Titlurile zilei

Ieșeanul „omorât și îngropat” din greșeală va rămâne așa o perioadă. Trebuie să dovedească în instanță că este mai viu ca niciodată!

Publicat: 23 dec. 2020
Gabriel Luca, bărbatul declarat mort din greșeală, la mormântul din cimitirul Costuleni
Gabriel Luca, bărbatul declarat mort din greșeală

Ieșeanul care a fost declarat decedat și îngropat din greșeală trebuie să dovedească că trăiește. Pentru a-și câștiga dreptul la viață, este nevoie de judecători. Oficial, deși trăiește, este declarat decedat și poate rămâne așa o lungă perioadă până când va fi soluționat procesul

Ieșeanul „omorât și îngropat” din greșeală trebuie să lupte să fie declarat viu. Conform procedurii, persoana care a fost declarată decedată dintr-o greșeală trebuie să depună o cerere la Judecătoria la care îi este arondat domiciliul. După depunerea solicitării, instanța va acorda un prim termen de judecată, cel mai probabil fiind vorba despre aproximativ o lună până la începerea procesului. Obiectul dosarului îl constituie modificare act stare civilă. Același tip de cerere poate fi depus de către reprezentanții Direcției de Evidență a Populației. După ce, la primul termen, se prezintă documentele, dovezile și mărturiile care să ateste că persoana respectivă a fost declarată decedată dintr-o eroare, urmează ca magistrații să analizeze cazul și să ia o decizie. Pentru acest lucru este necesară încă cel puțin o lună. Astfel, în total, un „mort-viu” poate aștepta cel puțin două luni până să-și recapete identitatea. În cazuri extreme, un astfel de dosar poate dura peste 1 an. Asta, în contextul în care magistrații nu sunt lămuriți cu privire la circumstanțele producerii erorii din scripte sau dacă anumite elemente lipsesc dintre dovezile necesare pentru a dispune îndreptarea greșelii respective.

Cum a început incredibila poveste

Povestea începe cănd un bărbat din comuna Costuleni dat dispărut de familie a fost găsit decedat și a fost îngropat creștinește. Nimic anormal până la un anumit moment. Gabriel Luca a fost dat dispărut pe data de 25 octombrie. Polițiștii au mers la familia acestuia, au luat declarații și au ridicat mai multe probe. La câteva săptămâni, în localitatea Grozești a fost găsit cadavrul unui bărbat. Oamenii legii au luat legătura cu rudele lui Gabriel Luca, crezând că l-au găsit. Cadavrul descoperit a fost „analizat” de familia Luca, iar membrii au găsit ceva asemănări, cu toate că era îmbrăcat diferit, față de Gabriel Luca. Într-un final, familia bărbatului a ridicat cadavrul de la IML Iași, i-au făcut priveghi și l-au îngropat creștinește.

Familia bărbatului dispărut a fost chemată să identifice cadavrul

Mama bărbatului a discutat cu reporterii BZI.

„Eu l-am dat dispărut. A venit poliția, am vorbit cu ei… după un timp a luat poliția legătura cu noi și ne-a spus că a fost găsit un mort la Grozești și să mergem la morgă, să-l identificăm. Părea că este el, dar era îmbrăcat diferit. Am luat mortul acasă, i-am făcut priveghi și l-am îngropat. I-am făcut slujbe, pomeni, tot ce a fost… S-au împlinit 40 de zile de când l-am îngropat și am zis să-i facem praznic de Sfântul Ștefan”, a spus mama bărbatului.

Vineri seara, bărbatul mort și îngropat de rude s-a întors acasă.

„Vineri a venit băiatul acasă. M-am uitat la el și am spus: Măi mamă, te-am și îngropat”, a mai completat femeia.

„De bucurie că trăiesc, am mers la bar și am dat de băut la toată lumea”

Bărbatul „omorât și îngropat” de rude a precizat că a lucrat la o fermă.

„Eu am plecat la fermă. Vineri seara m-am întors acasă și am aflat că sunt și mort și îngropat și toate cele… După ce mi-am revenit din șoc, m-am dus la bar și am dat de băut la toată lumea”, a spus Gabriel Luca, chiar lângă crucea cu numele său.

Acum, toată lumea se întreabă cine este mortul pe care l-au îngropat.

„Cine știe cine o fi… l-au îngropat peste tata… e mort de 20 de ani…”, a mai completat bărbatul declarat mort din greșeală.

Mama acestuia a spus că va face pomenire de Sfântul Ștefan pentru mortul neidentificat.

„O să fac praznic, să fie de sufletul mortului… Am vorbit și cu preotul să modifice pomelnicul, să-l scoată pe Gabi de la morți și să-l treacă la vii”, a spus mama bărbatului.

Oamenii legii trebuie să ia totul de la capăt

Acum, oamenii legii trebuie să o ia de la capăt cu ancheta. Cel mai probabil, cadavrul va fi deshumat și dus din nou la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași pănă îi vor fi găsiți aparținătorii. Rămâne de văzut însă când se va întâmpla asta. Bărbatul declarat mort dintr-o eroare trebuie să dovedească că trăiește și are nevoie de o hotărâre judecătorească în acest sens. Ulterior, cadavrul înhumat va fi ridicat și examinat din nou. În orice caz, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar ancheta continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt.
Adauga un comentariu