A trecut aproape un an de când mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit, iar Opera din Hiroshima (Japonia) organizează în premieră un spectacol în memoria ei. Artista ieșeană avea o relație foarte apropiată cu publicul din Țara Soarelui-Răsare după ce, în anul 2004, aceasta a interpretat rolul principal din opera „Carmen”, de G. Bizet, la pupitrul căreia a fost dirijorul Saijo Hideki, din Japonia. Moartea mezzosopranei a rămas un mister
Opera din Hiroshima organizează o premieră în memoria mezzosopranei ieșene Maria Macsim Nicoară. Japonezii apreciază talentul regretatei artiste și după plecarea ei dintre noi. La mai puțin de un an de la tragica dispariție a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, după un incident neelucidat încă de criminaliști și, impresionați de tristul eveniment, managerii Operei Hiroshima Company, din Japonia, au decis să pregătească o premieră în memoria solistei ieșene și a directoarei operei de acolo, dispărută și ea de puțin timp de printre noi.
De unde această apropiere dintre artiștii ieșeni și publicul din Țara Soarelui-Răsare?! Totul a început pe 6 martie 2004, când Maria Macsim Nicoară a interpretat rolul principal din opera „Carmen”, de G. Bizet, având alături pe scenă pe tenorul Tudor Florența, de la Opera Națională Română din Iași, regia spectacolului fiind realizată de Anda Tăbăcaru, iar la pupitru fiind dirijorul Saijo Hideki (Japonia). Publicul japonez a fost atât de impresionat de prestația artiștilor români, încât le-a făcut chiar oferta de a rămâne în Japonia.
Acest lucru nu s-a întâmplat, dar o nouă invitație a fost onorată peste 2 ani. Astfel, în 2006, artiștii ieșeni au revenit, prezentând un recital cu arii de operă, muzică românească și japoneză la Mito și Tokio (Japonia), dar și opera „Carmen”, de G. Bizet, la Opera din Kure (Japonia), dirijor Hideki Saijo.
Maria Macsim Nicoară a murit în urmă cu aproximativ un an
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară s-a stins din viață pe 24 decembrie 2020, chiar în prag de Crăciun, după ce, vreme de mai bine de două săptămâni, a fost internată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Artista era slăbită după 3 intervenții chirurgicale și, de ceva timp, se lupta și cu o pneumonie. După 8 luni de agonie, îndrăgita artistă a pierdut lupta cu viața.
Povestea tristă a început sâmbătă, pe 9 mai 2020, când, în jurul orei 23:00, pianistul Codrin Nicoară o găsește pe artistă căzută la capătul scărilor interioare din vila pe care o dețineau în localitatea Aroneanu din Iași. Din acel moment, lucrurile par să scape de sub control. Codrin Nicoară își găsește soția în stare de semi-conștiență și face un gest de neînțeles. În loc să sune la 112 și să ceară ajutor, o ridică și o duce într-o cameră, unde o lasă pe un pat. Poate că gestul său are o explicație, având în vedere că relația dintre cei doi se răcise considerabil.
Totuși, cei doi soți pozau într-o familie model, în care problemele sunt inexistente. Codrin Nicoară a precizat în fața anchetatorilor că soția sa, mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, a căzut pe scările interioare în formă de spirală după ce a consumat o cantitate destul de mare de alcool. El a povestit că a găsit urme de vomă la capătul scărilor, semn că soției sale i s-a făcut rău înainte să cadă. În ziua în care soprana a fost condusă pe ultimul drum, soțul acesteia nu a fost prezent la înmormântare și nici la priveghi nu a participat.
Familia mezzosopranei ieșene a cerut să fie schimbată încadrarea juridică în cazul pianistului Codrin Nicoară
După moartea artistei, familia și apropiații acesteia nu au vrut să creadă în ipotezele pianistului Codrin Nicoară, cum că mezzosoprana ar fi căzut. A fost deschis un proces împotriva pianistului. Astfel, rudele răposatei mezzosoprane Maria Macsim Nicoară le-au cerut judecătorilor ieșeni să schimbe încadrarea juridică. Amintim că pianistul a fost trimis în judecată sub acuzația de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
„Instanța amână cauza pe data de 13 ianuarie 2022, pentru când se vor realiza procedura de citare cu toate părțile civile, se va emite o adresă către Spitalul de Recuperare Iași, cu solicitarea de a preciza dacă se constituie parte civilă, se va înainta dosarul de urmărire penală către Tribunalul Iași, în vederea soluționării plângerii formulate împotriva soluției procurorului, prorogă punerea în discuție a cererii de schimbare a încadrării juridice”, au precizat judecătorii ieșeni.
Pianistul Codrin Nicoară, acuzat de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
În urmă cu câteva luni, pianistul Codrin Nicoară a fost trimis în judecată de procurori sub acuzația de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
„A fost întocmit rechizitoriul și inculpatul a fost trimis în judecată. Inițial, în acest caz fusese întocmit un dosar penal pentru tentativă de omor, dar soluția a fost de clasare acolo. Mai apoi, a fost dispusă extinderea urmăririi penale sub acuzația de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. A fost finalizat rechizitoriul și a fost trimis la instanță”, a afirmat atunci Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Așadar, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Iași. Amintim că, la finele anului trecut, îndrăgita artistă a murit, după mai multe luni petrecute prin spitalele din Iași.