Prima pagină » Eveniment-Social » Ieșenii sunt invitați la „Elocvent”, o expoziție de artă semnată de Romeo Ionescu: „El nu dezvăluie lecțiile fiecărei lucrări cu ușurință” – GALERIE FOTO

Ieșenii sunt invitați la „Elocvent”, o expoziție de artă semnată de Romeo Ionescu: „El nu dezvăluie lecțiile fiecărei lucrări cu ușurință” – GALERIE FOTO

17 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Absolvent al Universității de Arte „G. Enescu” din Iași, la clasa regretatului profesor Corneliu Ionescu, artistul ieșean Romeo Ionescu invită publicul iubitor de artă la expoziția „Elocvent” ce poate fi vizitată în perioada 10-30 iunie 2023, la Galeriile de artă „Th. Pallady” de pe strada Lăpușneanu din Iași

Criticul de artă Maria Bilașevschi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), filiala Iași, a prezentat reporterilor BZI în ce constă acest demers artistic.

„Romeo Ionescu instaurează, în coordonatele unui limbaj criptat în propriul laborator semantic, feerii universale, unde aproape nu există moment de temperare, de stagnare, urmărind permanent procesul de osmoză și de transformare a sensurilor cu care fiecare sentiment sau obiect a fost însuflețit de milenii încoace. Întrebările ce par a-l preocupa sunt ce se poate prelua din arta trecutului pentru a sluji prezentului? Ce se întâmplă cu Eternul Uman, căci acesta este simbolul modelator, dar şi unde este locul omului în formele plastice unificatoare şi libere? Cum mai vedem noi astăzi simbolul, inundați de informație?

Văzute prin hubloul propriei matrice stilistice, pictogramele lui Romeo Ionescu se modulează şi intersectează, recuperând spaţii şi însemne ale memoriei, neașteptate şi nevăzute de ochiul uman în acest fel. Chiar dacă nu îi simți prezența activă pe arena pânzei, Romeo Ionescu este interesat de tot ceea ce formează umanitatea, de toate elementele universului care, la rându-i, conţine straturile istoriei în făptura sa, compunând un inedit studiu de metamorfozare a formei.

În pictura artistului, grundurile par a nu avea o vârstă, simulează materialități originare din care s-a plăsmuit lumea, ce se îndepărtează pentru a face luminii ce conturează existenţa”, a declarat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Maria Bilașevschi: „Pensonul se proliferează în interiorul geometriei”

Un aspect deosebit al spectacolului vizual, oferit de fiecare lucrare, este reprezentat printr-o experiență, o trăire sau o emoţie ce este dublată de titlu. Ca prim punct de plecare, suntem martorii unei game libere de mișcare, combinând multiplele aspecte ale vocabularului vizual pe care le-a dezvoltat constant, în ultimii ani, cu imaginația și capacitatea privitorului de a porni prin imagine călătoria spre sine.

„Precum nişte hărţi ale unor schimbări terestre filtrate cromatic peste care trecerea timpului şi-a pus amprenta ȋn privinţa acurateţei, reprezentările realităţii sunt dizolvate de artist ȋn culori şi simboluri, pentru a spune povestea prezentului cu un vocabular abstract, plin de forţă. Pensonul se proliferează ȋn interiorul geometriei pentru a rupe graniţele formaliste ale picturii şi gândirii.

Romeo Ionescu resemantizează mituri prin reţele de linii ce se amplifică sau se îmbină într-un picto-document ce oglindește trecutul, prezentul și viitorul, de la sugestia neolitică, la motivele scoarțelor românești, la trasee labirintice, la repere vizuale ce vibrează o spiritualitate metafizică”, a menționat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Lucrările artistului Romeo Ionescu, extrem de complexe

Lucrările lui Romeo Ionescu nu se închid într-un cadru referențial strict, reprezentat de anumite figuri care dirijează optic înțelegerea, iar însăși această semnificativă absență a umanului reclamă căutarea obstinată a unui centru ordonator. Artistul înregistrează aprofundarea legilor imanente de construcție a unui univers specific, în stare să reziste și aici, și dincolo de retorica asemănărilor cu o lume ce s-ar oferi, pur și simplu, transpunerii artistice.

„Artistul nu dezvăluie lecțiile fiecărei lucrări cu ușurință, știind că pictura nu trebuie să povestească, narațiunii facile luându-i loc o poezie autentică ce reprimă tentația privirii de a capta ilustrativ-decorativul. Integrând în plan metafizic conceptul de geneză și germinare, Romeo Ionescu metamorfozează simțul memoriei, supunând simbolurile unor transformări pentru care culorile sunt adevărate forțe ale naturii. Interpretarea cromatică nu este doar simpla pregătire a percepției pentru lucrurile reprezentate, ci veritabilă reconstrucție a lor într-un alt cadru obținut prin modelarea spațiului pictural.

Prin fiecare lucrare, prin acorduri și contraste, prin liniile de forță ale diversității puternic acordate la armonia unității, artistul Romeo Ionescu relevă aspirațiile sale constructive, stăruind prin continua explorare a puterii productive a simbolului, ceea ce face ca principiul creației să fie revendicat drept lege fundamentală a lumii sale artistice”, a precizat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`