Local

Iluminat arhitectural la Mănăstirea Frumoasa

Publicat: 03 dec. 2019

Municipalitatea ieșeană a demarat o nouă procedură legată de un monument istoric al orașului. Primăria a lansat o procedură privind realizarea iluminatului arhitectural la Mănăstirea Frumoasa, ansamblu aflat în reabilitare. Autoritatea locală a demarat recent procedurile privind servicii de proiectare tehnică – iluminat arhitectural la Ansamblul Mănăstirii Frumoasa. Municipalitatea a pus la bătaie 32 de mii de lei în acest sens, ofertele urmând a fi depuse până la 19 decembrie. În calcul intră Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (numită și „Biserica Sf. Voievozi”), Palatul de pe ziduri, Palatul pentru femei, Turnul Clopotniță, Zidul de incintă.

„Se urmărește punerea în valoare a obiectivelor Ansamblului Mănăstirii în două etape de percepție spațială. Percepția din zona înconjurătoare a Mănăstirii, având în vedere cota ridicată a Ansamblului (4-5 m de străzile adiacente — percepția urbană — cu tot cu coronamentul zidului de incintă). Percepția după accesul în incintă prin bolta Turnului Clopotniță — percepția din interiorul Ansamblului, în detaliu a obiectelor care sunt siluete”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrare de milioane de euro

Proiectul de reabilitare a lăcașului de cult se face cu fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 21 milioane lei (4,4 milioane euro). Termenul final este programat în vara anului 2021.

„Prin tema de proiectare se dorește realizarea unui contrast luminos între cele cinci obiective monument-istoric și coronamentul zidurilor perimetrale. Se dorește ca în zidul exterior, prin iluminatul arhitectural neutru, să apară ca o susținere, o îmbrățișare a celor patru obiecte din interior, care apar ca siluete în interiorul Ansamblului. Se urmărește ca obiectivele din interior să apară ca niște lumânări aprinse. Proiectoarele care luminează zidul exterior trebuie prevăzute cu grilaj de protecție, anti-vandalizare”, se mai arată în caietul de sarcini.loading...

Adauga un comentariu