Local

Ieșenii care locuiesc în zonele Bucium și Copou vor beneficia de încălzire prin sistem centralizat

Publicat: 18 aug. 2020
Ieșenii care locuiesc în zonele Bucium și Copou vor beneficia de încălzire prin sistem centralizat odată cu extinderea rețelei de termoficare
Locuitorii din zonale Bucium și Copou vor beneficia de încălzire prin sistem centralizat

A fost semnat contractul pentru extinderea sistemului centralizat de încălzire în zonele Copou și Bucium din municipiul Iași, investițiile având o valoare de peste 22 milioane de euro

Autoritățile locale au semnat contractul care urmărește extinderea sistemului centralizat de încălzire în zonele Copou și Bucium din municipiul Iași operat de Veolia Energie. Săptămâna trecută, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a semnat contractul de finanțare în valoare de 22 milioane de lei, proiectul vizând extinderea rețelei termice centralizate în alte cartiere, precum Copoul și Buciumul, alimentând consumatori importanți, cum ar fi Institutul de Psihiatrie „Socola” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

„Extinderea rețelei primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET în Municipiul Iași” are o valoare totală de 22.497.752 lei, din care cofinanțarea guvernamentală este de 18.332.542 lei. Pentru acest an sunt alocate fonduri de 10.999.527 lei, iar pentru 2021, de 7.333.015 lei. În cadrul acestui proiect este inclusă și „Refacerea izolației magistralei de legătură 2 x DN1100”.

Municipiul Iași a primit cei mai mulți bani pentru dezvoltarea termoficării

În prezent, Primăria Municipiului Iași a organizat licitații și a semnat contracte de lucrări pentru ambele proiecte. Reamintim faptul că în luna mai 2020 ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a aprobat ordinul nr. 2.098 privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanțarea lucrărilor de investiții în modernizarea, reabilitarea și retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din nouă localități: Bacău, Brad, Brașov, Giurgiu, Iași, Motru, Oradea, Sibiu și Tulcea. Din toți acești bani, 31 milioane lei, adică aproape o treime, sunt alocați pentru Municipiul Iași pentru extinderea rețelei în Copou și zona Bucium.

Centralele termice individuale de apartament poluează excesiv

La nivelul municipiului Iași, aproape o treime dintre imobile folosesc metode individuale de încălzire, restul fiind conectate la sistemul centralizat operat de Veolia Energie Iași. Conform specialiștilor, în cazul Centralelor Termice Individuale instalate în blocurile de locuințe, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse dacă evacuarea lor se face direct prin pereții exteriori ai blocului. Flacăra gazului natural conține agenți genotoxici, mutageni, cancerigeni și teratogeni ca: formaldehida, benzenul, PAH (hidrocarburi poliaromatice), PAC (compuși poliaromatici), radon, funingine, indiferent de condițiile de ardere. Emisia funinginii este mai critică pentru dispozitivele casnice de încălzire, deoarece în cazanele de ardere mici temperatura este mai mică decât în cele mari.

Comentarii
 • bani bagati la propriu in pamant,conectati cu japca spitale scoli,poporul nu mai vrea centralizat,adevarata independenta ti-o da centrala de apartament,restul e gargara

 • A fost facut un calcul trehnic, economic asupra fostelor investitii?
  Cati consumatori casnici au ramas ?
  Cati consumatori casnici sunt rebransati?
  verificati,calculati si veti constata ca totul este pierdere….

 • CATA SPAGA MAI IA CHIRICA SI AI LUI CA SA NE TOT FURE CU SISTEMUL CENTRALIZAT ?!?!!?! IAR SANTURI IAR COSTURI URIASE CU INCALZIREA….NU MAI SCAPAM!!!

 • CONEST, baa Chirica toate blocurile facute acuma in oras au CENTRALE DE APARTAMENT. Daca vroiai cu adevarat agent termit, nu emitea autorizatie fara obligarea de a se racorda la Veolia. Asa e in tari civilizate, faci, dar astea is conditiile in Iasi. Aceasta investitie de ce sa o faca primaria, alti bani, alte spagi! Pai cui trebuie, aveti solicitari?
  Bani ingropati in pamant si desigur in casele copiilor!
  Chirica cel mai incopetent administrator si acuma in campanie promite si luna de pe cer!
  Chirica, noi nu votam PSD!

Adauga un comentariu