Prima pagină » Local » Ieșenii vor circula cu autobuze electrice noi, după ce 24 au intrat în dotarea celor de la CTP

Ieșenii vor circula cu autobuze electrice noi, după ce 24 au intrat în dotarea celor de la CTP

29 aug. 2023, 02:00, 7 ,
Petronel Ștefan în Local

În urma unei investiții de peste 60 de milioane de lei, 24 de autobuze electrice noi au ajuns în Iași. Acestea vor fi puse în funcțiune în cel mai scurt timp pe traseele CTP

În municipiul Iași circulă deja 20 de autobuze electrice de tipul Solaris, după ce primăria a primit o finanțare europeană de peste 65 de milioane de lei. Astfel, prin obiectivele Programului Operațional Regional și Planului Național de Redresare și Reziliență, în Iași vor circula mai multe mijloace de transport electrice.

Încă 24 de autobuze electrice în Iași

 poză cu un autobuz electric CTP

Cele 24 de autobuze i-au costat pe ieșeni 65 de milioane de lei

Pentru cele 24 de autobuze, cu lungimea de 10 metri, vor mai fi montate încă 24 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă. Atât stațiile de încărcare, cât și autobuzele vor fi livrate de compania SC BMC Truck&Bus SA. La finalul proiectului ce are finanțare europeană, Iașul va beneficia de 50 de tramvaie și 69 de autobuze electrice, o investiție ce se ridică la 150 de milioane de euro.

„Autobuzele au ajuns, de pus în funcțiune trebuie să trecem toată perioada în care trebuie instruit personalul, mai trebuie instalate niște echipamente, trebuie să fie înmatriculate, eu preconizez că în aproximativ 30 de zile vor fi scoase la stradă. În acest moment nu știm cu exactitate cât personal va mai fi nevoie”, a precizat Cristian Stoica, directorul CTP.

Autobuzele vor fi pe traseele din municipiu

autobuz electric și stații de încărcare

Au mai fost montate și 24 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă

Toate autobuzele vor fi puse în funcțiune în aproximativ o lună, după ce se vor face ultimele verificări. Acestea vor fi puse în activitate pe traseele din municipiul Iași. Stațiile de încărcare au fost deja montate și urmează să fie racordate la rețeaua de curent electric.

„Traseele vor fi în municipiul Iași, acum trebuie să analizăm exact, pentru că ele sunt de o lungime de 10 metri și trebuie să fie intercalate cu cele de 12 metri. Sunt mai mulți factori, în funcție de orele de vârf, de zilele săptămânii, de zona unde circulă, dar o să vedem, vom face strategii. Stațiile de încărcare sunt deja montate pe poziție, iar în următoarele săptămâni urmează să fie racordate la tensiune. Stațiile sunt montate în garajul CTP din Tudor Vladimirescu”, mai adaugă Cristian Stoica.

CTP și-a mai adăugat în flotă noi loturi de autobuze electrice, după o investiție costisitoare. Astfel, ieșenii vor beneficia de un transport modern pe anumite rute, însă autoritățile urmează să mai aducă vehicule noi în următorii ani.

Comentarii
  • Puneti autobuze si pe traseul 47, e cel mai prost traseu, care merge din ani in paste.

  • Pentru DANA–E ceva obișnuit la RATP ca sâ stea populimea și cîte 2-3 ore în așteptarea unei rable de autobuz pe traseu oare ce normâ de serviciu o fi avut șoferi atîta timp cît circulâ cîte un autobuz pe ditamai traseie și mai fac pauze la capât de linie cîte 45 de minute–

  • Pentru DANA–E ceva obișnuit la RATP ca sâ stea populimea și cîte 2-3 ore în așteptarea unei rable de autobuz pe traseu oare ce normâ de serviciu o fi avut șoferi atîta timp cît circulâ cîte un autobuz pe ditamai traseie și mai fac pauze la capât de linie cîte 45 de minute–oare stoica circulâ cu mijloacele de trasnport ale companiei (tramvai și autobuz )sâ vadâ timpi de circulație –un șofer face 2 curse în 8 ore–

  • Astea electrice incurca teribil circulația, mergând cu 30-40 km/h. In multe cazuri s-ar ajunge mai repede pe jos decât cu autobuzul electric. Nu le vad rostul.

  • Era mai ieftin si mai fiabil sa reinfiintam liniile de troleibuz.
    Autobuzele pe acumulatori au dezavantajul acumulatorilor. Cat pot sa tina? 1000 de reincarcari? Sa zicem 3 ani. Pe urma, de unde bani de altul? Pretul este in jur de 140 EURO /kwh (cel putin atat afirma 0-100.ro). Daca autobuzul are un motor de 50 kW, si un consum orar de 40 kWh, in 6 ore consuma 240 kWh. Deci are nevoie de un acumulator de minim 270kWh, care face aproape 65000 euro. De unde ia RATP banii astia?

  • pozitia volanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024