Eveniment-Social

Imagini impresionante din interiorul unei clădiri celebre din Iași! Proprietarul a investit 2 milioane de euro – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Publicat: 28 mai 2022
Imagini cu consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași
Lucrările de consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași se apropie de final. Acestea au fost realizate în proporție de peste 80 la sută. Proprietarul, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” investește aproximativ 2 milioane de Euro

Celebra clădire din zona Copou a orașului Iași, în imagini impresionante! Proprietarul a investit 2 milioane de euro. Lucrările se apropie de sfârșit, peste 80 la sută dintre ele fiind realizate. La acest moment, se finisează fațada, se amenajează acoperișul și terasa, se pun plăci de gresie și se reface curtea interioară. Totul la Observatorul Astronomic ce aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Deja au demarat și proceduri pentru dotare specifică cu aparatură ce include achiziționarea unui telescop ultra-modern.

Imagini impresionante cu o cădire faimoasă din zona Copou! În această perioadă se derulează lucrările de consolidare și refuncționalizare și reabilitarea acesteia. Concret, peste 80 la sută dintre ele fiind realizate. Acum se finisează fațada, se amenajează acoperișul și terasa, se pun plăci de gresie și se reface curtea interioară. Totul la Observatorul Astronomic ce aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). De asemenea, au demarat și proceduri pentru dotare specifică cu aparatură ce include achiziționarea unui telescop ultra-modern. Lunile trecute, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus un proiect de modificare a fațadei obiectivului de investiții, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 5-7 de către arhitect Bogdan Mihul prin S.C. Mihul S.R.L.

El nu aduce modificări la imobil și reprezintă o soluție, pe timpul lucrărilor, de a interveni mai rapid la procesul de reabilitare și restaurare. De asemenea, din fonduri proprii, UAIC modernizează și alte două clădiri adiacente Observatorului.

Imagini impresionante cu o celebră clădire din zona Copou a orașului Iași

După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorului Astronomic din Iași. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții (CNI). Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Termenul de execuție al reabilitării este de 12 luni. 

„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a detaliat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici

Observatorul Astronomic a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. Acesta va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice. Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut.

De precizat că din 1966, la observator au existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. Așadar, în Imagini impresionante este surprinsă o celebră clădire din zona Copou a orașului Iași! Proprietarul o reface cu 2 milioane de Euro.
Comentarii
  • Peste 2 milioane de euro renovari ? sifonarie !, de banii astia se construiau 2 noi cladiri de aceiasi dimensiune !

Adauga un comentariu