International

Imaginile de pe camerele video de corp ale poliţiştilor din timpul arestării lui George Floyd: „Nu sunt un om rău”

Publicat: 01 apr. 2021
George Floyd
George Floyd, bărbatul de culoare ucis de un polițist

Noi imagini virale din timpul arestării lui George Floyd au apărut pe internet. Camerele video de corp ale poliţiştilor îl afişează în prim plan pe afro-americanul care a murit după ce un agent de poliţie i-a pus genunchiul pe gât. Filmarea a apărut în cadrul procesului lui Derek Chauvin, fostul poliţist acuzat de uciderea lui, potrivit BBC.

Se poate observa clar cum George Floyd i-a implorat pe agenţi mentiondu-le că nu este un om rău. Totodată, De asemenea, imaginile îl arată pe Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de mai mult de nouă minute, în timp ce bărbatul implora să nu fie rănit.

George Floyd, bărbatul afro-american care a fost ucis de un poliţist

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, care a fost dat afară din poliție, a neagat vehement acuzațiile ce i se aduc, concret de săvârşirea infracţiunii de omor şi abuz în serviciu.

Moartea lui George Floyd în anul 2020 a stârnit zeci de proteste în toată lumea la adresa brutalității poliției și rasismului.

Avocații apărării menţionează faptul că vor susține la proces că George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit din cauza unei supradoze de droguri și a unei stări de sănătate precare, iar forța folosită a fost „rezonabilă”.

Ce se poate observa în imagini

În cadrul procesului au fost ilustrate mai multe imagini de pe camerele de corp ce se aflau incorportate pe uniforma polițiștilor Thomas Lane, J Alexander Kueng și Tou Thao. Camera lui Derek Chauvin a căzut în timpul arestării și nu a înregistrat evenimentul propriu-zis.

În îmagini se vede cum Floyd le menţionează polițiștilor: „Vă rog să nu mă împușcați, tocmai mi-am pierdut mama”.

Apoi, Floyd este încătușat și continuă să discute cu ofițerii Lane și Kueng, spunând că nu opune rezistență și „va face tot ce i se spune”.

O luptă a început în momentul în care agenţii de poliție au încercat să îl bage pe Floyd în autoturism, iar acesta începe să plângă și să se opună, spunând că este claustrofob și că suferă de anxietate.

Este momentul în care sosesc Chauvin și partenerul său, Thao.

În timp ce polițiștii îl pun la pământ, Floyd poate fi auzit chemându-și mama și spunând membrilor familiei sale că îi iubește nespus de mult.

Martorii încep să strige la polițiști să verifice pulsul lui Floyd și să nu mai stea deasupra lui cu genunchiul.

Declaraţia martorilor

Christopher Martin, în vârstă de 19 ani, vânzător la un magazin din apropiere, a menţionat instanței că a interacționat preţ de câteva minute cu Floyd cu puțin timp înainte de arestarea sa.

Acesta a precizat faptul că Floyd „părea a fi sub influența drogurilor”, pentru că s-a chinuit să răspundă la o întrebare simplă, dar era suficient de lucid pentru a putea purta o conversație. El l-a descris pe Floyd ca „prietenos și abordabil”.

În imaginile de pe camerele de supraveghere ale magazinului, Floyd poate fi văzut râzând și purtând conversaţii cu oamenii.

Martin a mai precizat faptul că i-a vândut lui Floyd un pachet de țigări și a primit o bancnotă contrafăcută ca plată. Martin a spus că și-a dat seama că banii erau falși datorită culorii și texturii, dar că Floyd „nu părea să știe că e falsă”.

Martin i-a spus șefului său despre acest lucru, iar un alt angajat a sunat la poliție.

Tânărul, care a fost martor la arestarea lui Floyd, a declarat că se simte „vinovat”, fiindcă „dacă nu ar fi acceptat bancnota, totul ar fi putut fi evitat”.

Charles McMillian, în vârstă de 61 de ani, a fost un alt martor care a vorbit miercuri, 31 martie 2021, la proces.

Pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, McMillian pare să fi fost primul martor la scena arestării. El a spus instanței că a vorbit cu Floyd, îndemnându-l să urce în mașina de poliție.

McMillian a spus că își amintește că s-a simțit „neajutorat” când a văzut incidentul. El poate fi auzit pe înregistrare spunându-i lui Chauvin: „E greșit să-i ții genunchiul pe gât”.

În timpul procesului, martorul a început să plângă.

Miza procesului

Imaginile cu Derek Chauvin îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd au fost urmărite în întreaga lume anul trecut, în luna mai. Moartea bărbatului a declanșat protestele masive Black Lives Matter în toată lumea,

Pentru mulți, moartea lui Floyd în custodia poliției a devenit un simbol al brutalității forțelor de ordine, în special împotriva afro-americanilor, și a stârnit demonstrații în masă în toată lumea.

În Statele Unite ale Americii, polițiștii sunt rar condamnați pentru decesele care se produc în timpul serviciului, asta dacă sunt acuzați.

Verdictul din acest caz va fi văzut ca un indiciu privind modul în care sistemul juridic american va trata în viitor decesele care au loc în custodia poliției.
Adauga un comentariu