Economic Local

Ieșenii din diaspora, care s-au întors în țară, depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene

Publicat: 13 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii din diaspora care s-au întors în țară depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene
Deși tinerii din diaspora care s-au întors din străinătate pot deschide afaceri cu banii europeni oferiți prin intermediul AFIR, doar 5 proiecte au fost depuse de la deschiderea sesiunii de finanțare până în prezent. Tinerii care au șansă să obțină 40.000 de euro, fonduri nerambursabile 100 la sută, vor să deschidă ferme zootehnice sau apicole

După aproape 3 luni de la deschiderea sesiunii de finanțare de către AFIR, au fost depuse doar 5 proiecte din Iași pentru instalarea tinerilor fermeri. Interesul din partea ieșenilor a fost scăzut din cauza faptului că obținerea documentației durează mult. Aceștia pot obține între 40.000 și 50.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare

De la debutul sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri-diaspora” – în luna ianuarie 2021 au fost depuse doar 5 proiecte în valoare de 200.000 de euro. În perioada ianuarie-februarie nu a fost depus niciun proiect. Abia în luna martie potențialii beneficiari au depus cererile de finanțare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceștia vor să investească banii europeni în afaceri zootehnice sau apicole. Dacă vor trece de etapa selecției, vor putea accesa, fiecare, 40.000 de euro nerambursabili. Perioada de depunere a proiectelor expiră la începutul lunii mai 2021. Fermierii au la dispoziție 20 de milioane de euro, bugetul disponibil pentru aproximativ 500 de planuri de afaceri care pot fi finanțate. Specialiștii din cadrul AFIR Iași susțin că ieșenii nu se grăbesc să depună proiectele pentru că mai au timp până în luna mai, când se încheie etapa de înscriere.

Orice ieșean care s-a întors din străinătate, în Iași, poate obține banii europeni pentru instalarea tânărului fermier

Interesul din partea ieșenilor pentru accesarea banilor europeni a fost mare în ultimii 5 ani. Astfel, aceștia au accesat fonduri nerambursabile de aproximativ 2 milioane de euro, bani pe care i-au investit în ferme zootehnice, apicol sau vegetale. Chiar dacă au accesat în anii precendenți fonduri importante pentru afacerile de succes din mediul rural, în acest an, tinerii ieșeni care au muncit în diaspora și s-au întors în Iași nu au vrut să investească banii în comunele natale, astfel că nici fondurile de milioane de euro nu au fost accesate în procent mare, până în prezent.

Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, poate obține banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ).

Tinerii din Iași vor să obțină fondurile europene pentru a investi în ferme zootehnice și apicole

De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima luna de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă. În primele două luni de la deschiderea aplicației de înscriere a proiectelor nu s-a depus nicio cerere de finanțare, iar în luna martie, doar 5 cereri de finanțare.

Adauga un comentariu