Actualitate

Iată toate informatiile despre incendiul de la Institutul Matei Balș din București! Cinci oameni au murit

Publicat: 29 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iată toate informatiile despre incendiul de la Institutul Matei Balș din București Cinci oameni au murit
Incendiul de la Matei Balș a făcut cinci victime

In cursul diminetii de vineri, 29 ianuarie 2021, un incendiu devastator s-a produs la Institutul Matei Balș din București. In cursul acestui incendiu au fost declarati decedate 5 persoane. Vorbim despre declaratia lui Raed Arafat care a spus ca 3 persoane au fost găsite carbonizate, o persoana a murit după manevrele esuate de resuscitare iar cea de-a 5-a persoană a murit la câteva ore după producerea incendiului.

Conform informatiilor transmise după lichidarea focului, apelul la numarul unic de urgentă 112 s-a realizat la ora 5.05, urmând ca la 5.13 echipajele SMURD să intervină. Primul echipaj la ajuns la fata locului a luat hotararea de a transmite prin statie instaurarea planului rosu de interventie. S-a intamplat la ora 5.14. Coditianul BZI.RO va prezintă, pas cu pas, firul evenimentelor petrecute la incendiul de la Institutul Matei Balș.

Echipajele medicale si de interventie au ajuns la 8 minute de la primul apel

Conform declaratiilor făcute de dr. Raed Arafat, in dimineata incendiului, apelul la numarul unic de urgenta 112 s-a produs la ora 5.05. După 8 minute de la incendiu au ajuns la fata locului primele echipaje medicale si de interventie. După o analiză rapida, autoritatile au stabilit că este necesară declansarea planului rosu de interventie. Din aceasta perspectiva, la fata locului au ajuns toate echipajele medicale, de interventie disponibile la acea ora in Bucuresti.

Incendiul s-a raspandit si exista riscul raspandirii acestuia la scară largă. Oficialii au declarat că au gasit, după lichidarea si evacuarea pacientilor, cadavrele carbonizate ale 3 persoane. Vorbim si despre faptul că in acele momente, in spital se aflau peste 100 de pacienti.

În primul rând vreau să transmit condoleanţe familiilor pacienţilor care au murit! Vorbim despre 4 persoane, trei găsite carbonizate şi unul care nu a mai putut fi resuscitat. la ora 5.05 apelul la 112, 5.13 minute a fost primul echipaj. La 5.14 minute a fost declanşat planul roşu. Mai multe forţe din partea ISU, Floreasca, SAJ, şi din partea Poliţiei şi Jandarmeriei. De la început au fost informaţi domnul priministru şi ministru al Sănătăţii. a declarat Raed Arafat.

Cum s-a produs intervenția tactică

Colonelul Șchiopu, cel responsabil pentru intervenția tactică a facut mai multe precizari. Acesta a explicat că incendiul s-a produs la pavilionul 5 al spitalului pe o suprafata de circa 120 mp. Incendiul a fost cu degajare mare de fum existand riscul unor extinderi. S-a intervenit cu toate echipajele medicale disponibile

Colonel Schiopu. Primul apel 5.05, primul echipaj 5.13. A constatat că avem flacăra deschisă pe aproximativ 120 mp. Erau degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere. S-au alcătuit echipe de căutare salvare. Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm clădirea. În afară de cele 4 persoane decedate, celelalte sunt transportate către echipajele de prim ajutor (nr. la acea dată, al 5 -lea pacient era in viată). a explicat colonelul ISU.

Cum s-a produs intervenția medicală

Pe de altă parte, intervenția medicala a fost coordonată de medicul Opriță care a spus, la acea ora, ca odata cu activarea planului rosu de interventie, s-a luat hotararea de a mobilita 100 de doctori si asistente gata sa intervina in orice moment daca situatia o va cere:

Am coordonat din punct de vedere medical. 38 echipaje de prim ajutor, 7 echipaje de terapie intensivă mobilă. Prin declanşarea planului roşu au fost mobilizaţi 100 de medici şi asistente suplimentar. Erau pregătite să intervină în orice moment dacă situația o cerea. Din cadrul spitalului au fost evacutate peste 100 de persoane. In aceste momente am redirecționat un număr de 44 de pacienți către spitalele Floreasca, Pantelimon dar si Spitalul Universitar. Restul persoanelor evacuate sunt deja transferate la alte pavilioane din cadrul Institutului Matei Balș. a mentionat doctorul Oprița.

Care au fost cauzele probabile ale incendiului de la Matei Bals

Oficial inca nu s-a stabilit nicio cauza care a dus la declansarea incendiului de la Institutul Matei Balș. Totusi, conform surselor se pare ca incendiul a pornit de la o aeroterma aflată intr-un salon din Pavilionul 5 de la Institutul Matei Balș, Incendiul a afectat 4 saloane din cadrul pavilionului. O rudă a unei persoane a oferit si mai multe declaratii. Aceasta le-a explicat jurnalistilor faptul că ea a adus o aerotermă la spital pentru că era frig:

„Pentru mama mea am dus o aerotermă, acum o săptămână. Mi-a spus că era foarte frig în salon. „Mi-au spus că asta e situația, nu au căldură”,  a spus Mihaela Tănase la Realitatea Plus.

Ministrul Sănătații, Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu, absenti la inceputul interventiei

Două dintre personalităţile care ar fi trebuit să fie la fața locului incă de la începutul intervenţiei au lipsit nemotivat. Vorbim despre ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu. Vlad Voiculescu a oferit prima declaraţie la câteva ore de la producerea incendiului, iar Florin Cîțu s-a mulţumit doar cu o postare publicată pe o reţea de socializare. Nici președintele Klaus Iohannis nu a fost cel mai prompt. Acesta a anunţat dimineaţa ca la ora 13.00 va face o vizită la Matei Balș.

Între timp, Vlad Voiculescu a făcut ceea ce au făcut toţi politicienii! De vină este moştenirea grea! Desigur, vorbim şi despre declaraţia lui Klaus Iohannis care spune că trebuie o reformă în sistemul Sanitar. Acelaşi tim de declaraţie l-a avut președintele şi după tragedia din Piatra Neamț.

Adauga un comentariu