Economic Local

Ieșenii reclamă la ITM că leșină la locul de muncă, din cauza căldurii, și nu primesc apă. Director: „Am aplicat amenzi”

Publicat: 13 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii reclamă la ITM că leșină la locul de muncă din cauza căldurii și nu primesc apă. Director Am aplicat amenzi
Costel Grojdea, șeful ITM Iași, a aplicat amenzi pentru că angajatorii nu asigură condiții de muncă angajaților

Ieșenii reclamă la ITM faptul că lucrează în condiții de muncă improprii și că, pe timp de caniculă, nu le-au fost respectate drepturile. Astfel, nu primesc apă, nu au aer condiționat sau leșină, din cauza căldurii

Ieșenii sunt nemulțumiți de faptul că, în zilele caniculare, nu le-au fost respectate drepturile și, de aceea, au depus reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Angajații sunt nemulțumiți de faptul că nu primesc apă la locul de muncă, că leșină, din cauza căldurii, și că nu au aer condiționat.

„Primim multe reclamații de la persoane care spun că s-au simțit rău la serviciu, că nu primesc apă și că simt că leșină, din cauza căldurii și a condițiilor improprii de muncă. În astfel de situații, sancțiunile sunt drastice, iar angajatorilor li se impun anumite măsuri și, dacă nu sunt îndeplinite, riscă noi sancțiuni. Noi am efectuat controale, în ultima perioadă, și am aplicat amenzi, în valoare de 26.000 de lei. Cele mai multe nereguli găsite la controlul din domeniul securității și sănătății în muncă sunt reprezentate de lipsa echipamentelor de protecție și de faptul că angajații nu au examenul medical periodic. Alte neconformități au fost observate la lipsa organizării locului de muncă, neverificarea, la termen, a echipamentelor ISCIR sau lipsa microclimatului, adică a aerului condiționat, ori neasigurarea unei cantități de apă, de 2-4 litri, pentru fiecare angajat”, susține Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași.

Ieșenii reclamă la ITM condițiile improprii de muncă

Șeful instituției mai spune că amenzi au fost aplicate și pentru munca la negru, fenomen care nu a dispărut din rândul angajatorilor ieșeni.

„Am mai găsit echipamente de muncă neconforme sau tablouri electrice care erau neasigurate. Nici măsurile impuse la controlul anterior nu au fost respectate. Cele mai multe nereguli sunt în domeniul construcțiilor, dar există și alte domenii de activitate cu probleme. Angajatorii spun că angajații cer să nu li se facă contract de muncă, pentru că au poprire și vor să câștige niște bani pentru traiul zilnic. Angajații fug în momentul în care văd inspectorii pe șantier. Noi mergem și cu jandarmii, pentru a identifica persoanele care muncesc la negru. Amenda e de 20.000 de lei pentru fiecare angajat care muncește fără forme legale”, mai spune Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași.

Specialiștii în domeniul muncii au amendat, în anul 2022, patronii brutăriilor din Iași, pentru munca nedeclarată și nerespectarea evidenței orelor muncite.

Inspectorii ITM Iași au aplicat amenzi drastice, în acest an

Inspectorii în domeniul muncii au verificat și firmele de transport, aplicând mai multe amenzi. Vizitele de inspecţie s-au realizat în trafic, în zona rampelor de încărcare-descărcare, în autogări, în spaţiile vamale şi la sediile operatorilor de transport rutier. Acţiunile de control în trafic s-au realizat în cooperare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Inspectoratul Teritorial nr. 3 şi Poliţia Rutieră. Cele mai multe neconformităţi în relaţiile de muncă din domeniul transporturilor rutiere se referă la neînregistrarea duratei reale a timpului de muncă, pentru conducătorii auto, care include şi alte activităţi sau alte perioade de timp decât cele care rezultă din diagramele tahograf, necompensarea cu timp liber, respectiv neplata muncii suplimentare prestate de conducătorii auto sau neplata integrală a diurnelor ori a altor drepturi suplimentare acordate pentru deplasare, pentru care, de cele mai multe ori, nu există documente de stabilire a cuantumurilor şi de evidenţă a plăţilor.

Ieșenii reclamă la ITM și faptul că nu sunt plătiți pentru perioada muncită la diverse companii din Iași.

Comentarii
  • Dintr-o institutie mai apropiata de oameni si nevoile lor, umanitara s-ar pute spune, a devenit o institutie de forta, militarizata. Cred ca trebuie revizuita atitudinea unor inspectori. Inspectorii ITM trebuie implicati si chiar sa aiba raspunderi fata de anumite probleme ce apar la firme. Cat poate controla? 5%,…..in rest…. Implicare totala, nu din birou, in a verifica si in a lua masuri si a raspunde pentru neluarea masurilor. Asa, este o institutie plina cu bugetari, dumnezei pe deasupra, cu eficienta zero si cu un potential de coruptie maxim.

Adauga un comentariu