Prima pagină » Sanatate » Iată o listă de alimente pentru anemie! Ce este bine să mănânci
Iată o listă de alimente pentru anemie! Ce este bine să mănânci

Iată o listă de alimente pentru anemie! Ce este bine să mănânci

19 oct. 2023, 10:29,
în Sanatate

Există mai multe alimente recomandate pentru anemie, pe care să le consumi în siguranță atunci când suferi de această afecțiune. Despre anemie se poate afirma că este o condiție medicală care se caracterizează prin diminuarea concentrației de hemoglobină (Hb) sau a numărului de eritrocite, ceea ce determină reducerea capacității sângelui de a transporta oxigen.

Există diverse variante de anemie, cu grade diferite de severitate. Una dintre cele mai comune forme este anemia feriprivă, care apare ca rezultat al unei deficiențe de fier în organism.

Alimente recomandate pentru anemie

Există o varietate de alimente bogate în fier care sunt esențiale și ar trebui incluse în dieta fiecăruia, indiferent de vârstă.

Spanacul este un exemplu excelent. Acesta nu doar oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar are și un conținut scăzut de calorii. 100 de grame de spanac gătit conțin aproximativ 3,6 mg de fier. Deși tipul de fier prezent în spanac nu este foarte bine absorbit de către organism, acest aliment este, totodată, o sursă bogată de vitamina C. Acest aspect este crucial, deoarece vitamina C crește semnificativ absorbția fierului.

Ficatul și alte organe interne sunt surse bogate de fier, incluzând rinichii, creierul și inima. De exemplu, 100 de grame de ficat de vită furnizează aproximativ 6,5 mg de fier. Carnea de organe este, de asemenea, o sursă bogată de proteine, vitamina A și vitamina B.

Leguminoasele reprezintă o altă categorie de alimente cu conținut semnificativ de fier. Printre cele mai comune tipuri de leguminoase bogate în fier se numără fasolea, lintea, nautul, mazărea și soia. Aceste alimente sunt o excelentă sursă de fier pentru vegetarieni. De exemplu, 200 de grame de linte gătită furnizează aproximativ 6,6 mg de fier. În plus, leguminoasele conțin și folat, magneziu și potasiu. Pentru a maximiza absorbția fierului din aceste alimente, este important să le combinați cu surse de vitamina C, cum ar fi roșiile sau citricele.

Carnea roșie este, de asemenea, foarte nutritivă. 100 de grame de carne tocată de vită conțin aproximativ 2,7 mg de fier. Pe lângă fier, carnea roșie furnizează proteine, zinc, seleniu și mai multe vitamine din complexul B. Studiile au sugerat că persoanele care consumă în mod regulat carne roșie pot fi mai puțin susceptibile la deficiențe de fier. Mai mult, carnea roșie poate juca un rol esențial în dieta persoanelor cu anemie sau cu predispoziție la această afecțiune.

Semintele de dovleac reprezintă o gustare ideală pentru toată lumea, mai ales pentru persoanele care doresc să își asigure aportul de fier. O porție de 100 de grame de semințe de dovleac conține aproximativ 4,2 mg de fier. Aceste semințe sunt recomandate în special pentru persoanele cu anemie ca o gustare sănătoasă.

Quinoa este o pseudocereală cunoscută pentru conținutul ridicat de fier. O porție de 100 de grame furnizează aproximativ 2,8 mg de fier. În plus, quinoa este lipsită de gluten și are un conținut mai ridicat de proteine decât alte tipuri de leguminoase. De asemenea, oferă folat, magneziu, cupru și mangan. Quinoa poate fi un preparat ideal pentru persoanele cu anemie și poate fi consumată în oricare moment al zilei.

Carnea de curcan este o sursă sănătoasă de fier și în funcție de cum o gătești poate fi o sursă de aperitiv festiv extraordinară. O porție de 100 de grame de carne de curcan furnizează aproximativ 2,3 mg de fier. Consumul de carne de curcan este recomandat în special persoanelor cu anemie datorită conținutului său de fier și pentru că poate contribui la menținerea masei musculare în timpul procesului de pierdere în greutate.

Broccoli este o legumă extrem de nutritivă, furnizând aproximativ 1 mg de fier în fiecare 100 de grame. În plus, conține vitamina C, ceea ce contribuie la absorbția mai eficientă a fierului în organism. Este un aliment benefic pentru persoanele cu anemie, deoarece oferă nu doar fier, ci și fibre, acid folic și vitamina K. Așadar, acestea sunt doar câteva alimente pentru anemie pe care poți să le consumi în siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024