Titlurile zilei

Imagini horror cu singurul drum județean din Iași pe care te poți rătăci cu ușurință. Șoseaua duce la locul favorit al fostului dictator Nicolae Ceaușescu – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 iul. 2021
Drumul județean 244F Ciortești - Dolhești - Moșna - Grozești, din Iași
Un drum județean din Iași, DJ 244F, pe care a mers inclusiv fostul dictator Nicolae Ceaușescu, arată deplorabil. Artera trece prin pădure și a ajuns să fie disputat între CJ și Romsilva

Imagini de groază cu singurul drum județean din Iași în care călătorii se pot rătăci cu ușurință. Drumul Județean 244F, ce leagă mai multe comune ieșene, a devenit o corvoadă pentru oamenii din zonă. Șoseaua care leagă comunele Dolhești și Moșna era frecventată și de fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu. Drumul nu intră în planurile de modernizare din cauza unei dispute între instituții

Un fenomen extrem de ciudat se întâmplă la marginea județului Iași. Locuitorii unor comune au parte de cel mai negru coșmar din viața lor. Oamenii sunt nevoiți să ocolească kilometri întregi între localități pentru că nu se pot folosi de drumul care le-ar facilita accesul mult mai ușor.
Cei care circulă între satele dintre Dolhești și Moșna, pe o porțiune din DJ 244F, par a fi printre cei mai blestemați ieșeni. Drumul este clasificat ca arteră județeană, însă așa-zisa „șosea” abia dacă intră în categoria de drum forestier. În zonă se află și cabana de la Moșna, unde venea anual fostul dictator Nicolae Ceaușescu să vâneze alături de activul de partid al acelor vremuri.

Motivul pentru care drumul nu va fi asfaltat prea curând

Drumul nu poate fi asfaltat pentru că a fost năpădit de vegetație în ultimii zeci de ani. O dispută între Consiliul Județean și Romsilva face ca drumul respectiv să fie al nimănui, spre disperarea oamenilor din zonă.
Drumul este intabulat și trecut în domeniul public al județului Iași. Însă, cum în zonă sunt numeroase drumuri forestiere, în ultimii ani, cei de la Silvic au arătat că șoseaua ar fi administrată de ei. Ba chiar, la un moment dat, au fost montate și bariere în zonă, circulația pe un drum public fiind interzisă.

Dezastru rutier pe un drum administrat de județul Iași

Cine se avântă pe drumul respectiv o face pe propria răspundere. Legătura ar fi una mult mai scurtă între localități și chiar ar facilita accesul spre localitatea Huși, din județul Vaslui. Doar că, pe câțiva kilometri, artera se afundă în pădure, iar cine intră pe acolo o face pe propria răspundere.
DJ 244F pe porțiunea Pietriș – Moșna, pe o lungime de 7 kilometri, nu a mai intrat în planurile celor care s-au perindat pe la vârful administrației. Drumul a fost amenajat în anii ’60, însă, de ceva timp, a fost trecut atât ca drum forestier, cât și ca drum județean. Imaginile de pe această porțiune de drum sunt mai mult decât sugestive pentru starea în care se află această șosea.

GPS-ul nu funcționează pe drumul lui Nicolae Ceaușescu

Mai mult, pe acest drum județean din Iași, nici măcar sistemul GSP nu funcționează, iar oamenii se pot rătăci extrem de ușor. În urmă cu mai mulți ani, o delegație din Franța, ghidată cu GPS-ul a intrat cu autocarul tocmai pe porțiunea din DJ 244 F și s-a rătăcit. Totul s-a încheiat cu bine abia după ce unul dintre francezi a mers pe jos câțiva kilometri și a dat de câteva case. De altfel, pe toate hărțile, drumul apare ca fiind activ. El trece pe la 500 de metri de o cabană de vânătoare pe unde venea Nicolae Ceaușescu pe vremuri.

DJ 244F a fost trecut în noul masterplan de 290 de milioane de euro

Șoseaua DJ 244 F a fost inclusă și în noul masterplan de drumuri județene din Iași. Este, însă, puțin probabil ca Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași să includă această arteră în planul de modernizare prea curând. În plus, atât în mandatul lui Cristian Adomniței, cât și în cel al lui Maricel Popa s-au găsit diverse motive. Ba circulația rutieră este inexistentă, ba e problema cu Romsilva, ba nu este nevoie de modernizare.
Culmea, în documentele vremii apar și unele detalii despre acest drum, indentificat încă de la 1890. Georgel Popa, primarul comunei Moșna, susține că situația este una extrem de încurcată cu drumul ce se pierde în pădure.

„Se pare că nu s-a schimbat mare lucru de atunci… Ba chiar drumul arată acum mai rău, pentru că, la vremea respectivă, erau căruțe, care nu stricau totul. Din păcate, au trecut zeci de ani și situația nu s-a schimbat”, a precizat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.

Drumul, disputat în instanță

Drumul județean din Iași pe care a ajuns și Nicolae Ceaușescu face obiectul unui litigiu în instanță. La Judecătoria Răducăneni a fost înregistrat un dosar în luna mai 2021, prin care Romsilva a dat în judecată Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, dar și Consiliul Local al comunei Dolhești.
Litigiul are drept obiect o revendicare imobiliară – rectificare carte funciară. Practic, este vorba despre intabularea drumului județean de care se folosesc locuitorii din Dolhești și Moșna, aflat în administrarea CJ, dar de care a uitat toată lumea.
Adauga un comentariu