Sute de ieșeni cu proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot să le implementeze până la 16 martie 2025. Anunțul a fost făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). S-a prelungit perioada de implementare a proiectelor din programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, astfel că ieșenii au timp să își aleagă un alt instalator
Vești bune pentru ieșenii cu proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023! Aceștia mai au timp să implementeze proiectele aprobate de AFM după ce instituția a anunțat că termenul s-a prelungit până la 16 martie 2025 inclusiv.
„În cazul solicitanților aprobați conform listelor publicate în data de 30 ianuarie 2024, 2 februarie 2024 și 4 martie 2024, la secțiunea dedicată Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, derulat în baza Ghidului de finanțare aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, apelor și pădurilor, nr. 1063/2023, cu modificările și completările ulterioare, durata de implementare a proiectelor se prelungește până la data de 16 martie 2025 inclusiv”, se arată în informarea AFM.
Ieșenii cu proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot să le implementeze până la 16 martie 2025
Mulți dintre ieșenii care au obținut finanțarea pentru montarea panourilor fotovoltaice nu se încadrează în termenul de implementare a proiectului fie pentru că nu primesc certificatele de racordare de la firmele distribuitoare de energie, fie pentru că au găsit niște instalatori care nu și-au respectat termenele prevăzute. Pentru a veni în ajutorul lor, AFM a prelungit perioada de implementare a proiectelor din programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, astfel că ieșenii au timp să își aleagă un alt instalator. Atât beneficiari din Iași, cât și din alte județe au întâmpinat probleme în această situație, după ce unii dintre instalatori nu și-au respectat termenele prevăzute. Pentru ieșenii care așteaptă certificatul de prosumator, perioada de implementare a proiectului a fost prelungită de la 12, la 18 luni. Noile modificări sunt flexibilizarea condițiilor, privind instalatorii, prin permiterea schimbării instalatorului pentru a doua oară, după aprobarea proiectului, iar termenul de implementare a proiectului a fost prelungit cu 6 luni pentru beneficiarii care au selectat un alt instalator, ulterior aprobării proiectului.
Interesul pentru cei 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice a crescut anual
În cadrul sesiunii de depunere, organizată în perioada 29-31 mai 2023, pentru Regiunea Nord-Est, din județul Iași, s-au înscris în program un număr de 3.470 de solicitanți. Programul a fost suspendat în 2024, ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023, prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu. Programul a fost reluat după câteva luni. Implementarea proiectului se realizează de beneficiar prin îndeplinirea formalităților specifice obținerii tuturor avizelor și acordurilor, precum și prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și racordarea acestuia la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, prin intermediul unui instalator validat. Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Ieșenii au fost interesați de programul derulat de AFM și în 2024. Pe 1 octombrie, s-au înscris 2.852 de persoane.
Bugetul de 319.380.000 de lei alocat regiunii Nord-Est a fost epuizat în câteva minute. S-au depus 10.646 de dosare, din județele Bacău, Iași, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui. Ieșenii cu proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot să le implementeze până la 16 martie 2025.
luati un trifieldmeter si masurati nivelul de radiatii EM din casa dupa ce v-ati montat panouri solare 🙂
veti avea o surpriza 🙂