Titlurile zilei

Ieșenii trebuie să știe asta! Șerpii de care nu trebuie să ne atingem sunt chiar și în centrul orașului!

Publicat: 02 iun. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Ieșenii trebuie să știe asta Șerpii de care nu trebuie să ne atingem sunt chiar și în centrul orașului
În județul Iași sunt 7 specii de șerpi

Șerpii de care nu trebuie să ne atingem pot fi printre ieșeni chiar și în oraș. Aceștia sunt inofensivi în situațiile în care nu sunt atacați de oameni sau călcați accidental. Sunt câteva măsuri simple de siguranță pe care ieșenii le pot lua în calcul

Odată cu sosirea perioadei călduroase, începe și sezonul ieșirilor în natură – iată ce animale putem întâlni în pădurile din jurul orașului. În Iași, sunt până la 7 specii de șerpi, dintre care numai două specii sunt veninoase. Trei specii pot fi întâlnite des printre oameni. Acestea sunt speciile de șerpi de care nu trebuie să ne atingem, pentru că au pornirea de a ataca oamenii.

Unde găsim șerpii de care nu trebuie să ne atingem

Dintre cele 7 specii de șerpi care sunt existente în județul Iași, numai 3 pot fi întâlnite accidental prin împrejurimi. Șarpele de casă, Natrix natrix, un șarpe ușor de recunoscut după cele două pete galbene, albe, portocalii sau chiar roșii, în formă de semilună pe spatele capului. Șarpele de alun, Coronella austriaca, un șarpe brun sau cafeniu cu pete sau dungi închise la culoare. Vipera lui Nikolsky este singura specie de șarpe veninos din Iași. Această specie are mai multe forme de culoare – uneori, poate fi gri cu o dungă în zig-zag de culoare neagră sau, alteori, complet neagă.

Cele două specii neveninoase se hrănesc cu rozătoare și alți dăunători. Șarpele de casă este cel mai inofensiv, acesta nu mușcă dacă este atins, ci emană un miros puternic, urât mirositor, asemenea unui sconcs. Șarpele de alun este un mic „dușman” al viperelor, fiind prădător al acestei specii.

„Viperele rareori depășesc 70-80 cm lungime; încep să fie active în martie-aprilie, iar perioada în care sunt cel mai des întâlnite de oamenii care nu le caută este mai-iunie, când s-a încheiat perioada de împerechere a viperelor și acestea se dispersează către zonele de hrănire, unde vor consuma cantități copiase de rozătoare până la finalul verii. Puii se nasc la finalul verii și au aproximativ 20 cm lungime. În mod surprinzător, puii se hrănesc tot cu șoareci. Există un mit conform căruia puii de viperă sunt mai periculoși decât adulții, întrucât nu și-ar putea doza cantitatea de venin injectată, însă rămâne doar un mit”, declară dr. Alexandru Strugariu, cercetător științific III la Institutul de Cercetări Interdisciplinare din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Alte animale pe care le putem găsi în oraș, de care nu trebuie să ne atingem, sunt țestoasele, unele specii fiind protejate prin lege.

Țestoasele de apă mai pot fi întâlnite, în special în zona Ciric, atât specia autohtonă, Emys orbicularis, cât și specia exotică introdusă, Trachemys scripta – țestoasa de Florida. Prima este strict protejată și ar fi bine să știe oamenii să nu le ia acasă”, atenționeză Dr. Alexandru Strugariu.

Șerpii sunt peste tot în jurul nostru

Șerpii din Iași sunt deseori în jurul oamenilor, construind astfel un ecosistem sănătos în care toți au de câștigat. De foarte multe ori șerpii din jurul gospodăriilor au o influență bună asupra vieții oamenilor, hrănindu-se cu șoareci și alte dăunătoare care pot afecta plantațiile din curțile oamenilor.

„Dacă locuiți într-o zonă în care pot fi vipere (aproape de pădure, cu iarbă înaltă și tufe în curte), atunci fiți doar atenți pe unde pășiți și nu atingeți vreodată vreun șarpe găsit în curte. Singura modalitate de a descuraja șerpii din a vă folosi grădinile este să le țineți foarte curățate: iarba tunsă scurt permanent, fără tufe, fără gunoaie, compost, sau lucruri care ar atrage rozătoare. În orice caz, dacă locuiți în zonele împădurite ale Iașului, este foarte probabil că v-au trecut niște vipere prin curte, sau poate chiar vă folosesc terenul pe post de teren de vânătoare, și cel mai probabil nu le-ați remarcat vreodată. Toate speciile de șerpi, inclusiv cele veninoase, sunt animale foarte timide, care nu vor sa aibă nimic de-a face cu omul. Aceștia fie fug, fie stau nemișcați – cu speranța că nu vor fi văzuți, atunci când sunt surprinși de oameni. Niciodată nu atacă și nu mușcă dacă sunt lăsați în pace. Singurii care sunt mușcați sunt cei care îi prind, sau cei care pășesc sau se așază pe ei”, completează dr. Alexandru Strugariu.

Dr. Alexandru Strugariu este un om care a lăsat de multe ori șerpii neveninoși să îl muște, dar asta pentru că știe să identifice corect aceste specii. De asemenea, cunoaște și măsurile pe care orice om le poate lua pentru a se proteja de șerpii din pădurile de pe lângă Iași.

„Pentru cei ce se plimbă în natură în sau în preajma zonelor împădurite, se recomandă purtarea pantalonilor lungi și a bocancilor. Aveți grijă unde călcați și unde vă așezați. Șerpii sunt, în esență, surzi, așa că nu vă aud dacă țipați la ei, sau dacă vorbiți tare. În schimb, ei pot simți vibrațiile din sol, așa că puteți păși mai cu putere pentru a-i avertiza. Mitul cu purtatul șosetelor albe este iarăși doar un mit. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, veți ști din prima, întrucât veninul face ca mușcătura să fie foarte dureroasă, din prima clipă, comparabil cu o înțepătură de viespe. Dacă v-a mușcat un șarpe neveninos, atunci efectele vor fi pur mecanice și absolut minore, câteva urme de dinți și câteva picături de sânge în cel mai rău caz”, menționează dr. Alexandru Strugariu.

Ce vor face ieșenii în cazurile grave?

Deși sunt slabe șansele ca un om să fie mușcat de o viperă, în cazul în care respectă „spațiul personal” al reptilei, sunt câțiva pași corecți pe care persoanele mușcate trebuie să îi facă.

„Dacă totuși v-a mușcat o viperă, este foarte important să NU FACEȚI următoarele lucruri: nu folosiți garou, nu faceți efort, nu tăiați, nu stoarceți, nu sugeți zona mușcată. Nu vă panicați, șansele să muriți sunt extrem de mici, nu v-a mușcat un mamba negru și nu sunteți în mijlocul junglei. Sunteți lângă Iași, iar spitalul ar trebui să aibă ser antivenin (antiviperin). Persoana mușcată ar trebui să rămână calmă și preferabil imobilizată, să clătească imediat cu apă zona mușcată, pentru a îndepărta veninul rămas la suprafață, și să sune la 112, sau să fie dusă de urgență la spital. Realitatea este că, în România și în Europa în general, șerpii nu reprezintă un pericol medical semnificativ și că foarte mulți români conviețuiesc, de obicei fără să știe, aproape în armonie cu diferite specii de reptile, inclusiv cu specii veninoase”, menționează dr. Alexandru Strugariu.

Șerpii de care nu trebuie să ne atingem conviețuiesc cu noi și pot fi întâlniți chiar și în oraș, dar aceștia nu constituie un pericol.

Comentarii
  • Cei mai mulți șerpi sunt în primărie, e plin de vipere acolo în frunte cu șarpele cu clopoței Chirica. Toți se târăsc după șpăgi pe la rechinii dezvoltatori imobiliari.

  • ARE DREPTATE COBRA, DAR A UITAT SI DE UNITATILE DIN SUBORDINEA PRIMARIEI, CA SI ACOLO SUNT DIN PACATE TOT FELUL DE TARATOARE.

Adauga un comentariu