ”bunurile care nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice, în lipsa unei declarații exprese a legii organice” pot fi transferate în temeiul unei hotărâri de guvern.

Procurorul DNA a susținut în fața instanței că insula Belina și brațul Pavel ”fac parte din categoria bunurilor proprietate publică exclusivă a statului”, însă judecătorul a invocat deciziie CCR 538/2019 și 636/2020 potrivit cărora simpla enumerare a acestor categorii de bunuri în anexa legii 213/1998 privind proprietatea publică ca fiind ”obiect exclusiv al proprietății publice” nu înseamnă că și sunt ”obiect exclusiv al proprietății publice”.

Magistrații au invocat mai multe decizii ale CCR, motiv pentru care au dispus achitarea suspecților, printre care si Liviu Dragnea, in dosarul Belina

”Curtea Constituțională a interpretat că identificarea bunului în cadrul Anexei Legii 213/1998 (privind proprietatea publică – n.r.) nu are semnificația declarării sale ca bun ce face obiect exclusiv al proprietății publice, întrucât enumerarea are caracter exemplificativ, iar prin aceasta s-a încercat o delimitare, în principiu, a domeniului public al statului, a domeniului public județean și a domeniului public local al comunelor, orașelor și municipiilor”, a arătat judecătorul.

Procurorul a invocat și legea apelor nr. 107/1996 potrivit cărora ”apele fac parte din domeniul public al statului” dacă au lungimi mai mari de 5 km şi bazine hidrografice ce depășesc suprafața de 10 kilometri pătrați. Or – a constatat judecătorul – brațul Pavel ar avea o lungime de doar 4,5 km.

”Transferul bunurilor insula Belina şi brațul Pavel din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unității administrativ teritoriale se putea face prin hotărâre de guvern”, aeste concluzia la care a ajuns magistratul.

Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvăltării și Administrației Publice (la data săvârșirii faptelor) este acuzată de procurorii anticorupţie de săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu

Ce este dosarul Belina

Dosarul ”Belina” este un dosar stufos în care sunt mai multe persoane acuzate de diverse infracţiuni. De exemplu, Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvăltării și Administrației Publice (la data săvârșirii faptelor) a fost acuzată de procurorii anticorupţie de săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu.

De altfel, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al CJ Teleorman, Ionela Stoian, director MDRAP, Rodica Gușă, asistent registrator în Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria și Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul aceluiași birou.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`