Local

Ieșenii care au buletinele expirate sunt amendați de polițiștii locali și îndrumați să-și facă acte de identitate noi în pragul alegerilor

Publicat: 17 sept. 2020
Ieșenii care au buletine expirate sunt luați în vizor de polițiștii locali pentru reînnoirea actelor de identitate în pragul alegerilor
Polițiștii locali fac acțiuni în rândul ieșenilor care au acte de identitate expirate în pragul alegerilor locale

Ieșenii care au acte de identitate expirate sunt luați în vizor de polițiștii locali și sunt îndrumați să-și facă buletine noi. Aceste acțiuni sunt derulate în paralel cu Direcția de Evidență a Persoanelor Iași, care a redus termenul de eliberare a actelor de identitate

Poliția Locală Iași a început o acțiune care îi vizează pe ieșenii care au acte de identitate expirate. În pragul alegerilor locale, autoritățile locale grăbesc procedurile pentru eliberarea buletinelor în așa fel încât persoanele cu drept de vot să poată merge la urne. În acest sens, instituția din subordinea Primăriei Iași face acțiuni în zona locuințelor unde sunt înregistrate numeroase persoane. În urma controalelor sunt depistate numeroase persoane fără acte de identitate sau cu acte expirate, însă sancțiunile aplicate sunt minime în pragul alegerilor.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Ordonanței de Guvern numărul 97 din 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 40 lei, numitului B.V.A., întrucât la verificarea privind identitatea sa, s-a constatat faptul că nu a făcut demersuri pentru preschimbarea actului de identitate, expirat din luna iunie 2020”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Ieșenii cu buletine expirate din luna martie 2020 pot vota cu aceleași acte

Direcția Locală de Evidență a Persoanelor DLEP Iași a început o campanie pentru reînnoirea actelor de identitate ale cetățenilor. Astfel, a fost începută campania mobilă prin intermediul căreia DLEP Iași realizează buletine noi în localitățile din județul Iași fără a mai fi nevoie de deplasarea solicitanților la sediul din Municipiul Iași.

„În conformitate cu prevederile Hotărârii numărul 81 din 07.09.2020 a Biroului electoral central, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie-27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, au precizat reprezentanții Direcției de Evidență a Persoanelor Iași.

Campania realizată de Direcția Locală de Evidență a Persoanelor DLEP Iași se adresează persoanelor care au actul de identitate expirat sau urmează să le expire în următoarele 6 luni. Totodată, sunt vizați cei care au împlinit 14 ani și nu au act de identitate sau au actul pierdut, furat, deteriorat. În această categorie sunt și ieșenii care și-au schimbat domiciliul sau au alt număr la casă, s-au căsătorit/au divorțat/schimbat numele și nu au schimbat actul de identitate.

Adauga un comentariu