Iată grupa sanguină predispusă la mușcăturile de căpușă

Iată grupa sanguină predispusă la mușcăturile de căpușă

05 apr. 2024, 13:20,
BZI.ro, în Sanatate

Grupa de sânge cea mai predispusă la mușcături de căpușă e A2, au demonstrat cercetătorii care au testat reacțiile față de mai multe grupe, prin experimente de laborator. Din ce în ce mai mulți români sunt mușcați de căpușe, iar medicii spun că primele măsuri luate imediat după mușcătură vă pot scăpa de multe probleme.

Invitat în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre primii paşi pe care îi putem face dacă am descoperit o căpuşă pe piele.

„Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Un procent mic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri, pentru că riscul există. Copiii sunt predispuși în mare măsură mușcăturilor de căpușe, însă cu o atenție minuțioasă din partea părinților, lucrurile devin simple. Căpuşa nu pleacă singură, deci o putem identifica. Chiar dacă majoritatea căpușelor nu contactează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore. Dacă reușim să îndepărtăm căpușa în acest interval de timp, riscul de infectare este 0. De asemenea, să avem mare grijă la animalele de companie. Animalele pot aduce de afară acești paraziți, deci trebuie să avem grijă.” a spus medicul Adrian Marinescu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Iată paşii cu ajutorul cărora putem îndepărta o căpuşă, potrivit medicului Adrian Marinescu

Dacă avem dexteritate, să încercăm să scoatem noi căpușa. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar în același timp să nu apăsăm foarte tare, pentru că atunci este posibil să nu o scoatem întreagă. Condiția este să avem fie o pensetă cu vârf subțire, mai subțire decât cea folosită pentru pensatul sprâncenelor.

După extragerea căpușei, curățați zona cu apă caldă și săpun și aplicați betadină până la vindecarea completă a leziunii. Spălați-vă riguros și mâinile după această manevră;

Dacă nu am reușit primul pas, trecem la varianta a doua. Trebuie să mergem neapărat la un spital de boli infecțioase, fie la cel mai apropiat cabinet medical. Acolo vom primi și o rețetă cu antibiotic care asigură profilaxia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *