Prima pagină » Local » Ieșenii riscă să rămână fără căldură la iarnă. Centrala de la Holboca urmează să fie închisă  

Ieșenii riscă să rămână fără căldură la iarnă. Centrala de la Holboca urmează să fie închisă  

29 iul. 2023, 02:00, 13 ,
Petronel Ștefan, în Local

Conform legilor europene, centralele care încă funcționează pe cărbune trebuie să fie închise până în anul 2025. Astfel, la data de 31 decembrie 2025, cea de la Holboca urmează să își întrerupă definitiv activitatea

Această hotărâre va afecta mii de ieșeni care se folosesc de energia electrică și termică de la Termoservice. Totuși, încă nu este nimic exact și s-ar putea face un compromis pentru încă un an. Însă ce are nevoie Iașul este o nouă sursă de producție, conform normelor de mediu, pentru a rezolva această problemă pe viitor.

Centrala Holboca va fi închisă

o poză cu CET Iași

Centrala de la Holboca urmează să fie închisă până în anul 2025

Până la data de 31 decembrie 2025, centrala de la Holboca va fi închisă definitiv, deoarece încă funcționează pe cărbune. Acest lucru nu mai este acceptat de Comisia Europeană ce a emis o lege prin care toate centralele pe cărbune să fie închise. S-ar mai putea face o derogare pentru o perioadă de un an, însă cea mai sigură soluție ar fi constituirea unei noi surse de producție.

„CET-ul de la Holboca, unde activează 200 de angajați, este pe program de închidere, trebuie închis la 31 decembrie 2025. Primăria trebuie să pună o altă sursă de producție care să corespundă cerințelor de mediu. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci va fi o mare problemă pentru ieșeni, începând cu sezonul 2024-2025. Autoritățile trebuie să facă ceva repede, pentru a obține o finanțare și să ofere o nouă sursă de producție care să acopere cererea de energie termică a orașului.

Din punctul meu de vedere, nu vor putea face aceste lucruri în doar doi ani de zile. Se va putea face o derogare pentru a mai prelungi cu un an funcționarea CET Holboca. Dar trebuie să gândim pe viitor, pentru că durează cel puțin trei ani pentru a construi o nouă sursă de producție, dar în condițiile actuale cred că mai mult. În momentul de față există CET 1 din oraș ca rezervă, însă nu poate face față pentru sezonul rece, dar sunt prevăzute doar ca rezervă, nu pot asigura o funcționare de 6 luni de zile.

Altă soluție este o nouă centrală care să fie o nouă centrală care să corespundă cerințelor de mediu”, spune Sorin Turcu, președintele Sindicatului Energia 2013 Iași.

Există și alternative

o poză cu CET Iași

Autoritățile locale trebuie să găsească rapid o soluție pentru ca ieșenii să nu rămână fără căldură și curent electric

În prezent există deja un proiect prin care s-au prezentat mai multe soluții în ceea ce privește o nouă sursă de producție. Benefică ar fi o centrală care să funcționeze pe gaz, care va respecta normele de mediu și va putea să ofere energia necesară pentru oraș, având în vedere că există persoane care depun cerere de branșare la sistemul centralizat.

„În momentul de față, la Iași ar fi vorba de o sursă de producție pe gaz. Din păcate, centrala de la Holboca nu poate fi modificată și să fie trecută pe gaz. CET-ul de la Holboca a fost dat în folosință în 1986, instalațiile sunt foarte vechi, iar în decursul anilor nu s-au făcut investiții de către companii sau de către primărie. La Craiova, de exemplu, s-a obținut finanțare și se încep lucrările pentru construirea unei noi surse de producție, totul din fonduri europene.

Având în vedere directiva europeană care spune că, din 2027, centralele de apartament vor fi interzise, acest lucru e puțin probabil, însă cu siguranță vor fi taxați suplimentar cei cu centrale. Autoritățile locale trebuie să abordeze cât mai repede această problemă, deoarece îi va afecta foarte mult pe ieșeni. Se poate face pe fonduri europene, există soluții, la Ministerul Energiei s-a depus un proiect care are la bază strategia energetică a Iașului. Acel proiect prevede o sursă nouă de producție la CET II Holboca, cu o aducțiune de gaz pe ruta Iași – Holboca”, mai adaugă Sorin Turcu.

Într-adevăr, există deja mai multe soluții prezentate într-un proiect ce prevede strategia electrică pentru Iași, însă trebuie să fie puse în aplicare.

„Într-adevăr, există o lege a decarbonizării, care până în 2025 mai permite centralelor pe cărbune să funcționeze. Există deja o strategie votată anul trecut, unde am propus mai multe variante de producție a energiei”, a specificat Alin Aivănoaei, directorul Termoservice.

Mii de ieșeni vor fi afectați, deoarece centrala de la Holboca urmează să fie închisă. Astfel, va exista o situație complicată pentru autoritățile locale în ceea ce privește furnizarea de energie termică și electrică.

Comentarii
 • Ani in urma am fost recenzor, cu recensamantul locuintelor si persoanelor. Din 124 de apartamente recenzate, erau 2 fara centrala si fara incalzire. Tot cartierul la noi este pe gaz cu centrale la fiecare.
  Cine mai doreste azi sa se incalzeasca cu apa venind de la Holboca, sa urce apoi pana in Copou?

 • Orice electrocentrala pe combustibil fosil produce si energie termica. Este inevitabil. De energie electrica nu ne putem lipsi. Mai mult, automobilele electrice vor trebui alimentate, deci productia de energie electrica va trebui sa creasca.

  Exista o solutie tehnica prin care sa creasca productia de energie electrica, fara a creste si productia de energie termica? Exista : electrocentrale cu ciclu mixt gaz-abur. Comisia Europeana cere trecerea la ciclu mixt de 25 de ani. S-au dat si bani. I-am risipit pe mofturi.

  Se poate trece CET Holboca pe ciclu mixt? Se poate, dar cu investitii. De ce nu s-a facut pana acum? Din cauza primarilor incompetenti. Incepand cu Simirad care a impus virarea la bugetul local a unei cote din cifra de afaceri, ceea ce a pus cruce investitiilor din fonduri proprii. Urmand apoi Nichita si Chrica, care au dat CET-ul pe mana unor capuse (Dalkia, Veolia). Ce au facut capusele? Au capusat. Nimic util in plan tehnic. Pentru imagine au scos pliante cu instalatiile, prezentandu-le ca si cum ele le-ar fi facut, si au pus placute cu „Atentie la trepte” la scarile de acces.

 • Bustefan, mănânci rahat! In podu ros pe bd ul țuțora aproape toate blocurile is pe sistem centralizat…iar in dacia am rude, cunosc cel putin 2 blocuri care la fel sant racordate la cet…intr o scara de 40 de ap sant 3 centrale…..

 • Polueaza, asa ca trebuie inchisa. In loc, vor fi construite piste de bicicleta. Iesenii se vor incalzire la iarna, pedaland. Ecologic.

 • „Exista : electrocentrale cu ciclu mixt gaz-abur.” ??? – asta ce istorie o mai fi? Prin analogie, Holboca acum este pe „ciclu mixt carbune – abur” ..???
  Si oare cum trecem pe „ciclu mixt gaz-abur.”?. Inteleg ca practic soba cu carbune care incalzeste cazanul se inlocuieste cu in arzator pe gaz?
  La noi sunt generatii intregi de specialisti energeticieni, scoliti la Liceul Energetic si la Facultatea de Energetica. Oricine va rade si cu curu’ de asa „cicluri mixte” de la UE.

 • Paul Stefancu

  E curios ca de panicarde sant stirile scrise de acest pseudojurnalist. Chiar nu exista nici o lege care sa reglementeze asta?

 • pt. @Anonim, iulie 29, 2023 la 4:48 pm
  Nu intelegi termenii.
  Ciclul mixt gaze-abur este combinarea ciclului Brayton (turbina cu gaze) cu ciclul Rankine (turbina cu abur) : sursa rece a primului ciclu este sursa calda pentru al doilea ciclu.
  Confunzi combustibilul cu fluidul de lucru. Turbina cu gaze este o turbina in care se destind gazele arse, similara cu cea intalnita la in aviatie, propulsie navala.
  In Ro, centrala de la Iernut va functinona cu ciclu mixt (combinat). Va fi finalizata anul acesta.
  Nu stiu unde si ce scoala ai facut, dar te-ai facut de toata rusinea.

 • Da, e clar, am imbatranit, nu am habar decat de centrala pe turbina cu abur, pe sistemul clasic, cazan-turbina-generator-transformator.
  Despre sistemul acesta dual, la care la sistemul mentionat se adauga o turbina pe gaz ca la avion am auzit acum vreo 10 ani, Dalkia, apoi Veolia, s-au laudat ca vor implementa asa ceva.
  Exact, acum 10 ani cand am auzit gogomania, am ras si cu curu’.
  Sunt curios de mor, cum va functiona Iernutul, pe net zice deja de 4 ani intarziere, este ceva experimental. Parerea mea este ca nici nu va functiona, va fi o gogoasa tehnologica.
  La fel ca transportul electric pe baterii li-ion, la fel cu eolienele, panourile si alte prostii subventionate de stat, pe banii nostri.

 • Oare in lume, o fi existand asa CET-uri, ajutate, „impinse de cur inainte” de catre o turbina de reactor pe gaz ?.
  Voi de search „Dual gas- steam Power Stations” sa vedem.

 • Mda, m-am lamurit partial, pe net sunt cateva stiri de presa de senzatie, ceva cu Guiness Records, la care cateva firme se lauda cu randamente de peste 60% la CET uri care functioneaza pe acest principiu.
  Eu stiam dupa legile alea vechi, comuniste, ca o turbina pe abur are randamentul in jur de 35%, adica ceea ce se poate transforma in curent electric.
  Restul de 65% este caldura reziduala, care merge in reteaua de termoficare, sau pe timpul verii este aruncata in atmosfera prin turnurile de racire.
  Daca o fi adevarat ca poate exista o masina termica cu randament 60%, eu nu cred.

 • Lasati SF-urile la CET 1 se va moderniza un CAF exploatat cu o mana de oameni si problema va fi rezolvata,CET Holboca va deveni un morman de fier vechi

 • Dragii mei, nu va ca cati pe dumneavoastra ! Nu vor disparea nici CET I , nici CET II ! Nu dati solutii tehnice, ca va dovediti mult mai prosti ca mine !

 • foarte anonim

  Comentati inutil si degeaba.Daca vi se rupea asa tare de sistemul noational energetic din 2009 cand deja erau facute cartile ,acum nu mai purtati discutii deosebit de tehnice si sofisticate.Asa ca ciocul mic si luati lumina din alta parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *