Economic Local

Ieșenii au înmatriculat cu 30 la sută mai multe firme în primele 7 luni din anul 2021. Cele mai multe companii au fost înregistrate în domeniile agricultură și comerț

Publicat: 27 sept. 2021
Sediul Registrului Comerțului Iași, unde ieșenii pot înmatricula firmele noi sau le pot închide
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Iași, a crescut numărul firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-iulie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În primele 7 luni din acest an s-au înregistrat 3.530 de noi firme

Ieșenii au înmatriculat cu 30 la sută mai multe firme în perioada ianuarie – iulie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai multe înregistrări făcute la Registrul Comerțului de către ieșeni au fost în domeniile agricultură și comerț. A crescut numărul firmelor suspendate, dizolvate, radiate sau în insolvență, înregistrate în județul Iași

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Iași, a crescut numărul firmelor înmatriculate în perioada ianuarie – iulie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, în primul semestru din acest an s-au înregistrat 3.530 de noi firme, cu 30 la sută mai multe față de cele înmatriculate în 2020, un număr de 2.558 de noi societăți. Cele mai multe companii noi înregistrate în acest an au fost în domeniile agricultură și comerț.

De asemenea, a crescut și numărul de înmatriculări, suspendări, dizolvări sau radieri. În primul semestru din anul 2021 s-au înregistrat 275 de suspendări, mai multe față de cele din anul precedent, când au suspendat activitatea 263 de firme din Iași. În ceea ce privește numărul de dizolvări, anul acesta au fost dizolvate 762 de companii, mai multe față de anul precedent, când în primele 7 luni au fost 541 de dizolvări. A crescut și numărul firmelor din Iași radiate în perioada ianuarie-iulie 2021, dar și al celor care intră în insolvență. Astfel, au fost radiate 1.371de firme în 2021, iar în anul 2020, un număr de 1.076 de companii.

Patronii din Iași au salvat afacerile de la faliment cu ajutoare financiare acordate prin diverse programe

În ceea ce privește profesioniștii intrați în insolvență, un număr de 125 de firme au intrat în insolvență în anul 2021, în primele 7 luni din acest an. În anul 2020 au fost înregistrate 116 insolvențe. Dacă în acest an numărul firmelor înmatriculate, dizolvate sau radiate a crescut, în anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19, trendul a fost de scădere, astfel că ieșenii nu au mai vrut să fie patroni. Cei care au afaceri în diverse domenii și au avut nevoie de ajutoare financiare pentru a acoperi pierderile cauzate de pandemie au solicitat șomaj tehnic pentru angajați sau credite acordate în diverse programe de finanțare, derulate începând de anul trecut. Primul program lansat pentru afacerile afectate de pandemia COVID-19, care a avut succes și care poate fi în continuare accesat, este IMM Invest.

Antreprenorii din Iași au solicitat, în programul IMM Invest, 80 de milioane de lei

Antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest. Patronii susțin că pierderile financiare cauzate de pandemia COVID-19 au fost însemnate, astfel că singura soluție a fost accesarea creditelor prin intermediul programului guvernamental. Antreprenorii din Iași au obținut în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei, prin această schemă de finanțare.

Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei, fiind depuse, până în prezent, cereri în valoare de peste 80 de milioane de euro. Din cele 95 de solicitări depuse până în prezent de beneficiarii din Iași, au fost aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) 45 de dosare care au o valoare de 32 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei reprezintă valoarea garanției Fondului. Cererile mai pot fi depuse până la finalul acestui an.

Comentarii
Adauga un comentariu