Local

Ieșean ignorat de autorități după ce a cerut ajutor. Bărbatul a fost obligat să cerșească pentru a se întreține: „Am făcut 200 de sesizări” – FOTO

Publicat: 04 aug. 2023
_____ Vizualizări 28 Comentarii
Ieșean ignorat de autorități după ce a cerut ajutor. Bărbatul a fost obligat să cerșească pentru a se întreține Am făcut 200 de sesizări - FOTO
Marius Pavel a făcut în jur de 200 de sesizări la mai multe instituții din Iași

În orașul Iași există foarte mulți oameni fără adăpost care nu pot ieși din astfel de situații și sunt nevoiți să apeleze la mila trecătorilor. Un ieșean a apelat la ajutorul instituțiilor locale, însă a fost ignorat

Marius Pavel a locuit până în 2022 în Iași, fiind în atenția celor de la Direcția de Asistență Socială. Bărbatul de 37 de ani a solicitat, în mai multe rânduri, sprijinul autorităților, în special din punct de vedere financiar, deoarece suferă de o afecțiune gravă. Problema sa este că programele și soluțiile autorităților locale nu oferă sprijin și soluții pentru viitor.

A fost ignorat de instituții

o poză cu un cerșetor
Oamenii fără adăpost sunt nevoiți să apeleze la cerșetorie pentru a se putea întreține, chiar dacă au primit ajutor de la autorități

Marius Pavel a făcut aproximativ 200 de sesizări la majoritatea instituțiilor publice competente din Iași pentru a atrage atenția asupra faptului că nu există metode potrivite pentru a combate fenomenul cerșetoriei și pentru a ajuta oamenii străzii. Bărbatul a plecat din Iași din cauza acestei situații și s-a mutat la București pentru o viață mai bună.

„Într-adevăr, apelam la mila publicului, eu sufăr de o afecțiune psihică mai complicată. A venit un polițist de la Intervenții, m-au făcut în tot felul, nimeni nu a luat nicio atitudine. Oricum, lucrurile acestea s-au întâmplat acum câțiva ani. Ce vreau să spun că instituțiile din Iași nu ajută oamenii aflați în astfel de situații. Eram în evidența DGASPC din Iași pentru că sunt o persoană cu dizabilități, aveam o locuință socială în Decebal și cam atât. Nu se ia nicio măsură pe termen lung, nu ne oferă soluții, asta este problema. Am făcut aproximativ 200 de sesizări la Direcția de Asistență Socială.

Eu acum m-am mutat la București, sunt luat în evidență aici, dar când eram în Iași nici măcar răspunsuri nu primeam de la ei. Am solicitat integrarea în câmpul muncii, recalificarea persoanelor care apelează la mila publicului, am solicitat ajutorarea plății chiriei sau a debitelor restante. Măsurile pe care dumnealor le-au pus în spațiul public sunt măsuri naționale, dar pe plan local nu au făcut nimic. Au avut ei niște programe, dar acelea sunt inutile pentru că rezultatele nu se văd, tot mai mulți oameni ajung în astfel de situații și nu știu ce să facă”, a specificat Marius Pavel.

S-au făcut prea puține lucruri

 o poză cu Luminița Munteanu
Conducerea de la Direcția de Asistență Socială susține că bărbatul a primit tot ajutorul necesar

Conducerea DAS susține că acest caz este deja în atenția lor și s-au ocupat de fiecare dată de el când a fost necesar. Rigiditatea din partea autorităților îi face pe oamenii străzii să fie reticenți în ceea ce privește ajutorul pe care ar trebui să-l primească. Cotidianul BZI a prezentat, în trecut, cazul unui bătrân care își duce veacul pe străzile din Iași, iar autoritățile locale nu au găsit o soluție pentru a-l ajuta. Precum și în cazul lui Marius, mulți alți cetățeni sunt neputincioși și ar dori o șansă pentru o viață mai bună, nu doar să trăiască la limita subzistenței.

„Pavel are probleme, are certificat cu grad de încadrare în handicap. El primește răspuns la solicitări, de ani de zile sunt aceleași, dar noi răspundem la ele. Cu privire la dumnealui, a fost beneficiarul serviciilor de la Direcția de Asistență Socială, dar de doi ani de zile este pe raza București.

Noi cu privire la cerșetorie nu avem foarte multe prerogative, dacă este pe raza municipiului, încercăm să îi oferim toate serviciile de care poate să dispună persoana respectivă. Avem răspunsuri la primării, dacă funcționează aceste soluții, dar nu mai este obligația noastră. Mai există persoane la care am solicitat să fie integrate, doar că ele nu doresc să accepte serviciile noastre.

Domnul Pavel este beneficiar de certificat cu grad de handicap, a avut foarte multe servicii acordate de direcția noastră pentru că are copii, vorbim despre alocație de susținere, indemnizație, când a fost cazul, sprijin financiar când a fost cazul, dar el, de doi ani de zile, nu mai locuiește pe raza municipiului Iași”, a declarat Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.

Marius Pavel se simte lipsit de speranță după ce a fost ignorat de autoritățile locale. Bărbatul vrea ca, pe viitor, instituțiile să găsească soluții sustenabile.

Comentarii
  • Poate ne explică și noua cineva câte ceva despre toți cerșetorii care locuiesc pe Trei Ierarhi și puțin mai jos la case date moca de stat, locuințe sociale cum se spune. Nici unul de acolo nu muncește, toți fac cerșetorie pe Ștefan cel Mare și Mitropolie, iar seara, trag niște chefuri de nu poate dormi nimeni, asta după ce golesc rafturile de wiski și tot felul de băuturi și țigări scumpe. Îi poți vedea zilnic (mai ales fete cu plozii în brațe) pe Ștefan cel Mare de la Mitropolie până în capăt spre palat. Dar ei locuiesc acolo moca, în centrul orașului în case date ajutor de stat. Da unu nu muncește! Toți au ,,cardiac” și ,,deabet”! Cum vine asta???? La un profesor, la un învățător, un medic, un inginer nu a-ți da casă, da la ăstia le dați! Pentru voturi? Sau pentru ce???? Sau asta e România lucrului bine făcut?!

  • Clar ! nu se face nimic pentru necajiti …isi dau tot lor , intre ei ajutor , pe cunostinte , neamuri ….conducerea trebuie schimbata din radacini , dar nu se vrea !!!!!!

  • II iei din strada, le oferi ajutoare si ei se intorc tot la cersit. Peste tot in lume sunt cersetori, asta nu e ceva nou si nici specific pentru Romania.

  • Ia, hai mai atenti cu banii publici, sa mearga la munca, nu la intins mana! Dati-le de sapat o curte sa vedeti daca vor sa munceasca, vor numai bani, ajutoare, pachete dar la munca nema!

  • LA MUNCAAAAAAA! VA TINEM PE BANII NOSTRI, NU VA MAI SATURATI DE AJUTOARE! SUNTETI ABONATI??????? DACA FEMEIA SPUNE CA A PRIMIT SPRIJIN, CE VREA MAI MULT?!!!!!!?????? DOAR BALAMUC?????

  • ,,La un profesor, la un învățător, un medic, un inginer nu a-ți da casă, da la ăstia le dati,,
    Pentru ,,tri ierarhi”: medicii, primesc case de la ANL ( chiar era un articol in ziar, cum medicii chiriași din Iasi, subinchiriaza acele locuinte primite moka din partea statului).
    Medicii au salarii de peste 7000 euro pe luna fara a lua in calcul alte beneficii la negru,gen spaga, concedii de lux platite de anumite firme farmaceutice, etc si tot primesc „moka” apartamente Anl.
    Altadata cand mai comentati la un articol, va rugam sa va documentati mai bine. Pentru azi, ati primit nota 4. Stati jos! :))

  • Lasa ca ii da la Bucale de toate si casa si bani cat un salariu de director! La Bucale e vie en rose, nu-s cersetori, doar in Iasi, deh!

  • 200 de sesizari pentru ce? In timpul asta s-ar putea duce sa munceasca la un market, intr-o piata, eu stau langa un magazin mic de produse alimentare si vad mereu un barbat care nu are o mana cum ajuta vanzatorii sa aseze fructele si sa mature, deci se poate! Ar fi interesant de vazut cam ce ajutoare primesc astia, sa se faca o lista, sa vedem si noi astia mai fraieri care ne trezim dimineata sa mergem la serviciu cam pe ce se arunca banul public. Bine ca au timp sa faca reclamatii!

  • Stați liniștiți! Intr-o luna Primăria Iași mută toți cerșetorii la Baia Publică la 50 metri de primarie. Altă locație nu a găsit DAS, Luminița Munteanu. De ce nu îi cazează la ea acasă? Atunci să vedeți invazie de cerșetori din toată țara. Iași orașul turistic pentru cerșetori!

  • A avut locuință socială dată de stat în Decebal, mânca la cantina socială, lua indemnizație de handicap dar a preferat să stea în stradă la cerșit pentru că nu-i ajungeau banii pentru băutură.

  • Statul nu lasă oamenii pe străzi, ei aleg să -și ducă traiul în stradă pentru că în centre trebuie să respecte niște reguli minime, una fiind aceea de a nu consuma băuturi alcoolice. Poliția ar trebui să-și facă treaba, odată ajutați și cazați în centre rezidențiale să nu mai cerșească în stradă.

  • Cum nu vii tu Țepeș diamne
    Pe mișei să îi aduni
    Să dai foc la pușcărie
    Și la casa de nebuni

    Așa se rezolvă toate problemele ” sociale ” în nici o săptămînă !
    Său vedeți cum le dispare lenea , cerșetoria , criminalitatea !

  • Prea multe ajutoare si prea multe pretentii pentru niste indivizi certati cu munca! Asta intelegem ca a luat ani buni bani de la stat, ce nu-i ajunge? Sa-i ia cu el la Bucuresti unde alearga cainii cu covrigi in coada!

  • Trebuie sa intelegem ca niste oameni au nevoie de un ajutor dar el trebuie sa fie temporar si acesti oameni nu inteleg ca au si ei la randul lor niste obligatii fata de statul care i-a ajutat. Nu doar pretentii. De aici si revolta, sunt sute de exemple de persoane cu handicap care lucreaza, care sunt ajutate de fundatii si asociatii atunci cand nu fac fata problemelor. Unii insa decid ca e mai potrivit sa stea cu mana intinsa, asta e decizia lor nu a institutiilor statului care le pune la dispozitie de toate. Institutiile ofera ceea ce e legal, mai mult nici ele nu au cum. Dar daca omul nu vrea, asta e, dragoste cu forta nu se poate.

  • De vazut cam de cate ajutoare a beneficiat ca sa ne formam si noi o idee. Multi sunt curiosi sa vada ce primesc acesti oameni , de pilda daca a fost ajutat sa aiba o locuinta sau daca a accesat un loc de munca sau daca a primit bani pentru copii etc Si apoi sa vedem daca intr-adevar, are sau nu dreptate omul ca a fost ignorat. Poate nu i se puteau oferi mai multe ca doar nu baga nimeni mana in sacul cu bani fara fund, sunt niste legi pentru toata lumea.

  • Luati de pe strazi dusi la adapost si care nu vrea sa stea acolo atunci internare la socola sa le dea tratament medical daca sunt bolnavi. N-au ce sa caute cu mana intinsa. Si lumea sa nu mai incurajeze cersetoria, nu le mai dati bani. Voi i-ati obisnuit asa dandu-le pomeni. Le da statul.

  • „Dacă lumea a fost facută de un Dumnezeu, n-aş vrea să fiu acest Dumnezeu: mizeria operei mele mi-ar sfâşia inima.”

  • Nu mai dati bani cersetorilor!!!! Unii castiga pe luna mai mult decat castigati voi muncind! Ajutati un pensionar, unii nu au ce manca, faceti-va pomana cu ei!

  • Puneți parul pe ei ! Să vedeți ce repede își revin din probleme , bine le mai făcea Ceausescu la ăștia !, dacă nu munceau atunci la pușcărie , la mină sau la Canal !

Adauga un comentariu