Eveniment-Social

Ieşenii din zona Tudor Vladimirescu sunt nemulţumiţi de curăţenia stradală şi cer Primăriei Iaşi rezolvarea problemei – FOTO

Publicat: 09 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieşenii din zona Tudor Vladimirescu sunt nemulţumiţi de curăţenia stradală şi cer Primăriei Iaşi rezolvarea problemei - FOTO
Curătenia stradală din Iași lasă de dorit

În cartierul Tudor Vladimirescu, nr. 24, din municipiul Iaşi, locuitorii sunt nemulţumiţi de curăţenia stradală din zonă. Aceştia solicita Primăriei Iaşi să remedieze problema şi să trimită angajaţii să cureţe trotuarele de frunzele căzute pretutindeni.

Deși curățenia nu se face conform standardelor impuse, firma de salubritate a Primăriei Iași pregătește în viitorul imediat apropiat creșterea tarifelor pentru clienți, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Așadar, Primăria Iași a inițiat un proiect de hotârâre ce ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliul Local. Potrivit documentației, tariful pentru gospodăriile individuale va crește de la 18.09 lei la 20.14 lei/persoană, în timp ce tariful pentru asociațiile de proprietari va fi majorat de la 9.25 lei la 10.64 lei/persoană. Sumele conțin TVA inclus.

Primăria Iași va plăti mai mult pentru curățenia stradală

Primăria Municipiului Iași va plăti mai mult pentru salubrizarea orașului. Pentru măturarea carosabilului, tariful va crește de la 21.88 lei la 29.77 lei pentru o suprafață de 1.000 metri pătrați. De asemenea, pentru măturat carosabil și trotuare (1.000 metri pătrați), tariful final va fi de 34.51 lei, măturat trotuare (1.000 metri pătrați) – 38.33 lei, spălat manual carosabil și trotuare (1.000 metri pătrați) – 147 lei, măturat alei (1.000 metri pătrați) – 32.14 lei, curățat rigole – 3.56 lei/metru pătrat. Și în acest caz, tarifele conțin TVA. Municipalitatea va plăti mai mult și pentru utilajele folosite de Salubris, tarif perceput pentru fiecare oră de utilizare.

O oră de utilizare a autocisternei va costa 180.17 lei, automăturătoare Mercedes – 209.89 lei, automăturătoare DAF – 283,57 lei, autovidanjă – 136,53 lei, aspirator stradal Glutton – 64.19 lei, autospecială curățare albie râuri – 404.46 lei, triciclu lectric – 62.37 lei. Firma de salubritate are cheltuieli suplimentare și cu padocul de câini de la Tomești.

Cel mai vechi angajat de la salubritate

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost ilustrată povestea celui mai vechi angajat de la salubritate. Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, din Iași practică cu demnitate o meserie de care multă lume se ferește. Petrică Stupariu este unul dintre cei mai vechi măturători stradali din oraș. Acesta își face treaba în zona Păcurari. Ba mai mult, acesta are de făcut curat în cel mai mare sector din acea zonă. Nea’ Petrică, așa cum îl știu colegii, a ajuns să practice această meserie de măturător stradal din necesitate.

Munca de măturător stradal nu este una foarte ușoară, dar nici una extrem de dificilă, după spusele lui Petrică. Acesta se trezește cu noaptea în cap pentru a reuși să ajungă la locul de muncă.

„Mă trezesc pe la ora 3 pentru că la 04:30 trebuie să încep munca. Ajung la sediu, de unde iau mătura, lopata si pubela și după vin în zona mea din Păcurari. Noi trebuie să facem curat înainte să iasă lumea pe stradă”, a spus Petrică Stupariu.

Acesta mai povestește că se confruntă zilnic cu situația în care oamenii nu își duc gunoiul menajer din case la pubela destinată pentru colectarea acestuia, ci îl lasă la coșurile de pe stradă sau chiar lângă acestea.

„Eu nu mă cert cu oamenii pe care îi văd că lasă gunoiul în locurile care nu sunt destinate pentru asta. Merg și îl strâng, pentru că până la urmă asta este meseria mea”, a mai adăugat Nea’ Petrică. Angajații magazinelor din zona lui îi îngreunează munca.

„Angajații magazinelor ar trebui să dea măcar puțin cu mătura în fața magazinului în care lucrează, dar ei așteaptă să vină Salubrisul să le facă treaba”, a povestit măturătorul ieșean.

Adauga un comentariu