Lifestyle

Iaurt sau chefir: care este mai sănătos și cum să alegi

Publicat: 07 sept. 2020
Iaurt chefir
Iaurt si chefirul sunt foarte bune pentru sanate

Dacă beți doar un pahar de lapte fermentat pe zi, vă puteți îmbunătăți semnificativ sănătatea. Chefir sau iaurt? In continuare incercam sa ne dam seama ce produs să alegem și cum să-l folosim corect.

Beneficiile „laptelui acru” consta în numărul mare de bacterii pe care le conține. Acestea au un efect benefic asupra microflorei intestinale, curăță corpul de toxine și toxine și măresc imunitatea. Dintre toate varietățile de produse similare, chefirul și iaurtul sunt pe primul loc în popularitate. Delicioase și cu conținut scăzut de calorii, sunt ușor absorbite de organism și practic nu au contraindicații. Pot fi chiar recomandate persoanelor alergice la zahărul din lapte. Mulți nu văd nicio diferență între chefir și iaurt, deoarece sunt la fel de benefice pentru sănătate. Și totuși există o diferență.

  • Chefirul este o băutură acră, uneori până la sfârșitul perioadei de valabilitate poate fi ușor carbogazoasă, în timp ce iaurtul are cel mai adesea o consistență groasă cu un gust delicat.
  • In ciuda faptului că ambele produse lactate fermentate sunt fabricate din lapte în același mod, fermentare, procesul în sine este diferit. La iaurt, are loc doar fermentarea acidului lactic, în timp ce la chefir, datorită prezenței drojdiei naturale, fermentației alcoolice i se adaugă fermentația acidului lactic.
  • Pentru chefir, se folosește un ferment cu ciuperci de chefir, care conține câteva zeci de bacili din lapte. Sunt capabili să se așeze pe pereții intestinali, restabilind bine microflora. Prin urmare, chefirul este adesea prescris ca remediu după infecții și utilizarea antibioticelor. La iaurt se adaugă doar două tipuri de bacterii: bacilul bulgar și streptococul termofil. Odată ajunși în corp, aceștia trec prin intestine, îndepărtând toxinele împreună cu acestea. Deci, dacă trebuie să vă curățați rapid și bine de toxinele dăunătoare, ar trebui să acordați preferință iaurtului.

Nu există un răspuns clar la întrebarea cu privire la ce este mai sănătos pentru organism, chefir sau iaurt. Aici fiecare decide singur. Astăzi puteți vedea o gamă largă de produse lactate fermentate pe rafturile magazinelor. Și în toată această varietate, uneori nu este ușor să găsești un produs cu adevărat de înaltă calitate.

La ce ar trebui să fii atent atunci când alegi chefirul și iaurtul?

În primul rând, privește eticheta și citește compoziția. Numărul de bacterii benefice vii din iaurtul și chefir real trebuie să fie de cel puțin 107 CFU (unități formatoare de colonii de bacterii lactice) la 1 g. Produs trebuie sa fie in perioada de valabilitate. Cantitatea de UU drojdie în 1 gr. Chefirul ar trebui să aibă cel puțin 104 CFU / g. Conținutul de proteine ​​la 100 gr. produsul în chefir trebuie să fie de cel puțin 3 gr., iar în iaurt – 3,2 gr. În același timp, fracția de masă a grăsimii din produse poate fi diferită – de la 0,1 la 10%. Perioada de valabilitate mărturisește, de asemenea, în mod indirect, naturalețea produsului: durata de valabilitate a iaurtului natural și a chefirului nu depășește 2 săptămâni la o temperatură t = 4 ± 2 ° С „.

S-a dovedit că atunci când se consumă doar 200 gr. produse lactate fermentate pe zi, funcțiile de protecție ale organismului împotriva virușilor și infecțiilor sunt semnificativ crescute. În același timp, este bine dacă dieta zilnică include mai multe băuturi diferite. De exemplu, iaurtul este excelent pentru micul dejun sau ca o mică gustare în timpul zilei, în timp ce chefirul este cel mai bun pentru cină. Se pot consuma atât în ​​formă pură, cât și cu diverși aditivi.

Chefirul se potrivește bine cu legumele proaspete, în special cele verzi, iaurtul – cu fructe uscate, musli, cereale și nuci. De asemenea, produsele lactate fermentate sunt un bun adaos la preparatele din cereale: cereale, tărâțe. În această combinație, ele sporesc procesele de curățare a corpului de substanțe nocive. Dar cu proteinele dintr-un grup care nu conține lapte, nu ar trebui să utilizați lapte fermentat, deoarece acestea nu interacționează între ele în niciun fel. Prin urmare, este mai bine să evitați combinarea chefirului și iaurtului cu ouă, pește, fructe de mare și carne. În plus, chefirul și iaurtul sunt din ce în ce mai utilizate pentru prepararea deserturilor și ca bază pentru sosurile de salată. Astfel de feluri de mâncare se disting prin gustul și ușurința lor originală.

 

 





Adauga un comentariu