Titlurile zilei

Criza COVID-19. Confesiunile patronilor din Iași care și-au salvat de la faliment afacerile de milioane de euro. Au scăpat de ce era mai rău. „A fost cea mai grea perioadă pentru noi”

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza COVID-19. Confesiunile patronilor din Iași care și-au salvat de la faliment afacerile de milioane de euro. Au scăpat de ce era mai rău. A fost cea mai grea perioadă pentru noi
Antreprenorii din Iași care au obținut banii acordați prin programul IMM Invest susțin că au primit un ajutor important de la autorități, altfel riscau falimentul. Aceștia au primit în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei

Antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest. Patronii susțin că pierderile financiare cauzate de pandemia COVID-19 au fost însemnate, astfel că singura soluție a fost accesarea creditelor prin intermediul programului guvernamental. Antreprenorii au obținut în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei prin această schemă de finanțare

Mulți dintre antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest. Unul dintre afaceriștii ieșeni care au obținut banii acordați prin programul IMM Invest este Diadem Atodiresei. Piscicultorul are 40 de angajați și produce între 500 și 600 de tone de pește anual, care este comercializat atât în pescăriile din Iași, cât și din Moldova. A obținut aproape jumătate de milion de euro prin programul IMM Invest, în august 2020, și spune că banii i-a folosit mai ales pentru achiziția furajelor, una dintre cele mai mari cheltuieli din cadrul firmei.

„Au venit cu greu banii, dar e vorba despre un sprijin financiar consistent și de aceea probabil s-au verificat mai bine dosarele. Noi am luat banii pentru capital de lucru și i-am folosit pentru plata salariilor, pentru furaje, în special, pentru că sunt cele mai consistente cheltuieli, combustibil, energie. Am crescut constant salariile în anul 2020, până la 18 la sută fiind creșterea, pentru că și producția a crescut. Anul acesta o să mai creștem salariile cu până la 10 la sută. Noi producem mult, plătim mai mult angajaților. În martie 2020 a fost cea mai grea perioadă pentru noi, când am avut pierderi de 60 la sută, dar acum ne-am revenit”, susține Diadem Atodiresei.

Patron firmă de transport: „Nu a existat an ca 2020. A fost dezastruos”

Unul dintre cei mai mari transportatori din Moldova care a obținut banii prin programul guvernamental este Ionuț Moraru, administratorul companiei Morandi Logistic SRL. Firma are 23 de angajați și a fost înființată în anul 2008, activitatea fiind transportul intern. Antreprenorul susține că fără banii acordați prin intermediul programului IMM Invest nu s-ar fi descurcat.

„Pentru noi a fost de mare ajutor programul, pentru că am avut nevoie de bani. Am obținut 8 milioane de lei pentru investiții și 2 milioane de lei pentru capital de lucru. Cu banii de pe zona de investiții am cumpărat mijloace de transport noi. Calculând perioada martie-aprilie, când nu s-a putut plăti nimic, și a fost dezastruos, dar am reușit să plătim datoriile cu banii de pe IMM Invest… nu e chiar așa de ușor să obții atâția bani oferiți prin acest program. S-a făcut o selecție riguroasă, iar cei care nu au accesat nu au fost aprobați la finanțare pentru că nu au îndeplinit condițiile. Noi am avut o cifră de afaceri de 600.000 de euro, în anul 2019”, susține Ionuț Moraru, administratorul companiei Morandi Logistic SRL.

Firmele din domeniul transporturi riscă falimentul dacă nu primesc ajutor financiar prin diverse programe

Antreprenorul mai spune că anul precedent a fost cel mai dificil.

„Nu a existat an ca 2020. De exemplu, în lunile decembrie 2020 – ianuarie 2021, pe partea de încasări, am avut aceleași încasări cam ca la început, când am înființat firma și erau 3 mașini de transport. Pentru noi contează foarte mult dacă elevii merg la școală, depindem de asta. Activitatea noastră e afectată undeva la 60 la sută din cauza acestei situații cu școlile. Regulile sunt mai stricte în privința regulilor de igienă și distanțare. În transportul județean trebuie lăsate câteva locuri libere față de șofer, nu mai facem curse ocazionale, iar cu transportul județean regulat e mai dificil în această perioadă”, explică Ionuț Moraru.

Acesta este de părere că perioada în care antreprenorii aprobați în cadrul programului IMM Invest plătesc dobânzi mai mici ar trebui prelungită întrucât nu sunt semne că criza sanitară se va încheia curând.

„Nu s-a gândit nimeni că o să dureze atât de mult pandemia, ci numai câteva luni. Noi ne-am împrumutat la niște dobânzi mai mici prin program. Cred că perioada standard de subvenționare a dobânzii, de 8 luni de la data acordării creditului, ar trebui să fie mai mare. Pentru că, dacă va mai dura pandemia și nu vor fi ajutați antreprenorii, din acest domeniu, al transporturilor, vor falimenta 60 la sută din firme”, mai spune Ionuț Moraru, administrator Morandi Logistic SRL.

Datoriile cumulate din cauza pandemiei COVID-19 au fost plătite cu banii obținuți prin programul IMM Invest

Un alt antreprenor din Iași care a obținut 400.000 de euro prin intermediul acestui program susține că a folosit banii pentru ca afacerea să funcționeze în continuare.

„Am primit banii în 3 luni de depunerea dosarului. Au fost foarte buni pentru că așa am reușit să plătim datoriile, angajații, să mai facem niște investiții. Acum nu ne-am revenit complet, dar suntem pe drumul cel bun. Până la sfârșitul anului, dacă merge la fel ca până acum, vom ajunge la nivelul lui 2019”, susține Mircea Roșca, reprezentantul unei firme de instalații finanțată prin programul IMM Invest.

Primul ieșean care a obținut finanțarea în acest program este Romică Scripcariu. A îndeplinit toate condițiile pentru a obține creditul de la bancă în valoare de 510.000 euro, atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Antreprenorul a așteptat timp de două săptămâni răspunsul Bancii Transilvania, după ce a depus toate documentele solicitate de experți, firma activând în domeniul comercializării echipamentelor de încălzire.

Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei

IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest, o altă schemă de finanțare gestionată de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. „Creditele de investiții se acordă beneficiarilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, pe o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an. Fondul de Garantare colaborează cu 27 de instituții financiare în baza unor convenții de lucru”, susține Daniel Isachi, director al FNGCIMM Iași.

Programul Agro IMM este o prelungire a programului IMM Invest, care se derulează deja începând cu luna aprilie 2020. Acesta a fost prelungit până la 30 iunie 2021 și bugetul a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri. Firmele din Iași au obținut în anul 2020, prin Programul IMM Invest, ajutoare financiare în valoare de 750 de milioane de lei, bani atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții.

Adauga un comentariu