:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/Un-barbat-incearca-sa-fure-bunuri-si-bani-dintr-o-poseta.jpg)
Finanțiștii ieșeni sunt optimiști, consideră că evaziunea fiscală se află în scădere. Clanurile țigănești sunt observate tot mai rar în activitățile de evaziune fiscală, acest trend fiind observat încă de acum trei ani. Nu apar noi dosare de evaziune cu sume importante. Anul trecut, Fiscul a încasat de la ieșeni peste 1 miliard de euro. „Sunt trei componente care au contribuit la gradul de colectare: acțiunile de executare silită, intensificarea activității de inspecție fiscală, dar și conformarea voluntară a contribuabililor. Există o creștere procentuală a contribuabililor care respectă termenele de plată”, a declarat Paul Ciobanu, director executiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.
Conform ultimelor raportări puse la dispoziție de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP), la nivelul Iașului se constată o scădere în ceea ce privește activitățile de evaziune fiscală. Asta se datorează și acțiunilor de inspecție fiscală, care de cele mai multe ori se lasă chiar cu sesizări penale. Finanțiștii aveau mari bătăi de cap cu evazoniștii din clanurile țigănești. Pentru sume importante, țiganii declarau pe propriile firme tranzacții care nu existau în realitate. Ulterior, TVA era recuperat, creându-se prejudicii importante bugetului de stat.
Însă, fenomenul a mai fost stopat începând de acum trei ani. Totodată, anul trecut, DGRFP a reușit un grad de colectare de 98,61 la sută la nivel de regiune și 97,77 la sută la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Iași. În fiecare an, ANAF transmite un plan de colectare ce trebuie realizat cât mai aproape de sută la sută.
„Sunt trei componente care au contribuit la gradul de colectare: acțiunile de executare silită, intensificarea activității de inspecție fiscală, dar și conformarea voluntară a contribuabililor. Există o creșterea procentuală a contribuabililor care respectă termenele de plată”, a declarat Paul Ciobanu, director executiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, la nivelul județului Iași s-au înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF.
„Începând cu luna februarie 2019, Administrația pentru Contribuabili Mijlocii constituită la nivelul Regiunii Iași (ACMRI) – structură de inspecție fiscală distinctă în anul 2018 – a fost integrată în structura de inspecție fiscală de la nivelul județului Iași”, transmit reprezentanții Fiscului.
Anul trecut, Guvernul României a propus un proiect pentru descentralizarea ANAF. S-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai precis, Direcțiile Regioanale urmau să fie transformate în Direcții Județene. Spre exemplu, cele șase Administrații din subordinea DGRFP Iași urmau să devină autonome. Însă, măsura a picat la Curtea Constituțională.
„Integritatea persoanalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv 2 puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege.
Nu este gata actiunea si dosarul clanului Dinte Constantin de la Micedu Company… Vezi acolo evaziune fiscala, obtinerea de avantaje prin mituirea unor functionari din Primarie (a se vedea cazul Petru Velescu, sforarul puzu-rilor din casa patrata)…
Toti am furat, toti furam dar Costelus a intrecut masura…sa faci tu avere pe spatele ismenilor si sa nu le platesti contributiile…
Cam asta e ocupatia domnului Dinte de la Micedu Trans. Actionarea in judecata a institutiilor statului pentru a scapa de plata datoriilor inregistrate ca urmare a evaziunii fiscale!!!!
http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000186961&id_inst=99
Cam asa arata situatia celor care au cîstigat procesul intentat lui Dinte Constantin, mare transportator din Iasi care nu a platit orele suplimentare soferilor care i-au adus venituri nedeclarate!!!
http://portal.just.ro/245/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24500000000425301&id_inst=245
Dințișor tată, am nevoie de niste cupoane de pensionar…nu ti-a mai ramas nimica, ti le-au gasit pe toate mascatii?
Cat de nenorocit trebuie sa fii sa nu platesti la stat contributiile salariatilor. Da asa-i tiganu… pina nu fura tot, nu se lasa
Pai Dinte de la Farmacom a avut de plata in 2018 luna mai 330.000 lei~80.000€. Amenintat cu plingere penala a venit cu sacosa de bani in dinti a II-a zi. De unde a produs asa suma imediat?
A avut si are la picioare multi functionari incepind de la RAR, ISCTR, ANAF, Primaria Iasi prin mita care a transmis-o prin intermediul sagetilor….oare cei mituiri vor scapa?