Local

Ieșenii sunt înglodați în datorii până în 2027! Numai pentru creditul Dexia plătim 20 de ani. Împrumutul luat în 2007 a fost de 200 de milioane de lei

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii sunt înglodați în datorii până în 2027 Numai pentru creditul Dexia plătim 20 de ani. Împrumutul luat în 2007 a fost de 200 de milioane de lei
Lista datoriilor Primăriei Iași a făcut ca orașul să ajungă la un grad de îndatorare de 4,13 la sută în urma mai multor împrumuturi contractate în ultimii ani!

Lista datoriilor Primăriei Iași cuprinde fonduri contractate de municipalitate în urmă cu mai mulți ani, printre care și creditul Dexia, pentru refacerea străzilor din oraș. Primăria a luat o serie de împrumuturi externe de la unele bănci, dar și prin intermediul unor ministere, plăți pe care a fost nevoită să le returneze. Cu toate acestea, gradul de îndatorare este unul suportabil în momentul de față

Municipiul Iași a ajuns la un grad de îndatorare de 4,13 la sută în urma unor împrumuturi făcute în ultimii ani pentru finanțarea unor proiecte de interes local. Primăria Iași se menține la un grad de îndatorare sub 5 la sută în condițiile în care gradul maxim este de 30 la sută, conform Hotărârii Guvernului nr. 665/2011. Municipalitatea a contractat o serie de împrumuturi pentru reabilitarea unor străzi sau pentru achiziția unor mijloace de transport în comun în ultimii ani, proiecte girate prin fonduri de la instituții bancare din zona Europei.

Lista datoriilor Primăriei Iași. Încă se plătește creditul Dexia

În listă apare și celebrul credit Dexia, contractat de Primăria Iași în 2007, pentru reabilitarea unor străzi din oraș. Creditul contractat în 2007 a avut o valoare de 100 de milioane de lei pe o durată de 242 de luni (20 ani și 2 luni), cu o perioadă de grație de 40 de luni. Creditul contractat a stârnit un scandal uriaș între autoritățile locale. Conform documentului municipalității, dobânzile au ajuns la 55,5 milioane de lei, în timp ce comisioane și alte costuri aferente finanțării au ajuns la 884.205 mii de lei.

De asemenea, plățile efectuate din finanțarea rambursabilă au ajuns la 54,3 milioane de lei. O altă parte din creditul Dexia a vizat un alt împrumut, de 100 de milioane de lei, pe 222 de luni, cu 20 de luni de grație. Dobânzile au ajuns la 35,5 milioane de lei. Capitolul comisioane a ajuns la 750 de mii de lei, iar până acum s-au făcut plăți de 54,3 milioane de lei.

Împrumut pentru proiecte făcute în municipiul Iași

În urmă cu 10 ani, Primăria Iași a luat un credit de 29,9 milioane de euro de la o instituție bancară pentru cofinanțarea proiectelor europene, respectiv pasajul Octav Băncilă, dezvoltarea axei de transport Est-Vest, dezvoltarea rețelei rutiere din centrul cultural, istoric și turistic al municipiului, zona de agrement Ciric. Durata serviciului datoriei publice locale este de 240 de luni (20 de ani), din care primele 36 de luni de grație. Dobânzile au urcat la 4,8 milioane de euro, iar comisioanele la 200.735 de euro. Plățile efectuate până acum pentru returnarea împrumutului au ajuns la 11,4 milioane de euro.

În lista datoriilor Primăriei Iași apare și un alt împrumut, contractat în 2015, în baza unei covenții încheiate cu Ministerul Finanțelor Publice. A fost vorba de 29,9 milioane de lei (6,1 milioane de euro) pentru finanțarea proiectului sistemului de management al traficului, proiect care a ajuns și în atenția procurilor anticorupție. Împrumutul se întinde pe 183 de luni (15 ani și 3 luni). Dobânzile au ajuns la 3,2 milioane de lei, nu s-au aplicat comisioane, iar plățile rambursate au ajuns la 20,6 milioane de lei.

Primăria plătește pentru autobuzele ISUZU din municipiul Iași

Municipalitatea a mai contractat un împrumut în 2016 de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția a 88 de autobuze marca ISUZU pentru transportul public. Valoarea finanțării este de 67,5 milioane de lei (13,8 milioane de euro). Creditul a fost contractat pe 144 de luni (12 ani), din care primele 24 de luni au fost perioada de grație. Dobânzile au urcat la 8,1 milioane de lei. Comisioanele au ajuns la 114 mii de euro, iar plățile au ajuns la 16,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro). În acest moment, gradul de îndatorare a municipalității este de 4,13 la sută.

Adauga un comentariu