Titlurile zilei

Polițiștii din Iași au „omorât” un bărbat și i-au chemat familia la IML să îi identifice cadavrul! Când au dat cearșaful deoparte, au avut un șoc! „Mortul” era cât se poate de viu! (Exclusiv)

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Polițiștii din Iași au omorât un bărbat și i-au chemat familia la IML să îi identifice cadavrul Când au dat cearșaful deoparte au avut un șoc Mortul era cât se poate de viu Exclusiv
Cadavrul unui bărbat a ajuns într-un raft de la IML

Reprezentanții DLEP Iași au apelat la magistrați pentru a „învia” un bărbat. Ieșeanul a fost declarat mort. Totul ar fi pornit de la zelul unor polițiști, ajungându-se ca un cadavru să fie identificat drept Ioan Moraru

Judecătorii ieșeni au fost rugați recent să „învie” un bărbat! Mai exact, reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanei (DLEP) Iași – Serviciul de Stare Civilă le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei să anuleze mențiunea de deces transcrisă pe marginea actului de naștere al unui bărbat, Ioan Moraru (de 66 de ani).
Astfel, judecătorii au admis solicitarea formulată de reprezentanții DLEP Iași.

„Instanța admite cererea formulată de către petenta DLEP Iași – Serviciul de Stare Civilă, în contradictoriu cu I.M., cu domiciliul în Iași. Anulează actul de deces din 29 iulie 2019, precum și mențiunea de deces transcrisă pe marginea actului de naștere”, au precizat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Ioan Moraru, declarat mort dintr-o greșeală

Cei de la DLEP Iași au apelat la judecători pe 4 martie 2020. Aceștia au precizat în instanță că, în urmă cu un an, Ioan Moraru a fost declarat decedat.

„Pe 29 iulie 2019 s-a prezentat la Serviciul de Stare Civilă Iași numitul C.P., din partea IML Iași, în vederea înregistrării decesului numitului I.M., prezentând certificatul medical constatator al decesului din 15 iunie 2019, copia actului său de identitate, adresa din 29 iulie 2019, dovezile eliberate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, declarația lui C.P., din care rezultă că nu a prezentat cartea de identitate a defunctului și adresa Secției IV de Poliție din 18 iulie 2019. Pe baza acestor documente a fost înregistrat decesul numitului I.M., fiindu-i eliberată delegatului adeverința de înhumare”, au precizat reprezentanții DLEP Iași.

Numai că, pe 20 ianuarie 2019, cei de la Serviciul de Stare Civilă au avut parte de un șoc! Aceștia au fost informați de Secția IV de Poliție că, pe 5 noiembrie 2019, au fost sesizați de o ieșeancă, E.C., cu privire la faptul că, sub geamul ei și-a făcut adăpost un băbat. În urma deplasării la fața locului a patrulei, persoana găsită a fost identificată ca fiind Ioan Moraru! Când s-au uitat în bazele de date, oamenii legii au constatat că Ioan Moraru figura ca fiind mort de pe 29 iulie 2019!

Cum s-a ajuns la o astfel de situație

Pe 18 iulie 2019, Secția IV de Poliție a sesizat Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași numele rudelor lui Ioan Moraru. Agenții voiau ca rudele acestuia să vină și să identifice cadavrul unui bărbat. Astfel, au fost identificați 4 copii pe care ieșeanul îi are. Autoritățile au constatat că bărbatul nu are un domiciliu stabil și se află în grija Direcției de Asistență Socială.
Pe de altă parte, cei de la IML au menționat că au urmat procedurile legale.

„În vara anului trecut, am primit, în vederea efectuării unei autopsii, un cadavru al unui bărbat, lucru la care am participat efectiv. Ulterior, cadavrul a fost pus în frigider. Conform normelor legale, am așteptat 10 zile pentru a se interesa cineva de el. Mai apoi, am anunțat cu adresă Poliția, în vederea comunicării datelor de stare civilă a persoanei decedate și dacă are sau nu aparținători. Când am primit cadavrul a fost emisă de Poliție o ordonanță în vederea efectuării acestui demers cu datele de identificare ale pârâtului. Au venit aceleași date de identificare precum cele din ordonanța inițială. În cadrul aceleiași adrese se preciza că nu au fost găsiți aparținători, dar că, dacă vor fi găsiți, vor reveni cu informații”, a povestit C.P.

Acesta a adăugat că a mers la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu documentele pe care le avea, solicitind eliberarea a două înscrisuri: dovada că se poate înregistra decesul și o adeverință prin care se atesta că bărbatul este decedat mai demult. Ulterior, acesta a mers la DLEP Iași, unde a depus actele.

Îngropat și pusă cruce deasupra, deși el e viu: „Nu putem ține cadavrele o perioadă îndelungată!”

Reprezentantul IML Iași a mai menționat că a anunțat o firmă de pompe funebre cu care instituția are contract. Pe baza unui protocol de colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, el i-a indicat firmei de pompe funebre unde să fie înhumate mai multe persoane decedate, printre care și cel identificat ca fiind Ioan Moraru.

„Persoanele decedate au fost îngropate într-un cimitir din județul Iași pe 25 august 2019. În perioada în care a fost depus la noi, au venit niște persoane din partea Poliției, am arătat cadavrul menționat, iar aceștia mi-au spus că nu este tatăl lor, care avea un semn particular, un tatuaj, iar decedatul nu avea acel tatuaj. Noi nu putem ține o perioadă îndelungată aceste cadavre. Din acest motiv, suntem obligați să eliberăm spațiul specific. Poliția era cea care trebuia să identifice în mod corect datele pesoanei!”, a mai afirmat C.P.

Fiul ieșeanului: „Nu l-am putut identifica pe tatăl meu, pentru că nu erau semnele pe care le are el!”

Spusele acestuia au fost confirmate și de unul dintre copiii ieșeanului Ioan Moraru, P.M.

„Pârâtul este tatăl meu. Pe 29 iunie 2019, de Sfinții Petru și Pavel, pârâtul a fost la ușa mamei mele. Pe fondul unei situații conflictuale cu tatăl meu, aceasta nu i-a dat drumul la ușă. Pe 15 și 16 iulie 2019, s-a prezentat la ușa mamei mele, unde locuiesc și eu, un polițist. Agentul i-a arătat mamei mele mai multe fotografii cu persoane decedate, spunându-i ca ar fi vorba despre tatăl meu, care ar fi fost găsit mort în fața Spitalului „Sfântul Spiridon”. Mama mi-a cerut să merg să-l identific la morgă. Am mers împreună cu fratele meu. Nu l-am identificat pe tatăl meu, deși mi s-au arătat mai multe cadavre, operațiunea aceasta întinzându-se pe parcursul unei luni.

Nu am putut să-l identific pe tatăl meu. Niciunul dintre acele cadavre nu avea însemne specifice pe care le știam pe corpul tatălui meu, respectiv un tatuaj pe brațul drept în formă de inimă. În octombrie 2019, a venit la mama acasă un polițist de la Secția IV care i-a comunicat faptul că „l-a găsit pe tata la intenări la spital” și ne-a rugat să mergem să-l identificăm. Ulterior, am aflat că, de fapt, tata fugise din spital”, a menționat fiul ieșeanului.

„Mortul”, chemat la audieri de judecătorii ieșeni: și-a arătat tatuajul!

Fiul lui Ioan Moraru a mai susținut că, în ianuarie 2020, mama sa a fost sunată de polițiști, care i-au comunicat că bărbatul este internat la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Fiul bărbatului a mers la spital și l-a identificat pe tatăl său, care este în viață.

„În ianuarie, tatăl meu a fost internat cu cangrenă la degete, cauzată de frig. Tatăl meu este o persoană fără locuință și nu l-am mai văzut de 25 de ani, el fiind divorțat de mama de 27 de ani. Atunci când am vorbit cu tata, acesta nu prea m-a recunoscut, posibil din cauza faptului că nu ne-am văzut de 25 de ani. Am fost la spital în ianuarie de mai multe ori, în vizită la tatăl meu, și i-am dus de mâncare. La un moment dat, el a început să devină comunicativ, recunoscându-mă pe mine și interesându-se de frații mei. A fost vizitat și de mama mea și este internat la „Sfântul Spiridion”. În ultima perioadă nu am mai putut să iau legătura cu el din cauza pandemiei de COVID-19″, a mai susținut fiul ieșeanului.

Pe 22 iulie 2020, „mortul” a ajuns în instanță, bărbatul răspunzând întrebărilor adresate de judecători privind aspecte referitoare la viața sa și arborele său genealogic. Mai mult, ieșeanul le-a arătat judecătorilor tatuajul de pe brațul drept în formă de inimă.

„Având în vedere cele reținute, instanța constată că activitatea superficială derulată de Poliție în identificarea persoanei găsite decedate a dus la eliberarea în mod necorespunzător realității a certificatului de deces a cărui anulare se cere. În cauză a fost întocmit în mod evident eronat un certificat de deces pe numele pârâtului I.M.”, au concluzionat judecătorii cu privire la această situație.

Adauga un comentariu