Proiectele ieșenilor depuse în anul 2020, rămase fără finanțare din cauza lipsei fondurilor, vor intra la plată în acest an. În anul 2020 au fost depuse 100 de proiecte la AFIR, din toată țara, care sunt în așteptare pentru finanțare. Suma alocată pentru perioada 2021-2022 pentru proiectele eligibile la finanțare este de 122 de milioane de euro
Fermierii din Iași care au depus proiectele pentru pomicultură în anul 2020 și nu au obținut finanțarea din cauza fondurilor indisponibile, vor primi banii solicitați în acest an. Ieșenii care au solicitat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) 3 milioane de euro pentru investițiile în livezi vor primi banii. Proiectele depuse de către aceștia au fost eligibile, dar au rămas fără finanțare din cauza lipsei fondurilor, fiind alocată doar o anumită sumă pentru această componentă, pomicultura.
În anul 2020 au fost depuse cereri în valoare de 4 milioane de euro, un sfert din această sumă fiind achitată beneficiarilor din Iași. Scopurile investițiilor în domeniul pomicol sunt: creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Beneficiarii din Iași pot primi banii europeni și pentru reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.
Fermierii din Iași care au avut proiecte eligibile în pomicultură vor investi 3 milioane de euro, fonduri europene
Fermierii din Iași au primit în primul trimestru din acest an fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, bani pe care i-au investit mai ales în sectorul pomicol și în utilaje agricole. Fermierii din Iași au investit până acum 1,6 milioane de euro în plantațiile pomicole. Cu banii obținuți de la Uniunea Europeană, beneficiarii din Iași vor înființa plantații pomicole în comunele Cristești, Bârnova și Bălțați, pe aproximativ 20 de hectare. Aceștia vor investi între 300.000 și 800.000 de euro în livezi cu cireși, cu nuci sau mixte.
În ultimii ani a crescut numărul beneficiarilor interesați de investițiile în acest domeniu, fiind deja înființate plantații pomicole pe o suprafață de 16 hectare. În anul 2020 au fost depuse 100 de proiecte la AFIR, din toată țara, care sunt în așteptare pentru finanțare. Acestea vor fi finanțate în perioada 2021-2022, suma disponibilă fiind în valoare de 122 de milioane de euro.
Ieșenii au investit 13 milioane de euro în afacerile din mediul rural, bani obținuți prin intermediul grupurilor de acțiune locală
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. În județul Iași sunt 12 GAL-uri. Acestea sunt: GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași-Sud Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare și GAL Dealurile Bohotinului. Ieșenii au dezvoltat afaceri în mediul rural cu 13 milioane de euro, fonduri europene obținute prin intermediul grupurilor de acțiune locală. De asemenea, în această perioadă, tinerii care s-au întors din diaspora au solicitat fonduri europene în valoare de aproximativ 200.000 de euro pentru investițiile în ferme zootehnice, apicole sau vegetale.