Economic Local

Ieșenii cumpără utilaje agricole performante cu banii primiți de la AFIR. Lista cu beneficiarii din județ a fost publicată pe site-ul instituției

Publicat: 08 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii cumpără utilaje agricole performante cu banii primiți de la AFIR. Lista cu beneficiarii din județ a fost publicată pe site-ul instituției
Ieșenii achiziționează utilaje agricole noi

Ieșenii vor cumpăra utilaje agricole performante cu fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro. Beneficiarii din județ au accesat banii europeni în cadrul submăsurii 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal). Lista cu proiectele aprobate a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Astfel, Cătălin Mironescu, din comuna Tansa, va primi 64.000 de euro, fonduri europene. Diferența, până la 100.000 de euro, va fi pusă din buzunarul său. Tot 64.000 de euro va primi și Mihaela Andrada Odae, din comuna Dumești. Un alt beneficiar din Iași, din comuna Mircești, este Rafael Pușcașu, care va primi 64.000 de euro de la AFIR. Ștefan Pogor și Ștefan Pintilie, din comuna Scânteia, primesc câte 65.000 de euro. Utilaje agricole noi vor primi și Neculai Mihai, din comuna Aroneanu, și Paula Marcu, din Târgu-Frumos. Alexandru Popoea, un alt tânăr legumicultor din Iași, a cărui poveste a fost prezentată de reporterii BZI, va accesa 73.000 de euro de la AFIR.

Ieșenii achiziționează utilaje agricole performante

Submăsura 4.1 este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din restul țării, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Este prima sesiune de depunere a proiectelor dedicate utilajelor agricole în cadrul acestei submăsuri, iar o nouă sesiune ar putea fi deschisă în a doua parte a anului 2023.

Micii fermieri din Iași au primit fonduri europene în valoare de jumătate de euro în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Fiecare proiect eligibil din submăsura 6.3 este finanțat cu 15.000 de euro, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost finanțate alte câteva sute. Ieșenii folosesc banii pentru a moderniza serele cu legume, pentru a achiziționa stupi sau animale din rase pure.

Ieșenii pot solicita fonduri europene pentru înființarea livezilor

Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare).

Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare), sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune. De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Astfel, fondurile europene pot fi accesate de ieșeni și pentru achiziția unor utilaje agricole performante.

Adauga un comentariu