Judecătorii ieșeni au fost rugați să „învie” un septuagenar! Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au constatat că, dintr-o eroare, un bărbat de 70 de ani, din comuna Bivolari, a fost declarat decedat. Întreaga tărășenie a ieșit la iveală după 14 ani
Sentință inedită, la Iași! Judecătorii au fost rugați să îndrepte o eroare prin care un bărbat de 70 de ani, din județul Iași, a fost declarat mort! Greșeala a fost descoperită la 14 ani de la comiterea ei de către un funcționar neatent.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de către Starea Civilă Bivolari, din județul Iași.
„Instanța admite cererea formulată de către petenta Starea Civilă, prin Lucreția Cibotaru, în calitate de ofițer de Stare Civilă, delegat al Primăriei comunei Bivolari. Anulează mențiunea de deces: „decedat act din 22 iunie 2006, înregistrat la Primăria Sectorului 5 București” și mențiunea privitoare la „codul numeric personal…”, înscrise pe actul de naștere – exemplarul I al numitului Vasile Rusu”, au precizat judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Vasile Rusu, declarat mort dintr-o greșeală a unui funcționar
Procesul a început pe data de 17 iunie 2020. Atunci, Starea Civilă a solicitat, în contradictoriu cu Primăria comunei Bivolari și Vasile Rusu, îndreptarea erorii, care, cel mai probabil, a fost comisă de un funcționar neatent. Mai exact, ofițerul Stării Civile a cerut ștergerea mențiunilor privind decesul ieșeanului în vârstă de 70 de ani.
„Ofițerul de Stare Civilă a înscris, din eroare, pe actul de naștere din 27 septembrie 1950 privindu-l pe Vasile Rusu, exemplarul I, următoarele mențiuni: „decedat act din 22 iunie 2006, înregistrat la Primăria Sectorului 5 București” și codul numeric personal. Din verificările efectuate în Registrul acte de naștere din 1950, s-a constatat că aceste mențiuni au fost greșit înscrise pe actul de naștere al numitului Vasile Rusu, care este în viață și este locuitor al satului și al comunei Bivolari. Aceste mențiuni îl privesc pe numitul C.V., născut la 24 septembrie 1950, care are date personale asemănătoare cu numitul Vasile Rusu”, a precizat ofițerul Stării Civile.
O diferență la codul numeric personal
Cei de la Starea Civilă au mai menționat că, din verificarea extraselor de uz oficial de pe actele de naștere, s-a constatat că mențiunile respective au fost corect înscrise pe actul de naștere – exemplarul II al lui C.V., care chiar a decedat, dar nu și la Vasile Rusu, care este în viață. Magistrații au constatat din documentele depuse la dosar că există o diferență între codul numeric personal al bărbatului decedat și cel al septuagenarului ieșean.
„Potrivit prevederilor legale, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive. În cazul anulării, completării și modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanței judecătorești se face de către persoana interesată, de structurile de Stare Civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau județene de evidență a persoanelor ori de către Parchet. Cererea se soluționează de Judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor și a concluziilor procurorului. Din înscrisurile depuse în susținerea cererii, instanța reține completarea eronată a actului de naștere privindu-l pe Vasile Rusu”, au concluzionat judecătorii ieșeni cu privire la cererea de a-l „învia” pe bărbatul în vârstă de 70 de ani.