Prima pagină » Culinar » Idei de conserve pentru iarnă. Cea mai bună metoda de conservare a fructelor și legumelor
Idei de conserve pentru iarnă. Cea mai bună metoda de conservare a fructelor și legumelor

Idei de conserve pentru iarnă. Cea mai bună metoda de conservare a fructelor și legumelor

29 aug. 2023, 13:54,
în Culinar

Poate că acum iarna pare îndepărtată, dar în curând temperaturile vor scădea, și în loc să ne bucurăm de fructe și legume proaspete în fiecare seară, ne vom întoarce la gătit cartofi, rădăcinoase și varză. Planifică din timp ce conserve pentru iarnă să faci pentru a te bucura de varietate și în timpul sezonului rece!

Conserve pentru iarnă în borcane sau prin congelare

Una dintre cele mai ușoare modalități de conservare este prin congelare. Congelarea fructelor și legumelor este un mod de a ne asigura proviziile pentru iarnă. Congelarea este o tehnică excelentă pentru fructele și legumele fragile. Majoritatea oamenilor au avut experiențe nefericite cu conservarea mazărei. Secretul este să vă asigurați că în punga cu mazăre nu intră aer, înainte de a o băga în congelator. Mazărea este o garnitură grozavă și simplă, dar poate fi și un adaos delicios la paste și omlete. Congelarea este de asemenea o tehnică ideală pentru fructele de pădure, care, desigur, pot fi conservate sau transformate în dulceață, dar este minunat să le ai la îndemână și congelate atunci când poftești la un smoothie sau pentru a le folosi în diverse prăjituri. Spălați și uscați bine fructele de pădure înainte de a le congela, apoi congelați-le în pungi speciale. Alimentele congelate ar trebui să fie consumate în decurs de un an.

Conservarea în borcane este o tehnică grozavă pentru legume cum ar fi fasolea verde, care sunt la fel de delicioase atât gătite cât și conservate. Ca un bonus suplimentar, conservele de fasole verde sunt bune de mâncat timp de aproximativ 5 ani, așa că le poți păstra după pofta inimii. Dovleceii de vară sunt de asemenea grozavi conservați în borcan. Dacă doriți, puteți folosiți o combinație de legume de vară, cum ar fi roșii sau vinete, pentru a face un ratatouille sau un sos de post pentru paste. Astfel, puteți scăpa în unele seri de a mai pregăti cina. Roșiile, însă, sunt un aliment cu conținut ridicat de acid, iar conservarea lor sau a altor alimente acide implică un proces ușor diferit. Cu toate acestea, conservarea alimentelor bogate în acizi este departe de a fi dificilă, iar recompensa pe care o veți resimiti atunci când serviți ratatouille sau un sos de paste de casă fără a vă mai bate capul să gătiți, merită pe deplin.

Prepararea gemului sau a conservelor

Multe gospodine au grijă să prepare cel puțin un gem de fructe pentru iarnă. O mulțime de fructe funcționează bine cu această tehnică de conservare, cum ar fi fructele de pădure și smochinele, dar caisele și piersicile sunt preferate de mulți, deoarece fac o dulceață delicioasă datorită conținutului de pectină.

Pentru a obține 2 borcane de 340 g de dulceață de caise avem nevoie de 25-30 buc caise coapte, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 lămâie (zeama și coaja), sâmburi de caise (pentru a spori aroma). Caisele vor fi decojite, iar acest proces va deveni mai simplu dacă sunt scufundate câteva minute în apă clocotită (până când coaja se increțește și devine ușor de îndepărtat). În timp ce caisele sunt decojite, într-o cratiță emailată folosită pentru prepararea dulceței, se va amesteca apa cu zahărul și se va pune la topit pentru a obține un sirop legat. După ce caisele au fost decojite și s-a îndepărtat sâmburele, acestea vor fi puse într-o soluție de apă rece și zeamă de lămâie. Ulterior, caisele vor fi bine scurse și adăugate în sirop. Cratița se va lăsa să dea câteva clocote, cam de 2-3 ori, apoi va fi luată de pe foc pentru aproximativ 15 minute, astfel ca fructele să mai lase din apă. După aceasta, cratița se va pune din nou pe foc pentru a fierbe până când dulceața atinge consistența potrivită. Pentru a testa acest lucru, se poate picura o cantitate mică de dulceață pe o farfurie rece – dacă se formează o picătură care rămâne intactă și nu se întinde, atunci dulceața este gata. La ultimul clocot, se vor adăuga zeama de lămâie și sâmburii de caise întregi, care au fost curățați de coajă.

În avans, borcanele în care va fi depozitată dulceața vor fi sterilizate (spălate temeinic cu apă fierbinte), apoi vor fi așezate în apropierea unei surse de căldură (pe soare, pe un prosop curat, sau lângă aragaz în timpul fierberii dulceții). Ulterior, dulceața fierbinte se va turna în borcane, acestea vor fi sigilate ermetic și așezate într-un loc călduț, învelite într-o pătură, pentru câteva zile (2-3). După ce borcanele s-au răcit complet, acestea vor fi depozitate într-o cameră răcoroasă și uscată, pe un raft. Conservele pentru iarnă sunt de mare ajutor fiindcă ne ușurează pregătirea meselor, și ne oferă multe beneficii nutritive!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024