Prima pagină » Titlurile zilei » Ieșenii scuipă și în sân când aud de Finanțe! Au produs o sumă colosală, ce depășește 1 miliard de euro. Vin să plătească fără amenințări
Ieșenii scuipă și în sân când aud de Finanțe! Au produs o sumă colosală, ce depășește 1 miliard de euro. Vin să plătească fără amenințări

Ieșenii scuipă și în sân când aud de Finanțe! Au produs o sumă colosală, ce depășește 1 miliard de euro. Vin să plătească fără amenințări

08 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Finanțiștii ieșeni sunt optimiști, consideră că evaziunea fiscală se află în scădere. Clanurile țigănești sunt observate tot mai rar în activitățile de evaziune fiscală, acest trend fiind observat încă de acum trei ani. Nu apar noi dosare de evaziune cu sume importante. Anul trecut, Fiscul a încasat de la ieșeni peste 1 miliard de euro. „Sunt trei componente care au contribuit la gradul de colectare: acțiunile de executare silită, intensificarea activității de inspecție fiscală, dar și conformarea voluntară a contribuabililor. Există o creștere procentuală a contribuabililor care respectă termenele de plată”, a declarat Paul Ciobanu, director executiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.

Conform ultimelor raportări puse la dispoziție de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP), la nivelul Iașului se constată o scădere în ceea ce privește activitățile de evaziune fiscală. Asta se datorează și acțiunilor de inspecție fiscală, care de cele mai multe ori se lasă chiar cu sesizări penale. Finanțiștii aveau mari bătăi de cap cu evazoniștii din clanurile țigănești. Pentru sume importante, țiganii declarau pe propriile firme tranzacții care nu existau în realitate. Ulterior, TVA era recuperat, creându-se prejudicii importante bugetului de stat.

Însă, fenomenul a mai fost stopat începând de acum trei ani. Totodată, anul trecut, DGRFP a reușit un grad de colectare de 98,61 la sută la nivel de regiune și 97,77 la sută la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Iași. În fiecare an, ANAF transmite un plan de colectare ce trebuie realizat cât mai aproape de sută la sută.

„Sunt trei componente care au contribuit la gradul de colectare: acțiunile de executare silită, intensificarea activității de inspecție fiscală, dar și conformarea voluntară a contribuabililor. Există o creșterea procentuală a contribuabililor care respectă termenele de plată”, a declarat Paul Ciobanu, director executiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.

La Iași s-au strâns 1,1 miliarde de euro

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, la nivelul județului Iași s-au înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF.

„Începând cu luna februarie 2019, Administrația pentru Contribuabili Mijlocii constituită la nivelul Regiunii Iași (ACMRI) – structură de inspecție fiscală distinctă în anul 2018 – a fost integrată în structura de inspecție fiscală de la nivelul județului Iași”, transmit reprezentanții Fiscului.

Descentralizare eșuată

Anul trecut, Guvernul României a propus un proiect pentru descentralizarea ANAF. S-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai precis, Direcțiile Regioanale urmau să fie transformate în Direcții Județene. Spre exemplu, cele șase Administrații din subordinea DGRFP Iași urmau să devină autonome. Însă, măsura a picat la Curtea Constituțională.

„Integritatea persoanalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv 2 puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024