Economic Local

Ieșenii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor să înceapă instalarea panourilor pe locuințele din mediul rural

Publicat: 21 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii înscriși în programul Casa Verde Fotovoltaice vor să înceapă instalarea panourilor pe locuințele din mediul rural
Ieșenii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” pot să implementeze proiectele

Ieșenii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” își caută instalatorul pentru a începe implementarea proiectului derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Până în prezent, au fost avizate 9.566 de dosare la nivel național, zeci fiind din Iași, care pot fi implementate. Beneficiarii vor instala panourile fotovoltaice în ordinea înscrierii în program, contribuind la reducerea facturii de energie electrică

Ieșenii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor să înceapă instalarea panourilor cât mai repede. Aceștia au căutat instalatorul din Iași și încep implementarea proiectului după ce primesc toate avizele.

„Noi sperăm să începem în această primăvară să instalăm panourile. Totul a decurs bine până acum, după ce s-a deblocat programul. Avem instalatorul, mai trebuie să instalăm panourile”, susține Ionuț, un beneficiar din Iași.

Anul trecut, când s-au făcut înscrierile, din județul Iași s-au înscris 3.470 de solicitanți, iar o parte dintre aceștia sunt deja eligibili în program și pot începe implementarea proiectelor. Din județul Iași sunt validate de AFM 15 firme care pot fi alese de beneficiari pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Acestea sunt Clima Therm Center, Electric Instal, Custom Technologies, MC Induct, Gasis Proex, Lincas, Optim Finance Energy Solution, Sun Power Center, Mapa Rom Instal, Hytech Systems, D&D Electrical Expert, Smart Electrical Equipment, Urbio Downstreem. Pe lista aprobată la nivel național cu instalatorii validați se regăsesc 600 de firme, iar ieșenii pot alege orice instalator din această listă.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” are succes la Iași

Beneficiarii programului primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Pot instala panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Astfel, beneficiarii trebuie să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei.

Implementarea proiectului se realizează de beneficiar prin îndeplinirea formalităților specifice obținerii tuturor avizelor și acordurilor, precum și prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și racordarea acestuia la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, prin intermediul unui instalator validat, în termen de cel mult 12 luni de la publicarea listei solicitanților aprobați. Pe site-ul AFM este o listă cu beneficiarii admiși, din toată țara, la secțiunea programului „Sisteme Fotovoltaice”, secțiunea „Rezultate analiză cereri de finanțare”. Ieșenii au fost interesați de acest program în fiecare an, fiind deja instalate panouri fotovoltaice pe sute de locuințe din mediul rural.

Un sfert din numărul dosarelor depuse sunt din Iași

Astfel, anul trecut, fondurile pentru ieșeni au fost epuizate în primele 5 minute de la deschiderea aplicației. Astfel, din regiunea nord-est s-au depus 13.974 de dosare. Din județul Iași s-au înscris 3.470, 3.564 – Suceava, 1.883 – Neamț, 1.612 – Vaslui, 1.334 – Botoșani, 2.109 – Bacău. Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național. Ieșenii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” care nu instalează panourile în termen de 12 luni de la semnarea contractului pierd banii.

Adauga un comentariu