Economic Local

Ieșenii au predat 33 de tone de deșeuri electronice la Salubris. Cei care au participat la campanie pot câștiga un premiu din partea companiei

Publicat: 06 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au predat 33 de tone de deșeuri electronice la Salubris. Cei care au participat la campanie pot câștiga un premiu din partea companiei
Compania Salubris a colectat peste 30 de tone de deșeuri electrice

În acest an, ieșenii au dus tone de deșeuri electronice la Salubris, pentru a fi reciclate. Mulți dintre cei care au participat la campaniile de reciclare au fost premiați, iar la finalul anului se organizează o tombolă în care va fi oferit un televizor

Salubris a organizat, în acest an, două campanii de reciclare a deșeurilor electronice, „Orașe Curate” și „Iașul Meu Curat”, în care cetățenii s-au putut prezenta la punctele de colectare și preda aparatele. Până acum au fost primite peste 33 de tone care urmează să fie trimise la centrele de reciclare de la Buzău.

Cetățenii au adus tot felul de dispozitive

Oamenii s-au prezentat cu tot felul de dispozitive pe care le aveau prin casă și nu le mai foloseau. Cele mai multe au fost cuptoarele cu microunde, computerele sau televizoarele. Prin aceste inițiative, oamenii conștientizează importanța reciclării.

„Noi avem două campanii, «Orașe Curate» și «Iașul Meu Curat». Prima s-a desfășurat între 6 noiembrie și 28 noiembrie 2023, iar a doua între 3 aprilie și până la 14 decembrie 2023. În principiu, trebuie colectat orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale, corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente. Pe scurt, tot ce se bagă în priză sau funcţionează cu baterii, inclusiv bateriile aferente trebuie să fie colectate separat în vederea reciclării.

Cetățenii municipiului Iași au predat, în cadrul campaniei, următoarele tipuri de deșeuri: monitor, imprimantă, laptop, tv, radio-cd, boxe audio, unitate pc, aspirator, cuptor microunde, frigider, aer condiționat, hotă electrică, aragaz, centrală termică, mașină de spălat, uscător păr, telefon mobil, baterii, corpuri de iluminat, plită electrică, storcător fructe, ventilator, compresor, mașină tuns iarba, casă de marcat, aparat sudură, aparat filtrare aer, pompă aer, pistol vopsit”, a transmis Ana-Maria Șchiopu, șeful departamentului Managementul Calității Mediului și Relații cu Publicul.

Ieșenii au dus tone de deșeuri la Salubris

Până acum au fost predate 33 de tone de deșeuri electronice în cadrul celor două campanii. Deșeurile vor fi duse la reciclat într-un centru la Buzău, singurul din țară. Cei care au participat și au adus materiale la reciclat au primit premii și au intrat într-o tombolă. Marele câștigător urmează să fie extras după 14 decembrie și va primi un televizor Samsung 4K Smart.

„La campania «Orașe curate» au fost colectate 3 tone de deșeuri electrice și electronice, iar la «Iașul Meu Curat» au fost colectate aproximativ 30 de tone de deșeuri electrice și electronice. După colectare, deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt transportate, în condiţii de siguranţă, către operatorii de tratare şi reciclare. Procesul de tratare presupune dezmembrarea sau tăierea acestora şi extragerea substanţelor nocive prin anumite metode, proces în urma căruia rezultă componente diverse: cabluri, motoare, plăci cu circuite electronice; materiale diverse: sticlă, plastic, metal, lemn etc. Acestea vor fi suspuse, ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări sau neutralizări şi eliminări nepoluante.

Pentru a încuraja comportamentul responsabil, la campania «Orașe Curate», cei care predau o cantitate de peste 15 kg de deșeuri electrice au primit instant 2 becuri LED economice. Pentru campania «Iașul Meu Curat», fiecare participant a primit un card de fidelitate care poate fi completat la fiecare vizită la centru. Odată atinse 4 vizite, acesta va primi un premiu instant, constând într-o umbrelă sau o sticlă de apă reutilizabilă. Cei care predau deșeuri de echipamente electrice sunt înscriși automat într-o tombolă unde pot câștiga un televizor Samsung HD 4K Smart și 10 kit-uri de baterii reîncărcabile”, a încheiat Ana-Maria Șchiopu.

Campaniile de reciclare de la Salubris i-au făcut pe ieșeni să aducă tone de deșeuri. Oamenii au primit premii de la companie și au șansa să câștige un televizor.

Adauga un comentariu