Local

Ieșenii își pun viața în pericol și merg pe carosabil din cauza mașinilor parcate pe trotuar. Poliția Locală primește zeci de sesizări zilnic: „Pot crea situații generatoare de accidente” – FOTO

Publicat: 18 nov. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Ieșenii își pun viața în pericol și merg pe carosabil din cauza mașinilor parcate pe trotuar. Poliția Locală primește zeci de sesizări zilnic Pot crea situații generatoare de accidente - FOTO
Polițiștii locali din Iași intervin zilnic pentru a înlătura pericolul de pe străzi

Poliția Locală din Iași este nevoită să intervină, în fiecare zi, la zeci de solicitări pentru a înlătura mașinile parcate neregulamentar. Cetățenii își pun viața în pericol și merg pe carosabil

Aglomerația din traficul ieșean crește de la o săptămână la alta, însă situația devine de negestionat. Cetățenii apelează zilnic la ajutorul oferit de Poliția Locală pentru a fi ridicate mașinile parcate ilegal. Totuși, din aceste situații pot apărea accidente, astfel că șoferii ar trebui să fie mai conștienți atunci când parchează.

Poliția Locală din Iași primește sute de apeluri săptămânal

Polițiștii locali intervin la tot mai multe acțiuni în traficul din Iași în ultima vreme. Mașinile parcate aiurea peste tot în oraș afectează grav viața ieșenilor, nu doar a șoferilor. Nu este de mirare și faptul că Poliția Locală a dispus să fie aduși mai mulți polițiști la rutieră din alte departamente.

„Noi nu ne dorim să se ajungă la măsura asta, dar, din păcate, suntem nevoiți pentru că populația solicită degajarea căilor de acces blocate, semnalează mașinile parcate pe treceri de pietoni, chiar au fost dubițe de transport marfă, care în intersecții obturează vizibilitatea, astfel încât conducătorii auto se asigură mult mai greu și pot produce accidente.

Anumite opriri neregulamentare în intersecții pot crea situații generatoare de accidente rutiere și le ridicăm prioritar. Poliția, în primul rând, trebuie să prevină, să identifice riscurile și să le elimine. În cazul vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe treceri de pietoni, pe trotuar, acolo unde, efectiv, pietonii sunt obligați să coboare pe partea carosabilă și se expun accidentului, suntem nevoiți să le ridicăm”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale din Iași.

Cetățenii sună zilnic la Poliția Locală pentru a cere sprijin, iar solicitările se adună. Doar într-o zi, oamenii legii trebuie să intervină la aproximativ 30 de sesizări, la care se mai adaugă și cele din oficiu.

„Zilnic primim sesizări de la cetățeni în ceea ce privește astfel de situații. Pentru vehiculele staționate neregulamentar primim aproximativ 5 sesizări zilnic, pentru blocarea căilor de acces avem 15 sesizări în fiecare zi și mai avem multe solicitări pentru ocuparea locurilor de parcare ilegal, cele atribuite unor persoane fizice sau juridice”, mai adaugă șeful Poliției Locale.

Autoritățile apelează la spiritul civic

Totuși, autoritățile sunt îngăduitoare cu cei care staționează ilegal cu un motiv întemeiat și oferă soluții. Colaborarea dintre șoferi și oamenii legii ar fi mult mai benefică pentru comunitate decât o amendă.

„Sunt foarte multe situații în care în momentul în care polițiștii se prezintă cu echipa de la Servicii Publice, atunci vin proprietarii vehiculelor și nu le mai ridicăm, însă primesc sancțiune. Recomand ca ieșenii să își lase un număr de telefon în parbriz, iar polițiștii să luăm legătura cu persoana în cauză că, dacă vine în timp util, să nu o ridicăm. Ca atare, este un câștig, deoarece nu va avea un cost dublu, va avea doar sancțiunea, dacă agentul decide, dacă este cazul. Nu avem o normă de amenzi, dar avem o normă de a impune disciplina atât în traficul rutier, dar și în ceea ce privește ordinea și siguranța publică”, a concluzionat Liviu Zanfirescu.

Servicii Publice se ocupă de ridicarea mașinilor la cerința Poliției Locale.

„Noi colaborăm constant cu Poliția Locală, taxa după ce a fost ridicată mașina este de 430 de lei, iar pentru depozitare încă 45 de lei pe zi. De obicei lumea vine în aceeași zi sau a doua zi să își recupereze mașina”, a specificat Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice Iași.

Poliția Locală din Iași își concentrează forțele pentru a menține traficul din oraș în condiții optime, însă apelează și la înțelegerea șoferilor.

Comentarii
  • Mergeti in fata Sectiei 2 Politie sa vedeti trotuare noi ocupate de masini, iar cetatenii circula pe strada, cu ochii in patru pentru a feri ori de cate ori se apropie o masina. Poate unul mai indraznet o sa le blocheze intrarea in sediu.

  • Când patrulează sau se plimba vad mii de mașini parcate prost dar din oficiu nimic. Sa se pună piloni de otel din 1.5m că sa nu mai intre nimeni pe trotoar cu mașina.

Adauga un comentariu