Economic Local

Tinerii din Iași, întorși din diaspora, vor să deschidă afaceri cu animale, cu banii de la Uniunea Europeană. Se mai pot depune proiecte la AFIR

Publicat: 29 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii din Iași întorși din diaspora vor să deschidă afaceri cu animale cu banii de la Uniunea Europeană. Se mai pot depune proiecte la AFIR
După trei luni de la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 - "Instalarea tinerilor fermieri" - pentru tinerii din diaspora, ieșenii au început să depună cererile de finanțare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Tinerii din Iași care au muncit în străinătate și vor să devină fermieri în țară au început să depună proiecte la AFIR. Specialiștii din cadrul instituției susțin că tinerii au prins curaj și vin să se intereseze la sediul instituției despre modalitatea prin care pot accesa fondurile europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro. Până în prezent au fost depuse 5 proiecte din Iași și 12 din toată țara

După trei luni de la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – pentru tinerii din diaspora, ieșenii au început să depună cererile de finanțare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceștia vor să acceseze banii europeni pentru a înființa ferme zootehnice în mediul rural, după ce au muncit în fermele din străinătate. Până în prezent au fost depuse 5 proiecte din partea viitorilor agricultori, însă interesul este mai mare întrucât tot mai multe persoane vin la sediul instituției pentru a cere informații despre cum pot obține banii sau le solicită telefonic.

„Au început să se miște lucrurile și în ceea ce privește măsura pentru tinerii din diaspora. Sunt persoane care au lucrat în străinătate, au strâns niște bani și vor să devină fermieri. Am observat că vor să investească în zootehnie, de aceea întreabă ce acte trebuie să depună, cum pot să primească banii și vor să fie siguri că proiectele vor fi eligibile la finanțare. Noi sperăm că vor fi cât mai multe cereri depuse, pentru că încă mai sunt disponibile aproape 30 de milioane de euro”, susțin reprezentanții AFIR Iași.

A crescut interesul tinerilor din Iași pentru depunerea proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”

Tinerii fermieri care vor să obțină bani europeni trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, poate obține banii.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ). De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Astfel, fondurile europene sunt mai ușor de accesat, de aceea ieșenii sunt interesați și au depus proiectele la AFIR. Micile afaceri de familie pot să aibă finanțare de 40.000 sau 50.000 de euro, bani europeni sută la sută nerambursabili.

Fermierii din Iași au accesat câteva milioane de euro, fonduri europene de la AFIR, prin submăsura 6.1

Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

Submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – este una dintre cele mai accesate submăsuri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Astfel, din cele 327 de proiecte depuse în cadrul acestei submăsuri, 80 la sută au fost aprobate la finanțare și sunt în diverse stadii de implementare a proiectelor. În ultima sesiune de finanțare deschisă în vara anului 2020, ieșenii au depus 11 proiecte, toate eligibile la finanțare. În acest an, AFIR a plătit fonduri europene de aproximativ 200.000 de euro pentru tinerii care au accesat bani nerambursabili. Ieșenii au investit banii în ferme zootehnice, apicole sau vegetale, dar și în afaceri inedite, cum este ferma cu struți.

Adauga un comentariu